Jak se naučit rychle a (skoro) zadarmo cizí jazyk

 Ostatní 
25. května 2018 15:23 / Bronislava Silná
  3
📷
4 fotografie v galerii
Vsaďte na zábavnou formu výuky - budete mít velké pokroky Shutterstock
Máte problém s angličtinou nebo s němčinou? Nebo byste se chtěli naučit jiný jazyk a nechce se vám investovat mnoho peněz do kurzů? Máme tipy pro domácí výuku, které vám pomohou vše zvládnout.

Jsou lidé, kteří mají na jazyky nadání. Pro takové je velmi snadné cizí jazyk zvládnout a během tří měsíců jsou schopni se dorozumět. Někteří obzvlášť nadaní jedinci i dříve. Ale i my ostatní máme šanci. Nevěříte? Tak vyzkoušejte naše doporučení.

Učení musí být zábava

První věc, kterou musíte udělat je, aby učení pro vás bylo zábavou. Motivaci máte, jazyk se naučit chcete. Ale snadno byste se mohli dostat do situace, že vás prostě nebude bavit studovat denně několik hodin otravné gramatické tabulky a jiné materiály. Přitom ale existuje mnoho možností, jak se výuka cizího jazyka může stát zábavná. Máte rádi filmy? Pak je sledujte v jazyce, který se chcete naučit. Máte rádi hudbu? Poslouchejte právě tu, kde se zpívá daným jazykem. Rádi čtete? Čtěte knihy v jazyce, který chcete ovládnout.

Nepřeceňujte své možnosti

Ačkoliv bychom všichni chtěli zvládat hned tu nejvyšší úroveň, smiřme se s tím, že často to tak rychle nepůjde. Aby byl postup kupředu co nejrychlejší, je zapotřebí nepřeceňovat své síly. Čtení začněte knihami ve zjednodušené angličtině. Úrovně jsou číslované a postupně si tedy osvojujte slovní zásobu dané úrovně a stoupejte v obtížnostech tak, abyste mohli číst bez slovníku. Významy se snažte domýšlet. Jen když si opravdu nevíte rady, vyhledejte si dané slovíčko a snažte se ho zapamatovat.

V poslechu se nestyďte také začít něčím jednodušším. Můžete použít materiály pro malé děti, ale možná bude lepší využít namluvené zjednodušené knihy. Tam můžete současně poslouchat a sledovat text v knížce. Pokud se chcete dívat na film, doporučujeme si zapnout titulky v jazyce, který se učíte. České titulky jsou sice dobré, ale příliš vás budou odvádět od jazyka.

Využívejte čas

Většina z nás, co máme práci, trpíme nedostatkem času. Cizí jazyk má ale tu výhodu, že se dá dobře učit i ve chvílích, kdy někde čekáte nebo se přepravujete. Stačí využít svůj telefon či mp3 přehrávač a můžete realizovat výuku v autě, v autobuse, vlaku, metru, tramvaji, při čekání u lékaře, ve frontě a kdekoliv jinde, když se vám to hodí. Při výuce cizího jazyka je dobré materiály opakovat. Když totiž slyšíte jednu věc častěji, lépe si ji zapamatujete a více z ní využijete.

Najděte si příležitost ke konverzaci

V naší zemi žije dost lidí, kteří pocházejí z různých cizích zemí. Jistě mezi nimi bude i takový člověk, který by ocenil možnost rozhovorů právě s vámi. Vy ho můžete uvést do naší kultury, myšlení a jazyka a on zase pomůže vám. Jestliže nenajdete nikoho poblíž, ještě pořád tady je možnost komunikace přes internet. Hlasově i textově. Obojí vám pomůže.

Cestujte

Jakmile se v cizím jazyce posunete kupředu, snažte se své dovednosti využít v praxi. Cestování je nejlepší způsob, jak si ověřit, že vaše snaha nebyla marná. A navíc se tím upevní vaše znalosti. Německy mluvící země jsou v našem sousedství. Anglicky dnes umí skoro všude. Ale ani pro tak exotický jazyk, jako je maďarština, nemusíme jezdit příliš daleko. Chcete-li ušetřit, můžete použít třeba spolujízdu. Více se o ní dozvíte v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008