Chutné, ale vražedné! Na těchto pět škodlivých potravin raději zapomeňte

 Zdraví 
14. června 2018 10:46 / Monika Thomsonová
  19
📷
4 fotografie v galerii
Dbejte na to, odkud čaj či káva pochází Shutterstock
Každý z nás si alespoň na jedné z těchto potravin rád pochutná. Někteří si ji dopřávají každý den, jiní jednou za měsíc a někteří dokonce tyto potraviny kombinují. Které potraviny jsou pro nás škodlivé a proč?

Dnes se podíváme na nejběžnější potraviny, které obsahují nebezpečné látky a vy o tom možná ani netušíte. 

Čaj a káva

Řeč nebude o jejich účinku na tělo, ale o jejich složkách, které mohou z kávy i čaje udělat nebezpečný nápoj. Mnoho ovocných čajů je vyráběných z ovoce, které roste přímo u silnic a obsahuje tedy veškeré škodliviny z tisíců aut, které kolem každý den projedou.

Pytlíkové čaje mohou navíc obsahovat zbytky pesticidů, dokonce se při jejich louhování mohou uvolňovat karcinogenní či termoplastické látky. Vybírejte si proto kvalitní čaje, nejlépe sypané z ověřeného zdroje. Podobně to platí i o kávě, která může být upražená z plesnivých bobů a ty, i přes pražení, zanechají v kávě nebezpečné toxiny. Jak působí káva na naše játra? Více jsme psali zde.

Čipsy a hranolky

Důvod, pro který sem patří i tyto slané chuťovky, je každému jasný. Avšak my jsme je sem nezařadili kvůli tomu, že patří mezi mastná, smažená jídla, ale pro nebezpečnou látku, která se v nich nachází. Na čipsech a hranolkách je nejhorší způsob, jakým se připravují. Často se na jejich výrobu používá starý a přepálený olej, který obsahuje škodlivé látky.

Nebezpečím je akrylamid, který vzniká při delší tepelné úpravě. Jde o karcinogenní látku, která se nachází například i v cigaretovém kouři. Pozor si dávejte hlavně při domácí přípravě hranolků nebo chipsů, abyste je nedělali příliš dlouho a nepřipálili je. 

Mořské ryby

Rybí maso je nejen chutné, ale i velmi zdravé. Při výběru ryby je důležité být mimořádně obezřetný, protože není jedno, odkud ryba pochází. Říká se, že Seveřané by si nikdy nekoupili lososa v obchodě, protože jeho maso obsahuje více chemikálií, než kuřecí maso.

Uzeniny

Klobása, slanina, šunka a salám. Měli bychom je jíst pouze výjimečně, protože mohou způsobit rakovinu tlustého střeva. Je to pravda? Ano, avšak uzeniny nejsou přímý nositel nemoci, ale je jeden z mnoha faktorů. Vše začíná masem, které je často plné antibiotik a končí to prostředím, ve kterém žijeme. 

K uzeninám se během průmyslového zpracování přidávají různé chemické konzervanty a dusičnany, které se během trávení přeměňují na látky, které dráždí náš trávicí trakt. To je faktor, který, pokud máme oslabený organismus, dokáže podpořit rozvoj nádorového bujení. Ale pokud se budete většinu roku stravovat zdravě, dostatečně se hýbat bez cigarety v ruce, neměli byste mít s občasnou konzumací uzenin žádný problém. Patříte k milovníkům slaniny? Přečtěte si, kde všude pomáhá.

Limonády

Základní složkou většiny barevných limonád jsou umělá barviva. Ta sama o sobě nepředstavují až takové nebezpečí, avšak jejich dlouhodobá konzumace, v kombinaci s umělými sladidly, už ano. Mnozí lékaři bijí na poplach. Sladké limonády mohou být pro tělo škodlivější, než pořádná porce mastného jídla. Nejenže si můžeme nadměrným příjmem cukrů zavařit na cukrovku, ale ještě pomalu a jistě tloustneme.

Pozor si dávejte na limonády, které obsahují vysoké množství barviv - čím více, tím jsou nebezpečnější. Mohou zhoršit astma a alergii, vyvolat nepříjemné kožní reakce a nepřiměřeně dráždit žaludek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47