Znáte nový sport plogging? Je pro každého, je zadarmo a ještě pomůžete Zemi

 Ostatní 
14. května 2018 07:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plogging se stává fitness hitem Instagram
Ve Švédsku se zrodil zcela nový sport, takzvaný plogging. Organizovaně vznikla tato aktivita před dvěma lety a už za dva roky své existence se dostala do povědomí dalších zemí, včetně Česka. Za provozování ploggingu nezaplatíte ani korunu, utužíte svou kondici a ještě pomůžete planetě Zemi.

Plogging je kombinace slov pluck (sbírání) a jogging (běhání) a znamená v podstatě běhat a zároveň sbírat smetí. A pokud si myslíte, že jde o nenáročný sport, hodně se mýlíte. Jeho výhodou je, že každý se ploggingu může věnovat podle svých sil a možností. Kromě obyčejného běhu umožňuje plogging i další pohyby, jako jsou například dřepy, ohýbání se a různé protahování. Zároveň pomáhá přírodu a veřejná prostranství vyčistit od znečištění především plasty.

Cvičení bylo poprvé zmíněno v roce 2016, ale populárním se stává až nyní. Nespornou výhodou je, že k němu nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Stačí si vzít pytel na odpadky, dobré boty a vyběhnout do ulic, přičemž cestou sbíráte veškerý nepořádek. I když je plogging rozšířený především ve Švédsku, získává tento nový sport mezi lidmi čím dál větší oblibu a rozšířil se tak do dalších evropských zemí, ale i Austrálie či USA.

Prospěšná dvojkombinace

To, že tento zajímavý sport vznikl právě ve Švédsku, není asi žádným překvapením. Švédové si na přírodu hodně potrpí a vždy byli v tomto ohledu jaksi napřed. Ani Češi ale nemají k ploggingu daleko. Pravidelně se u nás koná například kampaň Ukliďme Česko. Letos se do ní zapojilo více než 76 000 dobrovolníků a během jara sesbírali přes 1 000 tun odpadů na 1 928 místech v celé České republice. Asi u toho dobrovolníci neběhali, ale co není, může třeba jednou být.

Ve Švédsku však podobné aktivity povýšili už na sport, a jak se zdá, kápli lidem do noty. Jedním ze spouštěčů pro vznik nového sportu byl stále narůstající počet plastového odpadu ve světě. V oceánech se dokonce vytvořil z nahromaděného odpadu celý plující kontinent. Nikdo se nehlásí k jeho nesmírně nákladnému odstranění, přitom ohrožuje mořské živočichy a přirozenou rovnováhu vodních ekosystémů.

A právě obavy o zdraví naší planety lidi přiměl k nápadu spojit příjemné s užitečným. To dalo základy ploggingu. U jeho zrodu přitom stál 57letý Švéd a environmentalista Erik Ahlström.

Výhody ploggingu

Při sbírání odpadků se člověk musí různé ohýbat, čímž posiluje své tělo. Při hodince ploggingu tak spálíte průměrně 500 až 1000 kalorií - záleží na rychlosti běhu. Plogging je tedy skvělý způsob, jak posilovat své tělo. Jeho vliv na lidské zdraví je podobný jako u běhání, o kterém jsme blíže psali zde. Jen k němu přidáte navíc dřepy, výpady a podobně.

Sbíráním odpadků lidé čistí přírodu a pomáhají ji dělat krásnější. Z ploggingu si tedy odnesete hlavně dobrý pocit. A ten má nesporně pozitivní vliv na lidskou psychiku.

Tento nový sport můžete provozovat téměř kdykoliv. Ať už je všední den, víkend, ráno nebo večer.

Na plogging nepotřebujete žádné speciální vybavení. Stačí vám běžné běžecké boty, sportovní oblečení a pytel na odpadky.

Na rozdíl od permanentek do drahých fitness center, plogging nic nestojí. 

Na věku nesejde. Jestli už nemáte kondici na běhání, provozujte plogging klidně i při běžné procházce. Každý sesbíraný kousek odpadu a každá aktivita se totiž počítá. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47