Některé počítačové hry mohou být pro váš mozek i prospěšné

 Ostatní 
16. dubna 2018 12:42 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Dávejte si ale pozor na vytvoření závislosti Pexels
V poslední době jsme ze všech stran bombardováni informacemi, že počítače škodí. Zejména se mluví o závislosti na počítačových hrách, ale i o závislosti na sociálních sítích. Ovšem skutečně existují počítačové hry, které jsou pro vaše zdraví i prospěšné.

Závislost na počítačích, internetu a sociálních sítí je opravdu nebezpečná věc, o čemž se můžete dočíst i v našem předchozím článku. Ale navzdory tomu mohou počítače a různé počítačové hry našemu zdraví i pomáhat.

Hry, které cíleně cvičí mozek

Existuje totiž celá škála her, které cíleně cvičí mozek. I na nich si lze vypěstovat závislost a takový stav bude vždy negativní, ale to nemění nic na tom, že pravidelné malé cvičení pomocí vhodných her je pro mozkovou činnost velmi prospěšné.

Příkladem takové hry je starý známý tetris. Různé tvary složené z kostiček padají shora dolů a vy musíte obrazce otáčet a skládat do řad. Za každou řadu získáte body. Čím více, tím lépe. Tetris trénuje prostorovou orientaci, exekutivní funkce, myšlení a pozornost. To je poměrně hodně mozkových funkcí, které jsou pro život poměrně důležité.

Další hrou, kterou můžete hrát na počítači, je pexeso. Zde zase přichází do popředí tréning krátkodobé paměti. Pokud se hraje též na čas, zdokonaluje se i rychlost a vaše reakce. Tyto hry jsou relativně jednoduché a nezaberou během dne příliš času. Nejlepší je si stanovit počet her, které chcete každý den cvičit, a ten nepřekračovat.

Prvky rozvíjející mozkové funkce v jiných hrách

Je jasné, že mnohé mozek rozvíjející funkce najdete i v jiných hrách. Obvykle přece jde o schopnost reakcí, paměť, ovládání herních postav a další dovednosti. Není tedy pochyb o tom, že mozek dostává zabrat i v dobrém slova smyslu. Potíž je, že hry, které nejsou určeny primárně pro nácvik mozkových funkcí, mají obvykle složitý příběh a vyžadují na hraní spoustu času.

Některé navíc obsahují násilné scény, které nejsou pro člověka v žádném věku vhodné, ať si výrobci říkají, co chtějí. Jestliže hraním ztratíte více jak 30 až 45 minut denně, měli byste se nad sebou zamyslet, zda vám nehrozí závislost. Do tohoto času se pochopitelně nepočítá seriózní práce na počítači.

Pozor na jednostrannost

I když budete cvičit své mozkové funkce pomocí vhodných počítačových her, dbejte na to, abyste se rozvíjeli všestranně. Jednostranný trénink paměti, rychlosti a exekutivních funkcí není vhodný. Měli byste dostatečnou dobu věnovat také četbě, jazykům, hudbě a maximu dalších kreativních činností. Nezanedbávejte přiměřený pohyb a to zejména pohyb v přírodě. Jen tak se budete rozvíjet harmonicky a využijete svůj potenciál na maximum.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve