Chcete vzbudit v protějšku vášeň? Na čokoládu či ústřice rovnou zapomeňte

 Ostatní 
24. května 2018 08:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sexuální život lze vylepšit přírodními afrodiziaky Shutterstock
Kolem sexu se vždy točí spousta mýtů a polopravd. A týká se to i přírodních afrodiziak, která mají vyvolat ve vašich ložnicích sexuální uragán. Ne všechny potraviny, o kterých se tvrdí, že pozitivně ovlivní váš sexuální život, ale skutečně fungují.

O přírodních afrodizikách toho už bylo napsáno hodně a mnohé potraviny, které mají údajně zvyšovat sexuální apetit, jsou dnes už notoricky známé. Patří k nim například čokoláda, ústřice  nebo med. Jenže podle některých vědců právě tyto potraviny nemají s afrodiziaky prakticky nic společného. Vyplývá to z rozsáhlé studie v magazínu International Society For Sexual Medicine, kde si vědci na "zaručená" afrodiziaka podrobně posvítili.

Kontroverzní čokoláda

Čokoláda je spojována s pocity radosti, potěšení, uvolnění a sexuálním zdravím. Obsahuje látky jako anandamid, arginin, dopamin, tryptofan, fenyletylamin a další. Někteří sexuologové tvrdí, že ženy, které si dopřávají kvalitní čokoládu, intenzivněji prožívají intimní život a snadněji dosahují orgasmu. A čím vyšší je procento obsahu kakaových bobů v čokoládě, tím větší je efekt na sexuální zdraví. To je prý způsobené mimo jiné i biogenní aminokyselinou argininem, která je považována za přírodní viagru.

Jenže podle vědců se vše má trochu jinak. Čokoláda sice podle nich obsahuje látky, které jsou spojovány s vyšší hladinou serotoninu. Namítají však, že když předchozí studie porovnávaly sexuální funkce konzumentů čokolády s těmi, kdo ji nejedli, neshledali žádný rozdíl. A tak vynesli jasný verdikt - afrodiziakální účinky čokolády jsou mýtem. Na druhou stranu čokoládu hned nezatracujte. Má jiná pozitiva - například na srdce. A její konzumace má údajně dobrý vliv i na fungující mozek ve stáří, jak jsme psali zde.

Čokoláda v tom ale není sama. Podobně je to i s medem či ústřicemi. O něco lépe je na tom ginkgo biloba, ale i pod výtažkemz tohoto stromu se povážlivě třese židle. Právě ginkgo se v tradiční čínské medicíně používá jako lék na deprese, sexuální dysfunkce a další onemocnění. V jedné malé studii bylo zjištěno, že po jejím požívání došlo k významnému zlepšení u mužů i žen se sexuálními problémy. Další výzkumy však toto tvrzení neprokázaly. Přesto nejsou vědci u této přírodniny tak kategoričtí jako u čokolády, medu či ústřic. Shodují se, že se ginkgo ještě v souvislosti s jeho afrodiziakálními účinky vyplatí zkoumat.

Sázka na jistotu

Pokud chcete zvýšit svou nebo partnerovu vášeň, je podle odborníků lepší spoléhat na jiné věci než zrovna na čokoládu. Přírodní afrodiziaka totiž skutečně fungují a rozhodně nejde o bizarnosti typu penis krokodýla nebo ještěrčí ocásky, kterým věřili lidé v dobách dávno minulých.

Vědci se na účinky přírodních afrodiziak zaměřili a zjistili, že stačí sáhnout po dostupnějších přírodninách. Co podle odborníků skutečně zabírá?

Ženšen

Vědci zjistili, že tato bylina je užitečná pro zvýšení sportovního výkonu, ale pomáhá také při léčení problémů mužské sexuality včetně erektilní dysfunkce. Opírají se o sedm studií, které porovnávaly účinky rostliny s kontrolní skupinou, která dostala placebo – a výsledky byly více než uspokojivé.

Výzkum v oblasti vlivu na ženy je omezený, ale konkrétně u červeného ženšenu bylo prokázáno, že zvyšuje sexuální vzrušení u žen v menopauze.

Maca

Tato kořenová zelenina původem z And byla po staletí používána na plodnost, vylepšení sexuálního vzrušení a proti návalům horka. Většinou se užívá formou tablet.

Některé studie naznačují, že by mohla pomáhat ženám v menopauze se sexuální dysfunkcí, stejně jako mužům při problémech s erekcí. Přestože je zapotřebí ještě více výzkumů ke stanovení přesných dávek, je jisté, že maca má v této oblasti velký potenciál.

Zázvor

Zázvor se v Indii a Číně používá už tři tisíciletí. Jeho afrodiziakální účinky jsou všeobecně známé, protože zvyšuje schopnost erekce i chuť na sex. Kromě toho má antibakteriální a protizánětlivé účinky, podporuje redukci váhy a zpomaluje určité druhy rakoviny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod