Jak na problémy s achilovkou

 Zdraví 
28. května 2018 10:00 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přetěžováním nohy či nošením nevhodné obuvi si můžete přivodit zánět Shutterstock
Bolest Achillovy šlachy je jednou z častých komplikací běžeckého tréninku. Může se jednat o jednorázové přetížení, které samo odezní, v některých případech však vyžaduje komplexní léčebný přístup.

Název Achillova pata se odvozuje od mytologického hrdiny Achillea, který byl zranitelný pouze na uvedeném místě. Nejčastěji dochází k poranění šlachy při sportu.

V nejhorším případě může dojít k jejímu přetržení doprovázenému velmi intenzivní bolestí. Mírnějším postižením je zánět Achillovy šlachy, který může být způsoben přetěžováním nohy či nošením nevhodné obuvi. Jakmile se objeví první příznaky, pořiďte si ihned ortopedické vložky do bot. Zaměřte se na zdravotní obuv a zbavte se starých sešlapaných bot. Pevná obuv zajišťuje zdravé nohy.

Doplňte tělu jód

Ztuhlost a bolesti Achillovy šlachy jsou spojeny s nedostatkem jódu v těle a se štítnou žlázou. Pokud nastanou potíže, lze doporučit nemocnému dvakrát denně užívat na prášek rozemletou chaluhu - bublinatku (na špičku nože) a hodně ji zapít.

Nebo si zakoupit v lékárně jodovou tinkturu a naředěnou tinkturou (několik kapek do sklenice vody) si třeba i víckrát denně vykloktat ústa. Po aplikaci jodu do těla většinou problémy během jednoho měsíce ustanou.

Příznivě působí i pobyt u moře, kde jod zároveň inhalujete dýcháním. V zimě se rychle asi tři minuty projděte v čerstvě napadaném sněhu (nebo si je každé ráno polévejte studenou vodou), pak nohy dobře osušte a teple oblečte. Nohy před chůzí musí být vždy teplé. V létě se každé ráno procházejte naboso několik minut třeba v ranní rose.

Zkuste koupele z borovicového jehličí

Nejúčinnějším prostředkem jsou koupele v odvaru z borovicového jehličí. Do dvou litrů vody dejte dvě hrsti jehličí a vařte deset minut. Počkejte, až voda mírně vychladne, a pak do ní namočte obě paty. Koupel má trvat asi 15 minut. Při utírání patu masírujte.
 
Při ztuhlosti šlach používejte koupel s jedlou sodou. Do tří litrů vody teplé asi 37 °C dejte tři čajové lžičky jedlé sody. Koupel trvá rovněž asi 15 minut. Pomoci může i ranní a večerní pravidelná koupel nohou střídavě v teplé a studené vodě.

Pomáhá i mast z kořene kostivalu lékařského

Koupíte ji v obchodě s bylinkami, nebo si připravte vlastní kostivalové mazání. Smíchejte pět lžic olivového oleje, větší kostivalový kořen - očištěný a nakrájený na kostičky - a jednu lžíci včelího vosku. Olivový olej zahřejte na vodní lázni a přidejte kostivalový kořen tak, aby byl ponořen do oleje. Uzavřete a nechte týden vyluhovat. Potom olej přefiltrujte a dejte do sklenice. Včelí vosk pomalu rozehřejte na pánvi do tekutého stavu, přidejte kostivalový olej. Stáhněte pánev z ohně a hmotu míchejte až do jejího vychladnutí. Naplňte směsí sklenice s uzávěrem. Vydrží až půl roku. Postižené místo potírejte touto mastí denně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve