Pomoc, šedivím! Znamená to příchod stáří?

 Krása 
30. března 2018 09:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Příchod šedin neznamená, že už jste stará Shutterstock
První šedivý vlas dokáže rozhodit nejednu ženu, a to si ho může najít už třeba ve dvaceti letech. Obecně ale platí, že pořádné šedivění začíná až po třicítce. Vliv na vlasy přitom má hlavně genetika a zdraví jater a ledvin.

Šedivá hlava znamenala dříve příchod stáří. Jenže když se vám šediny začínají objevovat po třicítce, tak máte na stáří ještě čas několik desítek let. Jak to tedy je? Kdo za šedivění může? Jsou to melanocyty, buňky ve vlasových koříncích, které produkují barvicí pigment. Během let začínají pracovat nepravidelně, pomaleji a někdy produkci melaninu úplně zastaví.

Šediny přijdou kolem třicítky

Vedle vašich normálních vlasů se tak vynořují stále více ty bílé, bez pigmentu. Nejdříve si příchodu šedin všimnete na skráních a až nakonec také v zátylku. Jen ve výjimečných případech se někomu původní barva zachová po celý život. Spíše se asi setkáte s tím, že šediny přijdou mezi dvacátým a třicátým rokem života. 

Většina lidí má kolem padesátky šedivou zhruba polovinu vlasů. Muži začínají šedivět kolem třicítky, ženy v průměru o pět let později. Kdy proces začne a jak rychle postupuje, je dáno genetickými předpoklady.

Smiřte se s tím

Takže pokud vaše maminka ani v padesáti letech nepotřebovala barvení vlasů na zakrytí šedin, můžete si gratulovat. Nejspíše tento předpoklad mladého vzhledu přešel i na vás. A na druhou stranu, jestli vaši rodiče byli brzy šediví, zřejmě to potká i vás. Je tak dobré se s tím smířit, protože jde o věc, kterou můžete jen velmi málo ovlivnit.

Ledviny a játra

Pokud zapátráme na poli celostní medicíny, zjistíme, že s vlasy a jejich šedivěním jsou spojené i ledviny a krevní oběh. Pokud máme zdravé ledviny a naším oběhovým systémem proudí krev tak, jak má, a přijímáme dostatek živin, naše vlasy budou husté a zdravé.

Významným faktorem u vzniku šedin je také nedostatečné nebo nedobré prokrvování jater, v nichž se podle celostní medicíny hromadí naše pocity. Takže v nich najdeme nejen ty libé, ale usazuje se v nich hlavně hněv, který neventilujeme ven.

Ventilujte pocity

Na játrech se drží nevyvážené partnerské vztahy a také pracovní prostředí, ve kterém se pohybujeme a třeba v něm nejsme zcela spokojení, ale nedokážeme dát svou nespokojenost najevo, protože jsme sevřeni strachem. Ventilovat pocity ve správnou dobu je důležité, protože „upuštění ventilu“ našemu hněvu pomáhá tělu, aby zbytečně nezatěžovalo játra.

Šedý vlas aby pohledal

Mimochodem, věděli jste, že při šedivění ve skutečnosti šedé vlasy nemáte? Jde pouze o optický dojem. Je to vlastně složená barva, která vzniká z jednotlivých bílých a jednotlivých pigmentovaných vlasů. V dnešní době však není žádný problém šediny zamaskovat. Díky barvám na vlasy a dalším prostředkům máme dnes mnoho možností.

Barva na vlasy je pomocník

Nejlépe se k překrytí šedivých vlasů hodí permanentní a dobře kryjící semipermanentní barvy, které mají vysokou krycí schopnost a jsou trvanlivé. Anebo si vyrobte barvu sami - jak na to, píšeme zde.

Obecně se doporučuje použít o stupeň světlejší barvu vlasů, než jste měli zamlada. Výrazná tmavší barva se většinou hodí jen do určitého věku. S věkem se totiž mění nejen kvalita vlasů, ale i jejich barva, a také pokožka zesvětluje, ztrácí pružnost a lesk. Tmavá barva vlasů pak vypadá ostře a nepřirozeně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod