Skutečnosti a mýty o škodlivosti mikrovlnné trouby

 Ostatní 
13. dubna 2018 08:19 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
O škodlivosti mikrovlnné trouby se vedou vášnivé spory  Shutterstock
Je mikrovlnná trouba zlo, které nás připravuje o zdraví, nebo jeden z dobrých pomocníků v domácnosti? Jak se zorientovat v množství informací a dezinformací, které se po internetu šíří? Máme zajímavé informace.

Docela na začátek musíme říct, že existují i konspirační teorie, které tvrdí, že mikrovlnná trouba je schopná odposlouchávat, o čem se doma bavíte. K tomu stačí jen dodat, že za předpokladu, že do ní někdo vloží štěnici, pak ano. Z principu ale neobsahuje žádné prvky, které by něčeho takového byly schopné.

Teorie o škodlivosti

Mnoho článků na internetu popisuje mikrovlnnou troubu jako velké zlo, které ničí naše zdraví. Důvodem má být skutečnost, že při mikrovlnném ohřevu dochází nejen k rozkmitání molekul vody, ale také k destrukci ostatních molekul. Podle těchto názorů z jídla vzniká jakási „kaše“, která obsahuje poškozené enzymy a další prvky. Výživově zcela nehodnotná a pro tělo dokonce toxická. Ničí se nejen vitaminy, ale kompletně vše, co jídlo obsahuje.

Jiné názory zase uvádějí škodlivost mikrovln, které unikají z trouby ven. Představa je taková, že mikrovlny září z trouby do všech stran a mají na svědomí naše zdraví. Někdy se tyto názory opírají i o fakt, že pokud vložíte do mikrovlnky houbičku na nádobí, bude zhruba po dvou minutách po zapnutí ohřevu zlikvidováno zhruba 90 procent bakterií, které do té doby v houbičce žily.

Názory pro použití mikrovlnek

Naopak zastánci mikrovlnek argumentují tím, že neexistuje žádný seriózní výzkum, který by potvrdil výše uvedené názory. Při mikrovlnném ohřevu pochopitelně dochází k ovlivnění molekulární struktury jídla, ale upřímně – to v případě vaření, pečení či smažené také. Ano, i při smažení či pečení vznikají v pokrmech toxické látky.

Mikrovlny z trouby, která je v pořádku, neunikají. Brání tomu mřížka ve dvířkách a kovový obal celé trouby. Jestliže by došlo k poškození mřížky, nikdy takovou troubu nepoužívejte. Pak by mohla být opravdu nebezpečná. Když jsme u nepříznivého vlivu na bakterie – i průměrně uvažující jedinec ví, že například také var ničí různé bakterie a další choroboplodné zárodky. Vliv mikrovln není proto nijak zvláštní a neočekávaný.

Lze mikrovlnku nahradit?

Pokud přece nemáte jistotu, nic nebrání tomu, abyste mikrovlnku jednoduše přestali používat. Ještě před pár desítkami let se běžně nepoužívala. První sice spatřila světlo světa v USA už v roce 1945, ale k nám doputovala až podstatně později, někdy na sklonku komunistického režimu, a rozmach zažila právě v éře svobody.

Bez mikrovlnky se obejdete, neboť můžete používat klasický ohřev na sporáku. Některé pokrmy se dají ohřát na pařáčku. Někdy pomůže také parní hrnec či rýžovar. Řešením je také nechat některé polotovary v nehotovém stavu a dodělat je aktuálně podle potřeby. Například obalené řízky usmažit až těsně před konzumací. Na druhou stranu, pokud mikrovlnku máte, nemusíte se jí obávat. Mnohem nebezpečnější je konzumace různých laskominek (čtěte: Co určitě nejíst, abyste se vyhnuli rakovině).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve