Jak rychle vyčistit džíny? Strčte je do mrazáku

 Ostatní 
29. května 2018 13:36 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Aby džíny dlouho vydržely, je potřeba se o ně dobře starat Shutterstock
Perete džíny v teplé vodě? Dáváte k praní i aviváž? Tak děláte největší chyby, kvůli nimž je můžete za pár měsíců vyhodit.

Džíny jsou nestárnoucí. Hodí se prakticky pro jakoukoliv příležitost. Nevíte, jaké si vybrat, aby vám skvěle seděly? O tomto tématu jsme psali zde. Ale aby vám vydržely co nejdelší dobu, je potřeba se o ně dobře starat. A to se týká hlavně praní. Bohužel, v tomto případě řada lidí stále dělá spoustu zásadních chyb.

Vždy naruby

Jestli perete džíny hned po každém nošení, tak děláte první velkou chybu. Jestli se vám podaří si kalhoty ušpinit hned po vyprání, zkuste nejprve skvrnu vyčistit ručně. Před praním nezapomínejte džíny obrátit naruby, protože jenom tak zajistíte delší životnost a prodloužíte jim barevnou stálost. Denimky perte jen vždy na třicet stupňů a volte také šetrný program nebo program, který je přímo určený pro džíny. Namísto klasických prášků je lepší využít tekutý prostředek, který je pro prádlo šetrnější.

Zabiják džínů žehlička a aviváž

Největším ničitelem džínů je aviváž, protože ničí vlákno. A kvůli tomu vám taky nemusejí kalhoty dlouho vydržet a velice rychle kvůli tomu látka „zteří“ a mohou se snadno prodřít. A další největší chybou je, pokud na své džíny jdete s žehličkou. A to zvláště u tmavých džínů. Ty totiž nemají rády vysoké teploty. A pokud na ně půjdete s žehličkou, barva vám bude mnohem rychleji blednout. Proto se snažte tento typ oblečení nežehlit, ale správně je pověsit. A to vždy za pas a připevněte je buď pomocí kolíčků nebo je zavěste na ramínko. Nebudou zmačkané a můžete v nich vyrazit hned a bez žehlení.

Dostatek prostoru

Dalším velkým nepřítelem džínů je sušička a sluníčko. To totiž umí pěkně vyšisovat, což nejlépe uvidíte v létě na svých vlasech, které vám zesvětlají. A to samé se děje i s džíny. Proto je raději sušte mimo dosah slunečního záření. Sušička je na tom dost podobně. Také škodí. Pokud tedy nechcete džíny po vyprání vyhazovat nebo nehodláte radikálně zhubnout, raději sušičku nepoužívejte. Ta je totiž dokáže zmenšit až o dvě čísla. To je klasický správný způsob praní. Ale existuje i jedno nouzové řešení.

Zmrazte rifle

Asi to bude znít divně, ale skutečně se nebojte a dejte své džíny do mrazáku. Ať už je to jakkoliv, mraznička má podobné funkce jako praní. Mráz napomáhá likvidovat bakterie a biologické částice, které v oblečení ulpívají, což bývá živnou půdou pro zápach a množení dalších a dalších bakterií. Údajně je tento způsob ještě lepší než samotné praní. Je to jednoduché. Vezměte džíny, vytáhněte vše z kapes a vložte je do mrazáku. Džíny by měly být v mrazničce minimálně osm hodin, nejlepší je nechat je tam přes celou noc. Džíny budou čisté, osvěžené, bez zápachu a bakterií a zároveň nebudou kalhoty nijak poškozeny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47