Rajčata jsou zázračným darem přírody. Snězte jich denně klidně kilo a budete zdraví jako řípa

 Zdraví 
19. května 2018 14:48 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rajčata jsou velmi chutnou a oblíbenou zeleninou Shutterstock
Jak správně zasadit, hnojit a celkově pěstovat rajčata už asi víte. Pokud i vy patříte mezi milovníky této neobyčejné zeleniny, tak zbystřete. Přinášíme vám totiž hned několik důvodů, proč byste rajská jablka měli jíst nejlépe každý den.

Rajská jablíčka jsou občas považována za ovoce, ale správně se řadí mezi zeleninu do čeledi lilkovitých. Jsou velmi chutná, zdravá, dostupná a nejlepší jsou samozřejmě ta, která koupíte od místních farmářů, nebo si je přímo vypěstujete na zahrádce.

Rajčata jsou pro vaše zdraví zkrátka perfektní surovinou. Obsahují širokou škálu vitaminů a dalších látek, které prospívají vašemu zdraví. Nejvíce zastoupenými vitaminy jsou vitamin C, B, K a A, ale rajčata obsahují i látky jako niacin nebo třeba biotin a jsou také významným antioxidantem.

Proti nadváze

Rajčata jsou známa nejen svou výbornou chutí a všestrannou použitelností, ale také svým nízkým obsahem kalorií. Ovšem to rozhodně není jediný důvod, proč jsou pro hubnutí tak vhodná. Detoxikují totiž také organismus a dokáží vyplavit z těla škodliviny, které někteří denně přijímáme konzumací kávy a kouřením.

Pro krásné vlasy a nehty

Díky vysokému obsahu vitaminu B7 podporují rajčata krvetvorbu a prospívají pokožce, stejně jako nehtům a vlasům. Vitamin A je zase nezbytný pro správný vývoj zubní skloviny, vitamin C chrání srdce a posiluje imunitu a vitamin B3 je dobrý pro osvěžující spánek. Nezanedbatelný je také obsah kyseliny listové, kterou využijí především těhotné ženy.

Chrání srdce

Lidé, kteří často konzumují rajčata v hojném množství, trpí mnohem méně často srdečními chorobami a mrtvicí. Důležitou složkou, která má toto na svědomí, je lykopen, látka, která se vyskytuje ve slupkách zralých plodů a má na svědomí i jejich zářivě červenou barvu. Jedná se o velmi silný antioxidant, který pohlcuje volné radikály a odstraňuje z těla různé toxiny a další nežádoucí látky. Lépe se vstřebává po tepelné úpravě, takže zdravé jsou i různé rajčatové omáčky a kvalitní kečupy.

Rajčata jsou také schopna odstranit všechny škodlivé druhy tuků, a to již během osmi týdnů od začátku konzumace. Snižují ale také hladinu cholesterolu a chrání před vznikem aterosklerózy.

Proti rakovině

Lykopen má však ještě další účinky, a to v oblasti, která je pro lidstvo stále velkou hrozbou. Řeč je samozřejmě o různých formách rakoviny. Lykopen totiž patří mezi kartenoidy, které chrání ochranné membrány tělesných buněk a spolu s ostatními látkami z rajčat dokáže významně podpořit imunitu. Funguje tudíž také jako prevence proti vzniku rakoviny prostaty, jícnu, slinivky, prsu a dělohy. Působí ale i proti rakovině kůže, o čemž jsme psali zde.

Pro dobrou náladu

Je prokázáno, že pravidelná konzumace rajčat má pozitivní vliv i na vaši náladu. Hlavním důvodem, který dobrou náladu způsobuje, je látka tyramin, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a má právě vliv i na dobrou náladu. Navíc čím jsou rajčata zralejší, tím vyšší množství této látky obsahují.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve