Plevel, který se kdysi užíval jako zelenina, má zázračné účinky. Moc se o tom ale neví

 Zdraví 
14. dubna 2018 14:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Léčivá bylina dálného Severu běžně roste i u nás Shutterstock
V Čechách roste tato až dvoumetrová bylina hlavně podél vodních toků, ale i na loukách, ve vlhkých lesích či příkopech. Od vidění ji asi zná snad každý, ale už málokdo tuší, že děhel patří k nejstarším léčivým rostlinám severní Evropy. Budete překvapeni, s jakými všemi neduhy si tento plevel umí poradit.

Děhel roste skoro v celé Evropě, Malé Asii, Arménské vrchovině a v jižnějších částech Sibiře až po Bajkal. Objevuje se také v Kanadě, zde je však nepůvodním druhem. V České republice se vyskytují dva poddruhy. Děhel lesní horský (Angelica sylvestris subsp. montana) a děhel lesní pravý (Angelica sylvestris subsp. sylvestris).

Angelica znamená latinsky andělská. Sylvestris znamená v lese nebo planě rostoucí rostlina. Podle legendy archanděl Gabriel prozradil jednomu poustevníkovi blahodárné účinky této rostliny nejen na dýchací cesty. Proto se děhel lesní někdy označuje i jako andělika lesní. Výborné léčivé účinky má i další nenápadná rostlina, o které jsme psali zde.

 Do 20. století byl děhel lesní využívaný jako zelenina. Rostlina zabraňovala kurdějím a dala se navíc dobře skladovat. Stonky se jedly čerstvé, ale listy se po naložení do octa mohly přidávat i pod maso. Proč se děhel přestal jako zelenina užívat, nikdo neví. Z rostliny se také získávalo žluté barvivo.

Zázračný plevel

Účinky děhelu na lidské zdraví jsou opravdu velmi široké. Kořen děhelu byl používaný v tradiční rakouské medicíně ve formě čaje, který pomáhal pro léčení poruch zažívacího traktu, dýchacího ústrojí, nervového systému, a také proti horečkám, infekcím a chřipce. Děhel lesní pomáhá také zlepšit chuť k jídlu, funguje proti plynatosti a uvolňuje křeče.

Děhelu se také přezdívá léčivá bylina z dálného Severu. Ve Skandinávii se tato bylina pěstovala už ve 12. a 13. století, planě rostoucí rostliny jsou dnes v některých státech chráněné. V laponských zemích dobře věděli, že když děhel a andělíka rostou společně s kopřivami, budou obsahovat zvlášť vysoký podíl éterických olejů.

Posiluje celý organismus

Účinnými látkami v kořenech jsou éterické oleje, hořčiny, flavony, kumariny, třísloviny, pryskyřice a cukry. Podporují trávení, aktivují žaludek, žlučník a slinivku a zvyšují prokrvení vnitřních orgánů. Při horečce a chřipce posilují imunitu, zbavují plíce a průdušky hlenů, uvolňují nos a vedlejší nosní dutiny. Jsou dobrodiním pro lidi, kterým je pořád zima.

V době zvýšeného rizika nakažení nebo při revmatických potížích si připravte speciální kořenovou koupel. Dvě hrsti sušeného kořene ve 2 litrech vody přiveďte k varu a pod pokličkou nechejte louhovat 10 minut. Mezitím si napusťte vanu a přilijte do ní scezený odvar. Ve vodě zůstaňte alespoň 30 minut. Děhel může aktivovat opožděnou menstruaci, proto by se neměl užívat v době těhotenství.

Děhel nahradí i kinedryl

Pokud půjdete na procházku do přírody a na děhel narazíte, klidně si ho nasbírejte. Skvěle vám totiž poslouží i v autě.

Vůně rozdrcených listů prospívá hned dvojnásobně: v autě se postará o svěží, příjemný vzduch, například v zácpě během jízdy za slunečnou dovolenou, a současně působí proti kinetóze (nevolnosti při jízdě automobilem).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47