Má vaše dítě skvrny na zubech? Známe hlavní příčiny i způsob, jak se jim vyhnout

 Děti 
05. května 2018 10:40 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skvrny na zubech mohou mít různé příčiny Shutterstock
Ještě nedávno mělo vaše dítě zuby bílé jako sníh, které jste mu záviděli vy i všichni z vašeho okolí, ale najednou je má plné nevzhledných bílých skvrn? Kartáčkem mu je čistíte každé ráno i večer, a přesto se vám zdá, že než aby mizely, se spíš víc a víc objevují? Důvodem může být jak přehnaná péče, tak i další faktory.

Péči o dětský chrup doporučují stomatologové už od raného dětství – tedy od prvního klubajícího se zoubku. Nejen, že jedině takto podchytíte tvorbu zubního plaku a posléze i zubního kazu, ale navíc dítě povedete ke správné hygieně už od začátku a později pro něj bude naprosto samozřejmé o zuby pravidelně a bez odmlouvání pečovat.

Po čase se ale i při pravidelné péči mohou objevit první problémy, kterými jsou bílé, neboli tzv. křídové skvrny. Ty mohou mít vícero příčin. Navíc se postupem času mohou vyvinout i v žlutohnědé až hnědé skvrny, které již značí pokročilejší stádium onemocnění. Jaké jsou příčiny vzniku skvrn a co při jejich objevení dělat, vám poradíme v tomto článku.

Zanedbaná zubní hygiena

Příčinou skvrn na zubech může být v první řadě zanedbaná nebo žádná péče o mléčný a později i stálý chrup dítěte. Pravidelné čištění ráno a večer po dobu alespoň tří minut by mělo být samozřejmostí u všech dětí, a to do 10 až 12 let věku dítěte. Zdá se vám to přehnané? Pak si přečtěte tento článek, který jasně dokládá, že děti by si samy zuby čistit neměly. Samozřejmě starší děti si již zuby čistí samy, ale zhruba do páté třídy je potřeba jejich práci překontrolovat.

Demineralizace

Bílé skvrny ale mohou být znakem i demineralizace zubní skloviny, která vzniká jako důsledek nedostatku některých vitaminů a minerálů. Proto nejen zubní hygiena, ale i pestrý jídelníček a dostatek zeleniny a ovoce ve stravě hraje důležitou roli pro vývoj zdravého chrupu vašeho dítěte.

Fluoróza

Častým příznakem bílých skvrn na zubech je i nemoc zvaná fluoróza, která vzniká při zvýšené konzumaci fluoru, k níž dochází především polykáním zubní pasty a celkově jejího nadměrného používání. Nikdy také nepoužívejte zubní pasty pro dospělé, pokud s nimi chcete čistit zuby i dětem. Obsahují mnohem více fluoru, než by dítě mělo přijmout a výsledkem mohou být právě skvrny na zubech.

Nadměrná konzumace fluoru však vede nejen k bílým skvrnám, ale v pozdější fázi onemocnění a přehlcení organismu fluoridem může dojít i ke vzniku skvrn hnědých. Jsou známy i vážnější případy, kdy se v zubech rozvinou hlubší díry, které zhnědnou a odsud už není návratu. Proto potvrdí-li vám stomatolog fluorózu u mléčných zubů vašeho dítěte, udělejte vše proto, aby se tyto skvrny neobjevily i na trvalém chrupu. Vaše dítě by se jich nezbavilo celý život.

Reflux

Máte-li doma kojence, kterého trápí refluxní choroba jícnu či žaludku a natrávené mléko se mu vrací zpět do úst a následně zvrací, i toto může být příčinou. Kyselina ze žaludku dráždí sklovinu zubů, narušuje ji a později se mohou objevit i skvrny.

Potraviny a nápoje

Bílé skvrny se ale mohou začít tvořit i při zvýšené konzumaci cukru, k čemuž většina dětí nemá daleko. Kyselina začne napadat zubní sklovinu a ve výsledku se objeví malé bílé skvrny, které bývají prvním znakem rozvíjejícího se zubního kazu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve