Proč kupovat drahé léky, když nám roste medicína na zahrádce?

 Zdraví 
28. dubna 2018 12:02 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Trávníky jsou plné léčivých bylin Pixabay
Dnes bude řeč o jitrocelu kopinatém. Nastává doba jeho sběru, a proto vám poradíme, jak ho využít na maximum. Jitrocel kopinatý roste prakticky všude a patří mezi významné léčivky. Čtěte dál a dozvíte se vše potřebné.

Od května do srpna se sbírá, suší nebo se používá čerstvý. Vzhledem k jeho dostupnosti by byla škoda si ho nenasbírat do zásoby a nevyužít jeho léčivých schopností. Proč kupovat drahé léky v lékárně, když jitrocel roste všude? Ostatně - bylin je plno. Můžete se inspirovat třeba využitím čekanky. Informace najdete v článku zde.

Na co zabírá

Jitrocel kopinatý se v čerstvé podobě dá použít tak, že se jeho rozmačkané listy využijí ve formě obkladů na poraněná místa. Vyléčí oděrky, spáleniny, otoky po bodnutí hmyzem, ale jsou popsány také úspěchy v léčbě bércových vředů. U drobných poranění staví i krvácení. Když si z něho připravíte nálev, můžete ho použít k oplachům, kloktání, ale také na hemeroidy a další nehojící se rány.

Ve formě čaje či sirupu ho zase využijete na dobré odkašlávání a léčbu zánětů průdušek. Rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání. Velmi prospěšný je také pro lidi, kteří trpí záněty ve střevech. Je dobrým pomocným prostředkem, záněty samozřejmě tlumí či odstraňuje, zlepšuje tak zažívání.

Kdy sbírat

Od května do srpna, než se vytvoří lodyha s květem. V teplejších oblastech můžete sbírat už nyní. Dbejte na to, abyste měli jitrocel z čistého prostředí, ne někde od silnice. Nesbírejte po dešti. Listy jitrocele pak rychle černají.

Jak sušit

Sušit je potřeba rychle a opatrně. Dá se využít i přímého slunce. Vrstva listů by neměla být příliš vysoká. Maximálně asi 5 centimetrů. Jestliže využíváte elektrické či jiné sušičky, neměla by teplota překročit 40 stupňů. S listy nemanipulujeme, neboť jsou velmi křehké. Výsledkem sušení by měl být zelený list drobivé konzistence, který má charakteristickou vůni. Sušenou drogu uzavřete do neprodyšných nádob a uchovejte ve tmě.

Jak využít

Čerstvé listy nasekejte nadrobno a použijte přímo na rány. Pro léčbu bércového vředu se osvědčil recept, kdy se listy naloží do olivového oleje na 14 dní. Olejem se pak natírají postižená místa. Jitrocelový sirup se dá vyrobit jednoduše tak, že do velké pětilitrové sklenice napěchujete postupně vždy centimetr listů a centimetr cukru. Plnou sklenici nechte stát na slunném místě, dokud se nevytvoří šťáva a cukr se nerozpustí. Pak sceďte a uzavřete do sklenic. V lednici vám neotevřené lahvičky vydrží řadu měsíců. Pokud chcete vyrobit sirup bez cukru, pokrájejte asi kilogram listů, povařte je asi 15 minut ve dvou litrech vody. Nechte do druhého dne stát. Přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a místo cukru umělé sladidlo, nejlépe stévii, která je přírodního původu. Výsledný produkt sterilujte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008