Chcete být zdravější? Spěte nazí!

 Zdraví 
13. května 2018 17:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Spaní "naostro" má řadu zdravotních výhod Shutterstock
Bez pyžama nebo v něm? Rozhodně bez! Zlepšíte si tím hned několik oblastí vašeho života. Spaní „naostro“ má své nepřehlédnutelné výhody. Jaké? Více se dozvíte v našem článku.

Spaní je ta nejdůležitější činnost, kterou, zadaří-li se, děláme prostě každou noc. Ne, nejde se tomu vyhnout. Načerpáváme energii, organismus obnovuje své síly, v hlavě se zapne kino plné snů, jejichž naplnění se nám ve dne tak zoufale vyhýbá. A právě spaní „naostro“ má své nepřehlédnutelné výhody. Jaké?

Zabrání nespavosti

Také se vám někdy stává, že nemůžete usnout? Zkuste spát nazí. Pevné gumy, které škrtí v pase a zařezávají se, brání správnému proudění krve. Když vás nebude nic tlačit, podpoříte krevní oběh, organismus se bude dobře okysličovat a lépe si odpočinete. Budete-li spát v pyžamu, tělo se bude přehřívat. Naopak, pokud budete spát nazí, tělo se rychleji uvolní, vy snáze usnete, a hlavně se budete méně budit. Získáte hlubší a kvalitnější spánek.

Hebší kůže

Celý den běháte v několika vrstvách oblečení a právě takové oblasti jako podpaží, chodidla nebo rozkrok se mohou cítit, nu, dotčeně. Navíc v horkých letních dnech vám hrozí různé zapařeniny, vyrážky a další kožní problémy.  Spaní „naostro“ i takto namáhané části těla osvobodí.

Zhubnete

S celkovým ochlazením organismu souvisí i snížení hladiny kortizolu v těle. Hluboký spánek mezi 22. a 2. hodinou ranní snižuje vyplavování kortizolu na minimum. Žlázy jsou po dalších dvou hodinách schopné pracovat mnohem aktivněji. Výsledkem toho bude, že se ráno budete budit plní energie. Naopak nedostatek spánku kortizol navyšuje, což stimuluje chutě a vy pak máte větší potřebu neustále něco uždibovat a cpát se sladkým.

Kvalitnější spermie

I na pánské přirození má ale spánek v trenýrkách nebo pyžamu vliv. U mužů chladnější prostředí u varlat zajišťuje zdravější populaci spermií, které jsou také aktivnější. Celé reprodukční orgány fungují lépe.

Více sexu

Pokud sdílíte postel s partnerem nebo partnerkou, může spánek bez oblečení zlepšit i váš sexuální život. Při styku vaší kůže s jinou se totiž zvyšuje uvolňování oxytocinu v těle, který je zodpovědný za různé sexuální reakce včetně orgasmu. Nahota navíc odstraňuje "překážky" mezi partnery a vybízí tak k větší chuti na sex.

Získáte psychickou pohodu

Nahota je uvolňující – nejen na těle, ale i na duši. Nebudete řešit, kde se vám roluje pyžamo, nebo dokonce tlačí podprsenka, uvolníte se a usnete mnohem rychleji. Kromě toho se ráno nevzbudíte upocené a ulepené, ale svěží a s pocitem lehkosti. A to se pozitivně podepíše na vaší náladě.

Zpomalíte stárnutí

Spánek sám o sobě uvolňuje melatonin a růstové hormony, což jsou důležité anti aging hormony. Čím více a kvalitněji budete spát, tím více hormonů bude vaše tělo vyrábět.

Zabráníte zánětům

Saténové nebo krajkové kalhotky možná ocení váš partner, ale vaše zdraví rozhodně ne. Jestliže spíte nahé, omezujete možnost vzniku vlhkosti v okolí intimních partií a účinně tak snižujete riziko akné, infekcí i vaginální mykózy. Těmto mikroorganismům se totiž ve vlhkém prostředí náramně daří. O tomto problému, jak jej poznat i léčit, jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve