Zhubnout se dá i ve spánku. A to dokonce o šest kilogramů za tři měsíce. Víme, jak na to

 Zdraví 
21. května 2018 09:15 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Během spánku se dají efektivně spalovat kalorie Internet
Jde to bez námahy i bez bolesti. Zhubnout se dá i během spánku. Stačí totiž dodržovat pár zásadních pravidel. Vědci prokázali, že během spánku se vám může podařit zhubnout až šest kilogramů za tři měsíce. Stačí jen vědět, jak efektivně využít vašeho biorytmu.

V noci se vyplavuje hormon, který pomáhá zpracovávat živiny a naše ponocování jeho činnost blokuje. Leptin, hormon sytosti, brzdí příjem potravy, a jeho správnou hladinu chrání hluboká fáze spánku REM. Proto je potřeba jej efektivně využít a dodržet pět potvrzených triků.

Koktejl před spaním

Než půjdete spát, dejte si zhruba půl hodiny před tím proteinový koktejl. Výzkum potvrdil, že bílkoviny pomáhají tělu spalovat více kalorií během doby, kdy je v klidu. Bílkoviny také pomáhají opravovat svaly, které se mohly během dne poškodit. No a tady platí přímá úměra. Čím více svalů máte, tím více kalorií v klidu spálíte. A samozřejmě se vyvarujte velkým porcím jídla večer.

Spěte v úplné tmě

Podle jedné studie pobyt v naprosté tmě způsobí, že tělo produkuje hormon melatonin. Ten nejen navozuje spánek, ale taky přispívá k vytváření takzvaného hnědého tuku. Ten na rozdíl od toho „obyčejného“ bílého tuku, který je příčinou vašich pneumatik, tuky naopak spaluje. Vědci si dlouho mysleli, že hnědý tuk mají pouze malé děti, ale není tomu tak.

Večer bez alkoholu

Snažte se vyhýbat večer alkoholu. Pokud si dáte pár skleniček těsně předtím, než půjdete do postele, vaše tělo ho bude trávit během spánku. Tím se zabrání tomu, abyste dosáhli takzvaný REM spánek, během kterého tělo spaluje nejvíce kalorií. Samozřejmě, že sklenička vína neuškodí, ale měla by být alespoň tři hodiny před spaním.

Všechno vypněte

Podle jednoho amerického výzkumu světlo s krátkými vlnovými délkami, což je světlo z obrazovek televizorů, smartphonů, počítačů, ale i nočních budíků, omezuje produkci důležitého spánkového hormonu melatoninu. Navíc dlouhé sledování obrazovky vede k nižším hladinám adiponektinu – hormonu, který reguluje hladinu glukózy v krvi a trávení tuků v těle.

Spěte v chladu

Spánek v mírně chladné místnosti zvyšuje efektivitu ukládání takzvaného hnědého tuku, o kterém jsme psali již výše. Nižší teplota nutí tělo spotřebovávat energii pro své zahřátí a rovnice platí i v noci. Ložnice s 19 stupni Celsia způsobí, že přes noc spálíte o 7 procent energie víc. Není to moc, ale aspoň něco. A hlavně, spěte nazí. I to pomáhá hubnutí. O dalších zdravotních přínosech spánku bez košil a pyžam jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47