Chystáte se na zátěžový test na těhotenskou cukrovku? Toto vás při něm čeká

 Děti 
11. května 2018 11:35 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Odběry krve na gestační diabetes podstupuje většina žen Shutterstock
Orální glukózový toleranční test (OGTT) se dělá všem nastávajícím maminkám v rozmezí 24. až 28. týdne těhotenství a u rizikových těhotenství již v průběhu prvního trimestru. Koluje o něm však řada mýtů a mezi nejrozšířenější z nich patří i odporná chuť sladkého nápoje, který je nutné během odběrů vypít.

Jak vše probíhá, co vás čeká a proč je tento test tak důležitý, se dočtete v tomto článku.

Těhotenská cukrovka se během gravidity objeví u zhruba 4 % žen. Slinivka břišní při ní neprodukuje dostatek inzulinu, který je potřeba pro úpravu glukózy v krvi. Její velké množství pak přechází do krve plodu, což u něj následně vyvolá zvýšenou produkci inzulinu, který může za nadměrné přibírání na váze. Velký plod pak komplikuje porod a zvyšuje tak pravděpodobnost vést jej operačně, tedy císařským řezem.

Děti žen, u kterých byla zjištěna těhotenská cukrovka, která následně nebyla léčena, nebo zjištěna vůbec nebyla, mají po porodu častěji problémy s dýcháním a trpí novorozeneckou žloutenkou. V nejhorších případech však přispívá neléčená cukrovka i k riziku úmrtí dítěte v děloze. Vyšší riziko pozitivního výsledku testu mají ženy nad 30 let věku, obézní, žijící ve stresu, nebo ženy, kterým byla těhotenská cukrovka zjištěna v předchozím těhotenství.

Co dělat před vyšetřením

Stejně jako při odběru byste ani bezprostředně před ním neměla kouřit, jíst či pít sladké nápoje, alkohol a kávu. Je-li to možné, měla byste vysadit i léky. Tři dny před zátěžovým testem jezte takovou stravu, jakou jíte obvykle, nedržte dietu a nepřejídejte se – výsledek testu by pak byl zkreslený. Jak může vaše těhotenství ohrozit vitamin A, se dočtete zde.

Jak vše probíhá

Důležité je se před samotným odběrem dopředu objednat. Je to kvůli tomu, aby na vás byly sestry připravené a měly pro vás přichystaný nápoj s přesně odměřenu dávkou cukru, díky kterému jsou pak schopny v pravidelných intervalech zkoumat, zda a jakým způsobem je váš organismus schopný se se zátěží vyrovnat.

Časová náročnost

Připravte se, že v ordinaci strávíte minimálně dvě hodiny. Testování se provádí zpravidla v ranních hodinách, jelikož musíte být na lačno. Poslední jídlo je povolené zhruba do osmnácti hodin předchozího dne. Tekutiny v podobě vody či neslazeného čaje jsou před prvním odběrem povolené a naopak žádoucí, aby mohla krev při následných odběrech dobře vytékat.

Odběry malého množství krve podstoupíte celkem tři. První vzorek krve vám sestra odebere žilně ihned při příchodu na lačno a rovněž udělá odběr z prstu. Hodnoty se zaznamenají a pokud jsou v normě, dostanete koncentrovaný roztok glukózy, na jehož vypití máte pět minut. Objem tekutiny činí 250 ml a v dnešní době je již ochucen pomerančovou či citronovou příchutí. Na některých pracovištích, kde není k dostání ochucený nápoj, si můžete po dohodě přinést vlastní citron či pytlík čaje, kterým si nápoj ochutíte. Nápoj je buď vlažný, nebo vyloženě vychlazený a chutná jako běžně dostupné perlivé nápoje s příchutí, akorát postrádá bublinky.

Rozhodně se nejedná o nápoj, jehož konzistence je podobná medu a při jehož konzumaci se vám zvedne žaludek. Ne každý má sladkosti v oblibě, ale čtvrt litru tekutiny, která chutná jako hodně oslazený čaj, hravě zvládnete. Navíc pokud jste zvyklí snídat, budete mít při příchodu do laboratoře hlad a sladký nápoj vám dodá trochu energie.

Testování na třikrát

Po vypití nápoje si odměříte jednu hodinu, po níž bude následovat další odběr krve. Po druhém odběru se opět odměří 60 minut, provede se třetí test a po něm odcházíte domů. Během testování není povoleno jíst, pít, kouřit a jakkoliv se fyzicky namáhat. Dokonce byste ani neměla opouštět prostory odběrového pracoviště, proto si s sebou vezměte knížku, tablet, nedodělanou práci, nebo zkrátka něco, co vás po dobu 120 minut zabaví na místě. Výsledek vyšetření je poté oznámen do dvou až tří dnů vašemu vyšetřujícímu gynekologovi.

Pozitivní test na těhotenskou cukrovku

Pokud vám vyjde, že těhotenskou cukrovkou trpíte, začnete docházet do dietologické poradny, kde se vám dostane poučení o dietě při tomto onemocnění a bude vám pravidelně kontrolována hladina glukózy v krvi nalačno a po jídle. Ze stravy budete muset vynechat sladké a udržovat příjem sacharidů na hranici 250 g denně. Většinou však postačí dodržovat zásady zdravého stravování, nepřejídat se, jíst dostatek ovoce a zeleniny a vynechat sladká a příliš tučná jídla. Důležité je také jíst vícekrát denně v menších porcích.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47