Chřestová sezona začíná. Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným a jak je správně vybrat?

 Ostatní 
12. května 2018 09:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Chřest je velmi zdravou a vyhledávanou pochoutkou Shutterstock
Také milujete chřest, kterému se ne nadarmo říká pochoutka králů a císařů? Pochutnávali si na něm již lidé ve starověkém Egyptě a Číně, ale i dnes je oblíbenou lahůdkou labužníků, která je považována za elixír mládí, ale i přírodní afrodiziakum. Pokud jste tak ještě neučinili, pusťte ho do svého jídelníčku co nejdříve. Toto jsou důvody.

Na stáncích seženete chřest bílý, zelený, ale dokonce i fialový. Zelený a bílý dostanete zcela běžně jak na trzích, tak v supermarketech, a to až do konce června. Sehnat fialový vám může dát trochu zabrat, ale na farmářských trzích jistě uspějete.

Jako nejlahodnější je označován ten bílý, jelikož má velmi jemnou chuť. Je také považován za přírodní afrodiziakum. Zelený chřest má typickou nahořklou a výraznou chuť a pokud jej seženete čerstvě utržený, můžete ho konzumovat i syrový. Ze všech tří druhů obsahuje nejvíce vitaminu C. Fialový chřest má výraznou kořenitou chuť a je lehce nahořklý, podobně jako zelený chřest.

Jak jej správně vybrat

Chřest je nejlahodnější opravdu čerstvý. Proto neváhejte a vydejte se na farmářské trhy, na kterých si najděte českého dodavatele. Abyste si odnesli opravdu ten nejlepší chřest, měli byste vědět, že stonky čerstvého chřestu o sebe typicky vržou, jsou křehké a dole na řezu nesmí být příliš zaschlé. Bílý chřest by neměl jít vůbec ohnout, jinak to znamená, že je starý. Při pokusu jej ohnout by vám se vám měl rozlomit vejpůl. Zelený chřest ohnete, i když je čerstvý, ale zase si dejte pozor na to, aby měl lesklý povrch a pěkně uzavřené hlavičky.

Vařený či za studena

Zelený chřest se používá především ve studené kuchyni, ale musí být opravdu čerstvý. Bez tepelné úpravy jej využijete hlavně do salátů. Bílý a fialový chřest se naopak hodí spíš k tepelné úpravě. Lze jej vařit, zapékat, grilovat, smažit i dusit. Je vhodnou přísadou do těstovin, ale i omáček či salátů. Chřestová polévka je považována za opravdový gurmánský skvost. Vynikající je však i připravit chřest jen tak ve vodě s máslem a přelít ho holandskou omáčkou.

Co chřest obsahuje

V chřestu najdete hlavně vlákninu, která pomáhá trávení a vhodná je i při redukčních dietách, ale také velké množství vody. Je významným zdrojem vitaminů a minerálů, jako například vitaminů skupiny B, vitamin C a E, kyselinu listovou, ale i řadu stopových prvků jako draslík a zinek.

Přínosy pro vaše zdraví

Draslík obsažený v chřestu pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Chřest také obecně podporuje krvetvorbu a příznivě působí na oběhový systém. Pomůže vám však i při nekvalitním spánku, příznivě ovlivňuje paměť a schopnost soustředění. Pro svůj minimální obsah sacharidů je vhodný i pro diabetiky. Jeho účinky ocení i lidé trpící na kožní problémy. Je vhodnou potravinou při detoxu, jelikož má skvělou vlastnost očistit organismus od škodlivých a toxických látek. Lék na zdraví si ale vyrobíte i z listů tohoto stromu.

Jdete na malou? Nelekněte se

Při močení by vás mohl zaskočit typický zápach, který je spojován právě s očistou organismu. Několik hodin po konzumaci chřestu proto ignorujte nelibou vůni, která po vás zůstane na toaletě po vyprázdnění močového měchýře.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod