Při hubnutí vás mohou potrápit problémy, které byste ani nečekali

 Krása 
08. dubna 2018 09:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hubnutí s sebou nese řadu úskalí Shutterstock
Hodně lidí s nástupem jara začíná hubnout, aby do léta měli perfektní figuru. Jenže hubnutí s sebou nepřináší jen pozitiva v podobě likvidace nadbytečných kilogramů, ale i celou řadu zdravotních potíží.

Mnohdy jsou problémy spojené s hubnutím pro lidi natolik nepříjemné, že se raději své snahy shodit pár kilogramů vzdají. Podle odborníků je při správně nastaveném redukčním režimu riziko těchto obtíží minimální, ale i přesto se jim někteří občas nevyhnou.

Bolest hlavy

Mnoho těch, kdo se rozhodnou zatočit s nadváhou, může skolit bolest hlavy. Je to ale často dáno chybou, kterou se při hubnutí dopouštějí. Soustředí se totiž na příjem kvalitního a dietního jídla, ale pitnému režimu už tak velkou pozornost nevěnují.

Právě nedostatek tekutin má přitom na svědomí palčivé bolesti hlavy i poruchy soustředění. Při hubnutí by proto lidé rozhodně na pitný režim neměli zapomínat. Ideálně by měli pít čistou stolní vodu, minerálky, ale také slabé bylinkové a ovocné čaje. Naopak syceným limonádám, byť bez cukru, alkoholu a kávě by se měli úplně vyhnout.

Zácpa

Kromě cvičení lidé kvůli hubnutí často mění svůj jídelníček, někdy i velmi radikálně. Jenže než si na něj organismus zvykne, chvíli to trvá. Jídla je méně a střeva potřebují trošku popohnat.

Abyste předešli zácpě, radí odborníci jíst potraviny s vlákninou (ovoce, zeleninu, otruby), hodně pít a dostatečně se hýbat. Projímadly si rozhodně nepomáhejte - střeva by akorát zlenivěla a zácpa by se v konečném důsledku ještě více zhoršila. Co se týká hubnutí, hodně tomuto procesu pomůžete, pokud si budete dopřávat bílou ředkev.

Průjem

Opačný problém, než je zácpa, nastává v případě, kdy do diety zařadíte větší množství zdravých tuků, na které není tělo zvyklé. Ořechy, semínka, avokádo i ořechová másla jsou sice zdravá, ale při nadměrné konzumaci vám dokážou pořádně zrychlit krok.

I v případě snahy změnit stravování k lepšímu se tak vyplatí nic nepřehánět. Nejlepší je připravit tělo na novou stravu postupně a pěkě pozvolna.

Nadýmání

I další komplikace, a to nadýmání, souvisí se stravou. Za nafouklé břicho může nejčastěji vláknina, žvýkání žvýkaček, perlivé sodovky, ale také některé zdravé a dietní potraviny, jako je celozrnné pečivo, luštěniny, kapusta či cibule.

Pokud se chcete nadýmání zbavit, musíte v prvé řadě zjistit, co vám tuto nepříjemnost způsobuje. Jakmile to zjistíte, stačí danou potravinu ve svém jídelníčku omezit.

Únava

Může se to zdát být nelogické, ale únava při hubnutí není vůbec řídký jev. Bříško bylo zvyklé na příjem spousty kalorií a v okamžiku, kdy o ně přijde, se právě únavou hlásí o slovo.

Řešení není nijak složité. Stačí nedohánět ztracenou energii rychlými cukry, ale zaměřit se na komplexní sacharidy a pohyb na čerstvém vzduchu. Kofeinové nápoje ani kávu na překonání únavy nepoužívejte - spíš se jděte na chvilku natáhnout. 

Padání vlasů

Některým lidem při hubnutí začnou řídnout vlasy, někomu se lámou nehty a další lidi trápí suchá pokožka. Vše je způsobeno nedostatkem důležitých vitaminů a minerálů.

Při hubnutí je nezbytně nutné doplnit přísun těchto živin z přirozených potravin, nebo si obstarat multivitaminové a multiminerální přípravky. Při zdravém hubnutí by k těmto nepříjemným jevům docházet rozhodně nemělo. Suchá pokožka potřebuje vyživovat pleťovými krémy zvenčí, ale také zdravými tuky zevnitř. Určitě proto z jídelníčku tuky nevypouštějte.

Chutě na sladké

Když vás během diety popadne chuť na sladké, málokdy je to skutečně signál nedostatku živin. Spíš vaše psychika potřebuje pohladit a podpořit. Klidně si dopřejte něco sladkého, co ale neohrozí vaše snažení - zralou hrušku, hrst sušených brusinek nebo proužek hořké čokolády.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve