Pět skvělých zdravých rostlin, které můžete trhat na jaře

 Zdraví 
26. dubna 2018 11:23 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Medvědí česnek je jedna z nejsilnějších jarních bylinek Pixabay
Češi jsou národem sběračů. Ve velkém chodí na houby a další lesní plody. Jenže sběr těchto plodin je především otázkou léta, případně brzkého podzimu. Ale i na jaře můžete vyrazit s košíkem do přírody a planými rostlinami zpestřit jídelníček.

Planými rostlinami nejen zpestříte jídelníček, ale zároveň ho obohatíte o velmi cenné látky. Při přípravě pokrmů umí tyto nasbírané rostliny částečně nahradit i potraviny běžně kupované v obchodech. Pojďme se podívat na top pětici.

Česnek medvědí

Rostlinka se sytě zelenými kopinatými listy, má řadu pozitivních účinků na zdraví. Působí antibakteriálně, pomáhá při problémech se zažíváním i při chřipce. V neposlední řadě také čistí krev a podporuje správnou činnost srdce. Každopádně je to po zimě jedna z prvních rostlin, které nám mohou pomoci detoxikovat tělo a dodat sílu. Medvědí česnek je jedna z nejsilnějších jarních bylinek. Více jsme o něm psali jinde.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je pro náš organismus výborným detoxikačním pomocníkem a působí blahodárně třeba proti kašli. Podle některých zdrojů snižuje i hladinu cukru v krvi. Tato žahavá rostlina je i výtečnou surovinou na vaření. Její využití v kuchyni nemusí skončit jen přidáním několika lístků do velikonoční nádivky. Lze ji také uvařit jako špenát nebo z ní připravit třeba polévku.

Sedmikráska chudobka

Nejen krásná, ale i zdravá. Sedmikrásek je na jaře, ale v podstatě až do zimy, všude dost. Všechny nadzemní části sedmikrásky jsou jedlé. Nejlepší jsou květy. Ty mají relativně velké květní lůžko a jemnou univerzální chuť, takže se dají použít ve slané i sladké kuchyni. Hodí se do salátů, na chlebíčky, dorty, krémy, zmrzliny či ovocné saláty.

Chudobky jsou i základní surovinou pro výrobu sirupu, který pomáhá například proti kašli, ale lze jím jen pro chuť osladit čaj nebo připravit v létě osvěžující nápoj. O tom, jak s květy sedmikrásek a pampelišek můžeme kouzlit na talíři, jsme psali před časem.

Pampeliška lékařská

Zázračný plevel, o němž některé studie dokonce tvrdí, že může pomoci při léčbě rakoviny. Lze využívat květ, listy i kořeny, všechny části rostliny mají blahodárné účinky pro lidské zdraví. Ne nadarmo je oficiální celý název pampeliška lékařská. 

Konzumovat lze i čerstvé pampelišky. Z čerstvých listů se nejčastěji dělá salát nebo se do různých salátů jen přidává. Chutnají lehce nahořkle (nejchutnější a nejméně hořké jsou právě na jaře), asi jako čekanka. Květy lze ozdobit salát, obložený talíř i dort.

Z usušeného kořene připravíte lahodný čaj. Kořen se sbírá v době, kdy pampeliška nekvete – tedy brzy zjara nebo na podzim. Lze ho ale přidat i do polévky spolu s ostatní kořenovou zeleninou či některou z nich nahradit.

Květy bezu černého

Bez černý je keř, který roste v našich končinách velmi hojně. Má hodně pozitivní účinků na lidské zdraví, obsahuje celou škálu prospěšných látek od vitamínu A a B po bioflavonoidy. Jeho sezóna začíná v květnu, kdy můžete sbírat květy. V pozdním létě lze pak zase využít plody, tedy typické černé drobné bobule v trsech, které je ale potřeba nechat projít varem. Za syrova jsou mírně jedovaté, respektive mohou způsobovat nevolnost a průjmy.

Čaj ze sušených květů je skvělým lékem na prochlazení. Ničí bakterie, vyvolává pocení, má močopudné účinky. Zevně lze květ použít jako přísadu do směsí určených k inhalování, proti bolestem hlavy, uší či zubů. Účinky likéru z černého bezu na lidské zdraví vám vyrazí dech.

Bezová květenství se hodí i na přípravu tzv. smažené kosmatice obalené v těstíčku z mouky a vajec, které můžete servírovat k obědu podobně jako obalovaný květák spolu s bramborem a oblíbenou studenou omáčkou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008