Kopřivová mast má ohromné léčivé účinky. Nejlepší kopřivy na ni natrháte právě teď

 Zdraví 
20. dubna 2018 07:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kopřivovou mast lze použít na akné, křečové žíly i revma Internet
Sezona kopřiv je v plném proudu. Pokud vám na zahradě rostou, rozhodně se jich nezbavujte. Mají opravdu zázračný vliv na lidské zdraví. Kopřivový čaj asi zná každý, ale věděli jste, že si z této byliny můžete vyrobit i mast na všechny možné neduhy? Výrobu zvládne každý.

O účincích kopřiv není pochyb. Právem patří mezi naše nejlepší léčivé rostliny. Je léčivá celá - od oddenku přes stonky a listy až po květy. Skvěle funguje na akné, ekzém, vyrážky, atopický ekzém, šupinky ve vlasech, seboroický ekzém, bolesti kloubů, revma, revmatismus, roztroušenou sklerózu, křečové žíly, bércové vředy, lupénku, psoriázu, bolesti kloubů při borelióze, hemoroidy, bolesti zad či dnu. Díky kopřivě si můžete doma vyrobit i vlastní přírodní barvu na vlasy, psali jsme o tom zde.

Způsoby užívání kopřivy

Variant, jak kopřivu užívat, je opravdu hodně. Každá má své výhody a záleží tak na vás, kterou metodu upřednostníte.

Nálev, čaj z kopřivy: Vrchovatou čajovou lžičku na 1/4 litru vody pouze spařte a krátce vyluhujte.

Kopřivová tinktura: Na jaře nebo na podzim vykopaný oddenek očistěte ve vodě kartáčem, nadrobno pokrájejte a naplňte do láhve až po hrdlo. Zalejte 30 až 40% žitnou pálenkou a nechte stát čtrnáct dnů na teplém místě.

Kopřivová koupel nohou: Dvouhrst dobře umytého oddenku a čerstvé kopřivy (stonky a listy) dejte na noc do pěti litrů vody a druhý den vše ohřejte až k varu. Ve vodě tak teplé, jak snesete, koupejte nohy dvacet minut. Během procedury zůstává kopřiva ve vodě. Koupel můžete dvakrát i třikrát opakovat, když stejný obsah opět ohřejete.

Umývání vlasů kopřivovým výluhem: Čtyři až pět vrchovatých dvouhrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dejte do pěti litrů studené vody a pomalu zahřejte k varu. Nechte ještě pět minut vyluhovat. Když použijete oddenek kopřivy, dejte jednu dvouhrst na noc do studené vody, druhý den zahřejte do varu a nechte ještě 10 minut vyluhovat. V tomto případě byste měli hlavu umývat jádrovým mýdlem.

Kopřivový sirup - recept: 250 g čerstvé nati zalijte 1/2 l studené vody, nechte 10 minut vařit, pod pokličkou v chladnu vyluhovat do druhého dne (24 hodin). Poté slijte, vymačkejte a výluh smíchejte s 1/2 kg medu. Uchovávejte v lednici. Užívejte polévkovou lžíci denně na podporu imunity nebo při problémech s prostatou.

Odvar z kořene kopřivy: 20 g čerstvých kořenů omyjte, pokrájejte na kousky, zalijte 1/2 l studené vody, nechte 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Polovinu vypijete hned, druhou polovinu slijete do termosky a vypijete po cca 8 hodinách. Je to starý lidový recept na „čištění krve", vhodný při ekzému, opakovaných oparech nebo plísních nohou.

Čerstvá šťáva z kopřivy: čerstvou nať odšťavte v odšťavovači nebo umelte a vymačkejte šťávu. Denní dávku uchovávejte v lednici, užívejte 3x denně kávovou lžičku do sklenice vlažné vody 20 minut před jídlem při ekzému a dalších kožních problémech nebo na jaře jako očistnou kúru a proti jarní únavě.

Kopřivová mast

Další možností, jak kopřivu užívat, je vyrobit z ní mast. Bylinkové masti se vyrábějí už tisíce let stejným způsobem a léčí se jimi stále stejné nemoci. Mast z kopřivy dvoudomé má docela široké využití. Použít lze na tyto neduhy:

  • léčí kožní onemocnění – akné, lupénku, ekzém, vyrážky, lupy ve vlasech
  • pomáhá při zánětech žil, křečových žilách a bércových vředech
  • bojuje proti revmatismu, bolestem zad a kloubů

Mastí pravidelně potírejte postižená místa. Pro zvýšení účinku můžete mast použít jako zábal a nechat ji působit přes noc.

Prozradíme vám tři návody, jak mast připravit. Zvolte si podle svého uvážení.

Postup 1

Do hrnce dejte 500 g tuku (záleží na vás, zda použijete vepřové sádlo, kokosový olej, bambucké máslo nebo jakýkoliv jiný tuk) a nechte rozpustit. Přidejte dvě hrsti mladých posekaných kopřiv, dvě pálivé feferony a při 60 stupních zahřívejte po dobu pěti hodin. Poté přeceďte a podle potřeby a zvoleného tuku přidejte tří až pětiprocentní včelí vosk. Nakonec mast nalijte do čistých kelímků.

Postup 2

Celkem 250 g kokosového oleje nechejte rozpustit ve vodní lázni a poté jej přelijte do mixéru. Přidejte tři hrsti omytých čerstvých kopřiv a vše důkladně rozmixujte. Poté stačí mast přecedit přes plátýnko do vysterilizovaného kelímku.

Postup 3

Ve vodní lázni rozpusťte 250 g kokosového oleje a přisypte omyté nadrobno nakrájené tři hrsti čerstvých kopřiv. Tekutinu nechte lehce probublávat alespoň po dobu 3 hodin. Hrnec stáhněte z plotny a kopřivy ponechte v kokosovém tuku do druhého dne. Následně jej znovu zahřejte ve vodní lázni a mast přeceďte přes plátýnko do čistého kelímku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve