Používáte sprchový gel místo šamponu? Děláte obrovskou chybu

 Krása 
20. května 2018 10:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na vlasy sprchový gel nepatří Shutterstock
Je to spíš zlozvyk mužů, ale i mnohé ženy si vlasy občas umyjí místo šamponem obyčejným sprchovým gelem. Jenže svým vlasům tím značně škodí. Výsledkem mohou být roztřepené konečky a vysušené vlasy bez lesku. Mycí gely navíc mohou i zcela poškodit strukturu vlasu.

Sprchové gely jsou obvykle levnější než šampony, a tak mnoho lidí ve snaze ušetřit začne sprcháč používat i místo šamponu. Jenže rozdíl ve složení sprchových gelů a šamponů je větší, než si možná dokážete představit. Pokud tedy svým vlasům chcete dopřát vhodnou péči, zvykněte si umývat vlasy zásadně šamponem.

Ve skutečnosti potřebují vlasy komplexnější péči než tělo, a tak i složení šamponu se řídí složitějším vzorcem. Aby byly šampony účinné, mají jiné hodnoty pH než sprchové gely. Navíc složení šamponů má v sobě ochranné látky, které o vlasy pečují i během mrazivých, nebo naopak horkých a suchých dnů.

Šampon versus mycí gel

Spousta mužů sice používá k mytí vlasů jen sprchový gel. Efekt sprchového gelu na jejich vlasech ale není vidět jen díky tomu, že jsou krátké. Jeho složení totiž může poškodit strukturu vlasu. Se sprchovým gelem proto nedosáhnete ani lesklých, ani zdravých vlasů.

Sprchový gel nedodá vlasům potřebné látky, nadměrně je vysušuje, ulpívá na nich, takže jsou pak matné, a může dráždit i pokožku hlavy.

6 důvodů, proč si mýt vlasy jedině šamponem

  • Zanechá vlasy hebké a lesklé.
  • Pomáhá předcházet vzniku lupů.
  • Bohatá pěna dodá účinné látky ke kořínkům i celé délce vlasů.
  • Díky správnému pH při mytí nepoškodí pokožku hlavy.
  • Je snadné jej vymýt.
  • Dodá vlasům i pokožce svěží a čistý pocit.

Pokud už musíte použít sprchový gel na vlasy, dopřejte jim co nejdříve intenzivní masku, která jim navrátí sílu a lesk.

Jak vybrat správný šampon

Šampon byste si měli vždy vybírat podle vašich aktuálních potřeb. Některé přípravky jsou speciálně upraveny pro ochranu barvených vlasů, jiné pro často se mastící a podobně. Pokud nevěříte komerčním přípravkům, můžete si vyrobit šampon i sami doma. O tom, jak na to, jsme psali zde.

Zničené vlasy

Pokud máte zničené vlasy, je cílená péče klíčová. Bez ní se mohou polámané vlasy velmi rychle vymknout z rukou a potom už pomohou jedině nůžky. Vsaďte na regenerační šampon, který obnoví poškozená místa a zpomalí či zastaví další třepení.

Velký objem

Krásné vlasy = objemné vlasy. Pokud chcete dodat zplihlým kadeřím trochu objemu, vyzkoušejte přípravek na zvýšení objemu vlasů. Poskytne senzační, dlouhotrvající objem bez toho, aby vlasy zatěžoval.

Obarvené vlasy

Barva na vlasech velmi často ztrácí svou intenzitu a bledne. A to je důvod, proč je použití šamponu se speciálním složením pro barvené vlasy nezbytné. Prodlouží intenzitu vaší barvy a vlasům poskytne zářivý lesk.

Suché vlasy bez lesku

Zejména v letních měsících jsou vlasy často suché a dehydratované. V tomto období sáhněte po hydratačním šamponu. Stačí vybrat variantu pro jemné, normální nebo silné vlasy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47