V létě vyžadují vlasy speciální péči. Lze ji zajistit i snadno a levně

 Krása 
24. května 2018 11:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I v létě mohou zářit vlasy zdravím Shutterstock
Kombinace slunce a vody (mořské či chlorované) je pro vlasy doslova vražedná. Pokud nechcete mít po létě místo hezké hřívy na hlavě jen vrabčí hnízdo, je třeba dopřát vlasům v létě náležitou péči. Není třeba se bát, že vás to zruinuje. Letní péče o vlasy může být nejen jednoduchá, ale i levná.

Sluneční paprsky v kombinaci se slanou či chlorovanou vodou, pískem a větrem dokáží uvnitř vlasu nadělat pořádnou paseku. Ničí se proteinové vazby i pigment a na povrchu vlasu je to vidět. Vyplatí se proto zakročit včas a vláskům dopřát kvalitní péči. Poradíme vám jednoduché tipy, díky kterým vaše vlasy opět ozdravíte, případně zachováte jejich dobrou kondici i v parném létě.

Kosmetické přípravky

Dnes už snad v každé drogerii seženete vlasovou kosmetiku speciálně určenou pro letní měsíce. Určitě byste si měli pořídit šampon, který díky svému unikátnímu složení lépe z vlasů vymývá chlor i sůl a také chrání barvu.

Pokud během roku nejste zvyklí používat kondicionér či balzám na vlasy, v létě se po něm poohlédněte. Ve vašem nákupním košíku by pak neměla chybět ani vlasová maska, kterou byste přes horké letní měsíce měli používat alespoň jednou týdně.

Pokud se chystáte k moři nebo se hodláte častěji vystavovat sluníčku, investujte také do vlasového spreje, který vaše vlasy ochrání před UV zářením.

Domácí maska na vlasy

Pokud chcete v obchodě nějakou tu korunu ušetřit a není vám zatěžko věnovat trochu času přípravě domácího produktu, můžete si masku na vlasy připravit i sami doma.

Pivní maska

Na pivní masku budete potřebovat tyto suroviny:

  • 1 dcl piva
  • 1 vajíčko
  • 1 banán
  • 1 lžíci medu

Všechny přísady smíchejte v misce, vmasírujte do pokožky hlavy a vetřete do vlasů po celé jejich délce. Masáž hlavy je nejen příjemná, ale hlavně prokrví pokožku. Hlavu si pak na hodinku zabalte do ručníku. Pak vlasy opláchněte.

Posilovací maska

Doma si můžete připravit i tuto posilovací masku za pár korun. Na její výrobu budete potřebovat:

  • 100 ml plnotučného jogurtu
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíci citronové šťávy

Všechny ingredience smíchejte dohromady a naneste na celou délku vlasů a nezapomeňte si promasírovat i pokožku hlavy. Tentokrát stačí nechat působit v ručníku jen 20 minut a výsledky proteinového zábalu se brzy dostaví.

Ingrediencí, které lze na masku na vlasy použít, je ale daleko více. Použít lze třeba i avokádo, mléko, olivový olej, šťávu z jablek nebo jablečný ocet. Jako všelék pak působí samotný kokosový olej. Natřete ho do konečků, nebo po celé délce vlasů a nechte působit klidně i přes noc. Vyživení bude perfektní. O všestranném využití kokosového oleje jsme blíže psali zde.

Důležitá je i strava

Na kvalitu vlasů má pochopitelně vliv i vaše strava. Ta by měla obsahovat hlavně spoustu vitaminů a minerálů.

Například vitamin A lehce sníží funkci mazových žláz, takže se vám ani v horkém dni vlasy nebudou tolik mastit. Najdete ho třeba v mléce, sýrech, mrkvi, broskvích, meruňkách nebo rybách. Vitamin B zase snižuje tvorbu lupů, omezuje vypadávání vlasů a především chrání před UV zářením. Hodně vitaminu B obsahují například játra, rýže, banány, vaječný žloutek či obiloviny. A zinek pro změnu posiluje vlasy a chrání před jejich vysoušením. Je obsažen v hovězím a vepřovém mase, mořských plodech, vejcích, fazolích, dýňových semínkách nebo oříšcích.

Čeho se vyvarovat

I když jsou vlasy po horkém dni nebo koupání v moři či na koupališti značně zpocené, mastné či zplihlé, nedoporučují odborníci každodenní mytí vlasů šamponem. Ztrátu objemu vlasů nebo jejich horší vzhled raději zamaskujte spletením do copu a umyjte je až třeba další den. Řešením mohou být i takzvané suché šampony.

Během léta se pokuste odložit fén - horký vzduch vaše vlasy totiž zbytečně vyčerpává. Totéž platí o kulmě a dalších podobných pomůckách.

Pokud jste blondýnka a chystáte se koupat v chlorovaném bazénu, rozhodně si předtím vlasy namočte pod sprchou. V bazénu pak nenasáknou tolik chloru a vy se tak úspěšně vyhnete nežádoucímu zelenému melíru. Pokud si už tuto "parádu" z bazénu přinesete, nepodléhejte panice. Zeleného odstínu vás pomůže zbavit roztok vody s trochou jablečného octa.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47