Jak nepřijít o možnost reklamace zboží?

 Ostatní 
21. května 2018 15:55 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Různé účtenky mohou být velkým problémem - blednou Shutterstock
Ochrana spotřebitele je v rámci Evropy na dobré úrovni. V Česku máme dokonce dvouletou záruční dobu, což je velmi slušný standard. Víte ale, že o své právo můžete snadno přijít? Máme zajímavé a důležité informace, jak tomu zabránit.

Abyste mohli svou záruku uplatnit, musíte splnit určité podmínky. Vedle toho, že nesmíte zboží záměrně poškodit, musíte mít také doklad o koupi, tedy účtenku či fakturu. A právě zde může být zakopaný problém. Vrácení nevhodného dárku jsme řešili už dřív v článku zde. Dnes se podíváme na to, jak nepřijít o doklad o koupi.

Faktura

Abyste se mohli spolehnout, že se ke svým fakturám dostanete online a tedy že nemusíte doma skladovat stohy papírů kvůli zárukám, musíte být v obchodě, kde jste nakupovali zaregistrováni. Jakožto neregistrovanému uživateli vám sice e-shop fakturu vystaví, ale vy se k ní opakovaně nedostanete. Některé obchody také nabízejí zákaznické karty a vy máte možnost získat přístup ke svým dokladům právě přes tyto prostředky. Karta pak usnadňuje i proces samotné reklamace.

Účtenka

U účtenek je situace mnohem horší než u faktur. Jsou unikátní a obchod vám je nemůže znovu vystavit. Vy také nemáte obvykle jiný doklad o záruce, protože záruční listy se vystavují jen v některých případech. Obvykle vám prodejce sdělí, že účtenka je současně záručním listem.

Vedle ztráty účtenky ale hrozí podstatně horší problém. Některé účtenky mají tendenci blednout a to tak, že po určité době jsou naprosto nečitelné. Papír, na který tiskne pokladna je totiž tzv. termopapír, který reaguje na teplo. Tam, kde se zahřeje, se objeví černý text či obrázek. Některé papíry ale po čase opravdu blednou a třeba během šesti či osmi měsíců není vidět vůbec nic. Přitom vaše zboží je stále v záruce, ale vy nemáte možnost jak ji uplatnit.

Řešení

Optimálním řešením na domácí úrovni je archivace digitální kopie účtenek i faktur. Jestliže máte skener či chytrý mobil, máte vlastně vyhráno. Pak už jen zajistit, že si data zazálohujete na tzv. cloud, a můžete mít relativní jistotu, že o svou záruku nepřijdete. Prodejce musí kopii účtenky či faktury přijmout, a v některých případech je to jediný způsob, jak údaje zachovat. Proces je maximálně jednoduchý. Při použití smartphonu stačí, když dobře zaostříte a máte nastavené automatické nahrávání fotografií na cloud.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47