Mateřská znaménka, pihy a pigmentové skvrny nejsou jen estetickým problémem

 Zdraví 
22. května 2018 08:12 / Ema Maxová
  0
📷
10 fotografií v galerii
Věnujete pihám dostatečnou pozornost Shutterstock
Pihy, mateřská znaménka a pigmentové skvrny nás většinou trápí z hlediska estetického. Měli bychom jim však věnovat pozornost, aby nepřerostly v problém zdravotní. Návštěva specializovaného pracoviště, kde vám znaménka zkontrolují a případně odstraní, by měla být součástí standardní péče o sebe sama.

V případě, že se znaménko nijak nemění, stačí pouze jedna kontrola ročně. Přestože je osvěta na toto téma dobrá a pacienti mají veškeré potřebné informace k dispozici, většina Čechů stále nevěnuje dostatečnou pozornost především změně svých pigmentací.

Jak často je nutné chodit na kontrolu?

Vždy záleží na typu znamének, kontrola na specializovaném pracovišti by měla být jednou ročně většinou dostačující a měli bychom ji absolvovat všichni. Výjimku tvoří takzvaná dysplastická znaménka, která by se v případě většího počtu měla kontrolovat jednou za šest měsíců.

Nově vzniklá znaménka mohou být nebezpečnější

Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat také těm znaménkům, která vznikají během života a především pak těm, která se objeví v létě po slunění! „V rámci prevence je důležité si všímat jakékoliv změny tvaru, barvy a velikosti znamének. Taková znaménka mohou být zdravotně nebezpečná a s návštěvou lékaře bychom v takovém případě neměli nikdy otálet,“ doplňuje primář Ota Schütz z Žilní kliniky v Praze.

Jak a proč znaménka odstranit?

Některé typy znamének se dají odstranit laserem. Jedná se o běžná znaménka, která nepředstavují žádné zdravotní riziko, a pacient se rozhodne k jejich odstranění spíše z estetického důvodu. „Nejčastěji se znaménka odstraňují z kosmetických důvodů, nebo když jsou v místech, kde je riziko, že by se mohla mechanicky poškodit nebo kde jsou opakovaně zatrhávána. Zde je možno použít radiofrekvenční způsob odstranění,“ vysvětluje primář. Ostatní riziková znaménka je třeba odstranit chirurgicky, tedy jejich vyříznutím, aby bylo možné je následně poslat na histologický rozbor.

„V případě jakékoliv změny v barvě nebo velikosti je nutno znaménko odstranit vždy, a to jeho vyříznutím. Rozsah - šířka a hloubka vyříznutí, záleží přímo úměrně na charakteru a zhoubnosti znaménka. I v případě větších výkonů dbáme vždy na výsledný kosmetický efekt. Každé takto odstraněné znaménko se posílá na histologické vyšetření. Samotný zákrok je prováděn v místním znecitlivění za použití kvalitních anestetik, aby samotný výkon ani doba po operaci nebyly bolestivé,“ popisuje MUDr. Ota Schütz, jak probíhá zákrok se skalpelem v ruce.

Po odstranění znaménka by se daná oblast neměla zbytečně namáhat, a to až do úplného zahojení. To trvá zhruba tři týdny. Dále platí, že bychom oblast, ze které nám bylo znaménko odstraněno, neměli vystavovat nějakou dobu (6 týdnů) slunci, případně navštěvovat solária, protože hrozí riziko vzniku pigmentací.

Kdy je nejlepší doba pro jejich odstranění?

Vzhledem k tomu, že bychom oblast, kde bylo znaménko odstraněno, neměli vystavovat slunci, je ideální doba na odstranění znamének, a tedy i kontrolu u lékaře, na podzim nebo během zimních měsíců. Pokud si však všimnete jakékoliv změny na vaší kůži, na nic nečekejte a specialistu navštivte co nejdříve. „Nejzodpovědnější většinou bývají pacienti, kteří jsou dostatečně informováni o prevenci a ochraně kůže před účinky slunečního záření, tyto informace akceptují a vůči svému zdraví nejsou lhostejní. Zároveň platí, že odstranění znamének není nijak finančně náročné a dovolit si je může opravdu každý, “ uzavírá Ota Schütz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47