Udělejte si čaj z neobvyklých bylin. Slyšeli jste například o bazalkovém?

 Zdraví 
13. dubna 2018 12:58 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé byliny nepatří jen do salátu či pomazánky Shutterstock
Některé bylinky jsou v našich domácnostech stále drasticky nevyužité. Často nám totiž slouží pouze jako ochucovadlo hlavního jídla či přísada do salátu, nebo na chleba. Ze spousty z nich se dá přitom udělat lahodný a blahodárný čaj, který našem organismu jen prospěje.

Nejspíš se vám také už stalo, že jste si vypěstovali nebo koupili bylinku, která vám za oknem kvůli nízké spotřebě uschla, zvadla, nebo jiným způsobem odešla, protože jste ji nedokázali všechnu využít. Nejen v tomto případě ji příště zkuste otrhat, hodit do hrníčku a zalít horkou vodu.

Bylinné čaje obecně prospívají organismu a k jejich přípravě stačí jen pár lístků dané bylinky, vroucí voda a případně sladidlo či citron, který dodá nápoji další vitaminy. Nejlépe je osladit čaj medem nebo stévií.

Bazalkový čaj

Pro svůj obsah silic, tříslovin, minerálních látek a vitaminu C je bazalka často vyhledávanou léčivou bylinou. Povzbuzuje činnost trávicích orgánů a podporuje chuť k jídlu, ovlivňuje činnost hladkého svalstva, působí proti nadýmání a pomáhá organismu při odbourávání tuků.

Má lehce dezinfekční a antibiotické účinky a kromě jiného se používá i k přípravě čaje. Jeho prostřednictvím se používá také k léčbě onemocnění dýchacích cest. Má uklidňující účinky, působí proti stresu a nespavosti a zmírňuje bolesti hlavy.

Koriandrový čaj

V léčitelství se koriandr používá především při problémech s trávením, jelikož podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Čaj ze semen koriandru pomáhá při bolestech břicha, křečích, pocitu plnosti a nadýmání. Vhodné je si ho připravit ve směsi s kmínem, který rovněž působí proti nadýmání. Pomáhá ale i s vykašláváním a je vhodný při očistných kůrách. Má pozitivní vliv na trávení a ničí škodlivé bakterie ve střevech.

Oreganový čaj

Tento vskutku lahodný čaj vám pomůže se záněty, s únavou, bolestmi hlavy a dalšími neduhy. Oregano má silné antioxidační účinky a antibakteriální vlastnosti, obsahuje vlákninu, železo, mangan, vápník, vitamin E, mastné omega kyseliny a tryptofan pro podporu imunitního systému. Jeho protizánětlivé účinky mají příznivý vliv i při léčbě osteoporózy a arteriosklerózy. Vhodný je i při astmatu, bronchitidě, nadýmání, bolestech hlavy, zad a svalů, ale pomůže vám i od pálení žáhy. Lze z něj ale připravit i přírodní antibiotikum. O tom, jak si doma vyrobit oreganový olej, si přečtěte zde.

Petrželkový čaj

Trápí vás otoky? Udělejte si domácí čaj z petržele! Petržel je jedna z bylin, kterou jen málokdo používá k jinému účelu, než jako přísadu do polévky či pomazánek. Přitom může tělu poskytnout mnoho zdravotních výhod. Preventivně brání proti mnoha nemocem a příznakům, jako například proti astma, alergiím, menstruačním bolestem, infekcím močových cest či zažívacím problémům. Je také velmi užitečná při léčbě bronchitidy, snižuje krevní tlak a podporuje zdraví kostí. Je také účinným diuretikem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod