Slyšeli jste už o hořkém melounu? Toto ovoce dokáže zabít až 98 % nádorových buněk

 Zdraví 
21. května 2018 08:03 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Hořkému melounu se říká i goya, karela či karavella Internet
Jeho chuť je prý doslova odporná, ale jeho účinky na zdraví takřka zázračné. Hořký meloun totiž dokáže zabít až 98 % nádorových buněk. A umí toho daleko více. Ne nadarmo Japonci tomuto plodu podobnému okurce přezdívají ovoce dlouhověkosti.

Hořký meloun nemá své přízvisko hořký jen tak pro nic za nic. Za syrova je takřka nepoživatelný a po tepelné úpravě to není o moc lepší. Přesto na něj v jeho domovině, tedy v Jižní Americe, Africe a Asii, nedají dopustit. Lidé mohou tuto plodinu znát i pod dalšími názvy - goya, karela či karavella.

Až zjistíte, co všechno toto ovoce dokáže udělat pro lidské zdraví, možná se překonáte a vezmete plod podobající se okurce na milost. Lidé, kteří hořký meloun konzumují pravidelně, tvrdí, že se člověk musí k tomuto ovoci doslova projíst - pak si ho prý zamilujete. Ne každý ale tento křest ohněm zvádne.

Léčivé účinky hořkého melounu

Tento plod má nespočet množství živin a zároveň disponuje nízkým podílem kalorií. Je výborným zdrojem hořčíku, manganu a vitaminů B1, B2, B3, C, kyseliny listové, zinku, fosforu a beta karotenu. Beta karotenu má hořký meloun dvakrát tolik než tradiční brokolice. Železa a vápníku pak dvakrát tolik co běžně dostupný špenát.

Je efektivní v boji s rakovinou slinivky břišní a eliminuje růst dalších rakovinných buněk. Šťáva z tohoto plodu léčí také vysoký krevní tlak, astma, nejrůznější kožní nemoci, ale i žaludeční nemoci. Dokáže zatočit s lupénkou, předcházet rakovině, výborný je také jako prevence a lék na cukrovku a zvládne rovněž zlepšit zrak.

Meloun má také antibiotické a protizánětlivé vlastnosti, podporuje imunitu, snižuje krevní hladinu cholesterolu a triglyceridů. Účinné látky v hořké okurce zastavují růst bakterií Escherichia coli, Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella, Streptobacillus a Streptococcus. Tlumí aktivitu enzymu guanylate cykláza, který je zřejmě zapojen do procesů souvisejících s rozvojem lupénky, leukémie a rakoviny.

V tradičních medicínách různých národů se hořký meloun používá i pro odstranění plynatosti, při vředech a povrchových zraněních (boláky, zanícené rány). Působí proti parazitům a má antivirové účinky (čehož se využívá při spalničkách, žloutence a horečnatých onemocněních). Doporučuje se i v případě nádorů, revmatismu, malárie, zánětů, vaginálních výtoků, zánětů v pánevní oblasti, při problémech s menstruací, při kolikách a jako afrodiziakum. 

Jak ovoce konzumovat

Pro svoji hořkost se tento druh melounu používá místo chmelu v některých čínských a okinawských pivech. Nejčastěji se ale dává do polévek, stir fry nebo curry. Oblíbený je i nadívaný hořký meloun.

Hořký meloun patří mezi nejhořčejší druhy ovoce. Jeho různé varianty se liší tvarem a stupněm hořkosti. Vzhledem připomíná okurku, ale jí se pouze jeho vnější zelená a křupavá část. Meloun se nejčastěji konzumuje ještě zelený, nebo když začíná lehce žloutnout. Čím je zralejší, tím je hořčejší. Semena, která jsou uvnitř, se většinou vyhazují, ale když meloun dozraje a zežloutne, dají se jíst za syrova a mají sladkou chuť.

Z hořkého melounu si můžete připravit také nápoj. Stačí zalít čajovou lžičku sušeného melounu horkou vodou a nechat 10 minut vyluhovat. Popíjet pak můžete jeden šálek 2x denně.

Hořký meloun s karamelizovaným masem

Pokud budete chtít hořký meloun vyzkoušet, zkuste si připravit například tento recept. Budete na něj potřebovat:

  • 2 střední hořké melouny
  • 400 g vepřové nebo hovězí kýty
  • 1 mrkev
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce sójové omáčky (nebo 2 lžíce sójové omáčky a 2 lžíce rýžového vína)
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • sůl

Nejprve omyjte hořké melouny, rozkrojte je podélně na půlky a lžičkou vydlabejte – nechte pouze zelenou slupku. Tu nakrájejte na podélné nudličky, posolte a nechte v misce „vypotit“ – sůl vám vytáhne přebytečnou vodu a s ní i trochu hořké chuti. Po zhruba 15 minutách melounové nudličky důkladně propláchněte a nechte odkapat.

Mezitím nakrájejte maso také na nudličky zhruba stejně velké jako meloun. Česnek utřete a spolu se sójovou omáčkou a škrobem dejte na maso, které nechte zhruba 10 minut marinovat, aby omáčku natáhlo. Připravte si také mrkev - nakrájejte nebo nastrouhejte ji na nudličky.

Rozpalte si vyšší pánev nebo ideálně wok s olejem, přidejte cukr a jakmile začne karamelizovat, tak i maso. Zprudka orestujte a pak už jen přidejte meloun a úplně nakonec mrkev. Meloun by měl být uvařený na skus, aby trochu pořád křupal. Podle chuti také přidejte pálivou chilli papričku. Podávejte s rýží nebo salátem z rýžových nudlí. A jestli se vám po notné dávce hořkosti zasteskne po slaďoučkém červeném vodním melounu, klidně si ho dopřejte. I ten má totiž blahodárný vliv na lidský organismus, psali jsme o tom zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod