Cholesterol a největší mýty, kterým lidé věří

 Zdraví 
04. dubna 2018 09:13 / Monika Thomsonová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Cholesterol je pro organismus velmi důležitý Shutterstock
O cholesterolu se toho napsalo mnoho. Co ho způsobuje, k jakým onemocněním může přispět či jak ho přirozeně snížit. Mnohé informace o cholesterolu jsou však jen mýtus. Chtít se zbavit veškerého cholesterolu je asi tak chytré, jako snažit se zbavit veškerého tuku, který máme v těle.

Cholesterol nutně potřebujeme k životu. Vytváří totiž část struktury buněčných membrán (zejména myelinového obalu, který chrání nervy) a je základem steroidních hormonů progesteronu, kortizonu, testosteronu a dalších. Navíc je výchozím materiálem pro tvorbu žlučových kyselin.

Cholesterol je pro organismus tak důležitý, že si ho v případě nedostatku tělo vytváří samo. Naše játra dokážou vyrobit až 80 % celkového cholesterolu v těle. Cholesterol lze snížit i bez léků. Více se dozvíte zde.

Důležité je, že hromaděním cholesterolu v krvi vzniká vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění, která mohou být život ohrožující. I proto je dobré vědět, jaká je skutečná pravda o cholesterolu a co je jen mýtus. Jaké jsou nejznámější a největší mýty o cholesterolu?

Proklínaná vejce

Lidé, trpící vysokým cholesterolem, se vyhýbají vejcím velkým obloukem, neboť jsou na cholesterol bohatá a obsahují 2-3 doporučené denní dávky. Omyl. Vejce obsahují takzvaný dietní cholesterol. Když přijímáme tento druh cholesterolu v potravě, tělo si ho tolik netvoří samo. Několik vajíček týdně tedy neškodí ani lidem s vysokým cholesterolem. Všechno, co potřebujete vědět o vejcích. Podrobně jsme se tématu věnovali zde.

Cholesterol u dětí

I vy si myslíte, že vysoký cholesterol postihuje pouze dospělé a děti jsou mimo nebezpečí? Další omyl. Onemocnění, jako je ateroskleróza, což je onemocnění tepen, vedoucí i k infarktu, mohou dostat i osmiletí. Navíc děti, jejichž předkové měli problémy s vysokým krevním tlakem, jsou testovány na cholesterol odmalička.

Špatný cholesterol? Ne vždy

Při slově cholesterol se každému objeví strach v očích a vybaví se nám jen nemoc, což je také mýtem, protože ve skutečnosti neexistuje jen špatný cholesterol. Ano, vysoký cholesterol je nebezpečný, ale cholesterol sám o sobě je velmi důležitý pro řadu procesů v lidském těle. Takže existují dva druhy cholesterolu a oba nejsou v žádném případě pouze špatné.

Hodný a zlý cholesterol

Cholesterol se dělí na „hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol. Jedná se vlastně o přenašeče cholesterolu v krvi.

„Hodný“ HDL

Hodný HDL dopravuje cholesterol z krve do jater, a tak chrání cévy před jeho usazováním.  

„Zlý“ LDL

Zlý LDL způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu ve stěnách cév, kde tvoří tzv. sklerotické pláty. Cévy tak ztrácejí pružnost a snižuje se jejich průchodnost. Tento proces nazýváme ateroskleróza. Díky němu dochází  k nedokrvení, které pak může mít za následek například srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47