Minerální oleje v kosmetice vzbuzují vášně. Jsou skutečně tak škodlivé, jak se říká?

 Krása 
29. května 2018 10:52 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Minerální olej je běžnou součástí kosmetických produktů Shutterstock
Minerální oleje jsou velmi častou složkou kosmetiky. Pomáhají pleť čistit, zvlhčovat a chránit. Má to ale jeden háček. Jde o vedlejší produkt zpracování ropy, a tak ne každý je minerálním olejům nakloněn. Jak je to ale doopravdy - je tato látka opravdu nebezpečná, nebo jde jen o fámu?

Minerální olej vzniká při frakční destilaci ropy. Je to průhledná kapalina bez chuti a zápachu, složená hlavně z alkanů a parafínů, příbuzná například vazelíně. V kosmetice se využívá vysoce rafinovaný minerální olej. Ve složení výrobků ho najdete obvykle pod názvem Paraffinum Liquidum. Slovo nebezpečí se v kosmetice často skloňuje také v souvislosti s micelární vodou. O tomto tématu jsme blíže psali zde.

Jsou minerální oleje bezpečné?

Odborníci mají jasno - kosmetické produkty obsahující minerální oleje jsou zcela bezpečné.

Podle evropských úřadů je vysoce rafinovaný minerální olej pro použití v kosmetice neškodný, a to až v dávce 0,6 g pro člověka vážícího 60 kg. Oleje navíc kvůli svým fyzikálním a chemickým vlastnostem nepronikají pokožkou, a tudíž se nevstřebávají. Jejich výhodou je také to, že se se jedná o přečištěné produkty s farmaceutickou kvalitou. Výrobci tedy přesně vědí, co a v jaké koncentraci do svých výrobků dávají.

Minerální oleje se vyznačují vynikající snášenlivostí s pokožkou. Hydratují, chrání a jsou vysoce efektivní v čištění.

Minerální oleje a rakovina

V souvislosti s minerálními oleji se proslýchá, že mohou v krajním případě působit i rakovinu. To je ale podle odborníků nesmysl. Četné studie potvrzují, že vysoce kvalitní minerální oleje, které se používají při výrobě kosmetických přípravků, nemají žádné karcinogenní účinky. O pravdivosti tohoto tvrzení se navíc může každý sám přesvědčit na internetových stránkách Evropské agentury pro chemické látky (European Chemicals Agency, zkráceně ECHA).

Minerální oleje nejsou podle nejnovějších studií schopny ani pronikat do kůže. Mají totiž zpravidla velmi vysokou viskozitu a nemohou tak pronikat do kůže už jen z hlediska svých fyzikálních a chemických vlastností. Oleje tak zůstávají na povrchu a chrání pokožku před ztrátou vlhkosti.

Strašák jménem MOAH a MOSH

MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) jsou aromatické uhlovodíkové sloučeniny. Z minerálních olejů se odfiltrovávají během procesu výroby a rafinace. Určité množství ale v olejích může zůstat, a to i po důkladném vyčištění. MOAH ale nejsou nebezpečné. Minerální oleje, které ještě obsahovaly zbytky aromatických uhlovodíkových sloučenin, byly znovu testovány a nebylo u nich nalezeno žádné potenciální riziko.

Minerální oleje používané v kosmetických prostředcích jsou z chemického hlediska nasycené uhlovodíky, známé také jako MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons). V rámci přípravy kosmetických přípravků jsou ale veškeré minerální oleje a vosky důkladně čištěny. Díky tomu jsou jakákoli zdravotní rizika vyloučena, a to včetně karcinogenního potenciálu.

Jde to i bez minerálních olejů

Přesto, že je používání minerálních olejů v kosmetice zcela bezpečné, lze si samozřejmě pořídit i kosmetiku, která tuto látku neobsahuje. V takovém případě se poohlédněte po přírodní nebo bio kosmetice.

Bohužel v České republice neexistují žádné závazné normy pro to, co taková kosmetika může nebo nemůže obsahovat. Je tedy dobré sledovat, zda mají výrobky nějaké certifikáty. U zahraniční kosmetiky se dívejte po certifikátech BDIH, Demeter, Ecocert, NATRUE nebo Vegan. V případě českých výrobků vám v orientaci může pomoci známka CPK, tzn. Certifikovaná přírodní kosmetika. Vůbec se vyplatí sledovat kosmetické etikety a zjistit, co která zkratka znamená. Ovšem pozor – přírodní kosmetika neobsahuje tolik konzervantů jako kosmetika běžná. Proto se ji snažte po otevření spotřebovat co nejdříve.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47