Vyhýbáte se sacharidům? Toto se dříve či později stane s vaším tělem

 Zdraví 
31. března 2018 14:20 / Šárka Sokolská
  14
📷
4 fotografie v galerii
Spousta bezsacharidových dietářů odmítá jíst i pečivo Shutterstock
Cukry, karbohydráty, uhlohydráty. To všechno jsou pro vás možné známé názvy, pod kterými se skrývají sacharidy. Obsaženy jsou prakticky ve všem, včetně pečiva. A mnozí udělali ze sacharidů doslova nepřítele. Ale je skutečně dobře se jim vyhnout?

Nejezte sacharidy, vyhněte se rýži, bramborám, pečivu a sladkému vůbec. Toto dnes a denně slyšíme ze všech stran. Držitelky přísných proteinových diet si pečlivě pročítají tabulky a sledují složení výrobku, jenom aby do sebe nedostaly ani gram sacharidů. Jenomže vyhnout se jim není až tak úplně dobře. A tělo vám to dříve či později dá hodně najevo.

Hubnete, ale...

První, čeho si všimnete, když snížíte příjem sacharidů je, že začnete rychle hubnout. To je sice pozitivum. Jenomže hubnutí není způsobeno ztrátou tuku, nýbrž vody. Podle dietologů se sacharidy v těle ukládají ve formě glykogenu a ten dokáže několikanásobně zvětšit svůj objem pomocí vody. Když jsou sacharidy v těle uskladněné ve formě glykogenu, uchovává každý gram uhlovodanů až čtyřnásobek své váhy ve formě vody. Takže pokud vyloučíte z jídelníčků sacharidy, začnete využívat své zásoby glykogenů, takže ztratíte podstatné množství své váhy pocházející z vody.

Falešná chřipka

Hlavním zdrojem energie pro mozek jsou sacharidy. A jakmile dojdou, začne jít doslova na záložní zdroj, tedy na glykony. A pokud i ty dojdou, začne tělo rozkládat tuky a mine malé uhlíkové fragmenty nazývané ketony. A výsledek? Začne se vám hůře dýchat, máte sucho v ústech, budete unaveni, slabí, mohou se u vás objevit závratě, nespavost, nevolnost a doslova budete mít zastřený mozek. V podstatě si budete připadat, jako byste měli chřipku. Tělo se nakonec na ketony adaptuje a trochu se vám uleví, nicméně ketony nejsou zdroj paliva pro vaše tělo.

Budete náladoví a unavení

Možná, že jste pyšní na to, že se vám po vyloučení sacharidů ztratilo břicho. Jenomže s vaší náladou je to nic moc. Je to tím, že sacharidy, ať už celé nebo rafinované, zvyšují hladiny serotoninu v mozku, což je neurotransmiter pro dobrý pocit. Takže, když se zbavíte zdravých sacharidů v podobě celých zrn, zhoršíte si zároveň i vaše mentální zdraví. Navíc se to projeví i fyzicky, protože sacharidy jsou nejlepším zdrojem energie pro svaly. Absolutním vynecháním sacharidů se dá sice dosáhnout váhového úbytku, ale s následným jojo efektem a vleklou únavou. A to není vše.

Objeví se zácpa

Celozrnné výrobky jsou hlavním hráčem, pokud jde o vlákninu. Ta nejenže pomáhá stabilizovat hladiny krevního cukru, snižuje riziko obezity a chronických onemocnění, ale také udržuje pravidelnost, pokud jde o návštěvu toalety. Pokud se vzdáte veškerého sacharidového pečiva, tedy i toho celozrnného, může vás začít trápit zácpa a budete trpět na nedostatek některých vitaminů.

Všeho s mírou

Sacharidy tělo potřebuje, ale jen ty správné, tedy ne jednoduché cukry, ale polysacharidy. V praxi to znamená volit výrobky z celozrnné mouky (celozrnné pečivo, těstoviny), luštěniny, ovesné vločky,  müsli s co nejnižším množstvím přidaného cukru, neochucené jogurty a další mléčné výrobky a samozřejmě dostatek zeleniny. Cukr je možné nahradit nekalorickými či nízkokalorickými sladidly, o kterých jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod