Jak zvládnout nevolnost a rozhozené zažívání

 Zdraví 
05. května 2018 07:33 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
I u ranní nevolnosti při těhotenství se hodí pít mátový čaj Shutterstock
Je samozřejmě celá řada důvodů nevolnosti. A záleží také na tom, o jak starého pacienta se jedná. Jinak reaguje malé dítě a jinak dospělý. Máme několik tipů, které mohou pomoci.

Průjmy a zvracení u malých dětí nikdy nepodceňujte a raději navštivte lékaře, i když se vám zdá, že to není důležité. Malé dítě totiž rychleji ztrácí vodu a může se dostat do stavu, který ohrožuje jeho život. Ale i nám dospělým může nevolnost či průjem zkazit víkend či dovolenou. Ukážeme si tedy, jak na to. Pokud se vám jedná spíš o těhotenskou nevolnost, můžete si přečíst zajímavé informace v článku zde.

Tekutiny a strava

V případě nevolnosti i průjmu omezte příjem potravy, a pokud byste nevydrželi docela bez jídla, dejte si něco dietního. Klidně kousek suchého pečiva. Jakkoli se to normálně nedoporučuje, použít v takovém případě suchý bílý rohlík není žádná ostuda. Naopak. Z teplých jídel je vhodná vařená rýže, případně vařená rýže s mrkví.

Snažte se o pravidelný přísun tekutin. U zvracení, které se opakuje, se snažte pít jen po malých dávkách, ale za to pravidelně, abyste do sebe přece jen nějaké tekutiny dostali. Snažte se vystihnout, který nápoj vám dělá dobře. Někdo snáší jen obyčejnou vodu, jiný dá přednost bylinným čajům, další preferuje černý čaj a někdo si nemůže vynachválit hodně vychlazenou kolu.

Bylinky

Bylinky mají při léčbě nevolností svůj velký význam. Zejména by v žádné domácnosti neměl chybět mátový čaj. Máta se hodí jak na uklidnění rozbouřeného žaludku, tak třeba na řešení žlučníkových potíží. V případě nevolnosti a průjmu oceníte také šalvěj a heřmánek. Hodí se také rozmarýnový čaj nebo čaj z mateřídoušky. Ten působí hlavně při žaludečních a střevních křečích.

Léky

U průjmů je vhodné použít Endiaron, který je střevní dezinfekcí. Vhodně působí také třeba živočišné uhlí. Z novějších přípravků je oblíbené Imodium. Při pálení žáhy existuje celá škála léků proti překyselení žaludku.

Doba domácího léčení

Pokud se váš stav v rámci domácího léčení nezlepšuje a po zhruba třech dnech je spíš horší než lepší, rozhodně vyhledejte lékaře. Mohlo se stát, že trpíte nějakou závažnější nemocí. Obzvlášť pokud se připojila změna barvy kůže a očního bělma, může jít o postižení jater. Důvodů k nevolnostem ale může být celá řada. Vedle konzumace nevhodné potravy třeba též mnoho sluníčka, přetažení fyzických i psychických možností a mnoho dalších příčin.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47