Vyrobte si doma pleťový zázrak. Růžovou vodu

 Krása 
08. června 2018 07:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Růžová voda je prospěšná pro pleť v mnoha ohledech Shutterstock
Růže nebo růžová voda je jednou z nejúžasnějších ingrediencí, kterou můžete zahrnout do své každodenní péče o pleť. Ale bývá dost drahá. Přitom si ji jednoduše můžete vyrobit i doma.

Růžová voda je prospěšná v mnoha ohledech. Pomáhá zachovávat rovnováhu pH vaší pleti, bojuje proti vráskám, dermatitidě a ekzémům, pomáhá při léčbě jizev a poranění. Také je prospěšná v boji proti akné, stejně jako obyčejné rajče, o kterém jsme psali zde. Růžová voda vyživuje, zvlhčuje a zlepšuje kvalitu vlasů. Růžová voda pomáhá léčit drobné záněty vlasové pokožky a lupy, které jsou způsobeny plísňovými infekcemi. A tento zázrak můžete mít za pár minut i vy sami doma. Navíc takřka zadarmo.

Z lístků nebo oleje

Představíme vám několik způsobů, jak si vyrobit domácí růžovou vodu, a to jak přímo z okvětních lístků, tak i z esenciálního oleje.

Z čerstvých lístků růže

V tomto receptu si tak trochu zahrajete na francouzského parfuméra. Zde je totiž potřeba dobře vybrat odrůdu růže. Ale výsledek bude stát za to.

Suroviny

  • 1 šálek růžových okvětních lístků (asi 2 růže)
  • 2 šálky destilované vody
  • 1 lžičku vodky (libovolné)

Postup

Kupte si pár čerstvých a voňavých růží a dobře je omyjte. Snažte se sehnat organické růže, které nebyly stříkány pesticidy. Ty se totiž dají velmi těžko odstranit i přes důkladné mytí. Co se týče růží, volte raději jeden druh, protože kombinace více odrůd by vám ve výsledku nemusela vonět. Otrhejte okvětní lístky. Stačí vám množství na jeden šálek. Vložte je do hrnce a zalijte vodou. Ujistěte se, že jsou lístky rovnoměrně ponořené a že vody není příliš moc. Přidat můžete jednu lžičku vodky. Hrnec zakryjte poklicí a pusťte sporák na nejnižší plamen. Snažte se, aby vám voda nevařila, jinak se zničí všechny účinné látky. Asi po dvaceti minutách, kdy se začne uvolňovat z růží barva, hrnec stáhněte a nechte vychladnout. Výluh nakonec přeceďte do větší sklenice a uchovávejte v lednici.

Z esenciálního oleje

Tento způsob výroby je velice snadný a rychlý. Potřebujete k tomu jenom dvě ingredience.

Suroviny

  • 12 kapek růžového esenciálního oleje
  • 1 šálek (240 mililitrů) destilované vody

Postup

Kromě oleje a destilované vody budete potřebovat také sklenici. Pokud chcete růžovou vodu použít jako osvěžovač vzduchu nebo textilií, pak budete potřebovat také rozprašovací láhev. Sklenici naplňte destilovanou vodou. Kohoutkovou nepoužívejte, a to kvůli možným bakteriím. Přidejte 12 kapek růžového esenciálního oleje. Ten si předtím zřeďte několika kapkami vodky, jinak by zůstal oddělený na hladině vody. Ujistěte se, že používáte čistý esenciální olej, a ne vonný olej. Vonný olej by vaší vodě dodal pouze aroma, ale nepředal by ji další benefity, které poskytuje růže. Sklenici uzavřete a dobře protřepejte. Pak můžete obsah přelít do jiné lahve nebo třeba do rozprašovače a aplikovat ji na obličej, ale i na textilie jako osvěžovač.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod