Nejčastější chyby při výběru jména dítěte

 Děti 
12. června 2018 09:31 / Bronislava Silná
  6
📷
4 fotografie v galerii
Nepokazte dítěti život špatným výběrem jména Shutterstock
Narození potomka je velkou událostí. Rodiče už dopředu vybírají jméno. Někdy vyberou dobře, ale někdy svému dítěti připraví pro jeho budoucí život perné chvíle. Poradíme, jak se nejčastějším chybám vyhnout.

Při výběru jmen se uplatňuje několik různých hledisek. Velmi častá je rodová tradice. V určitých rodinách se jméno dědí. Všichni mužští potomci jsou Josefové, Václavové či nesou jakékoli jiné jméno. Podobně jména ženská se dědí z matky na dceru a tak stále dál. Další jméno se tak musí vybrat až při narození druhého dítěte stejného pohlaví.

Někdy se uplatní jména módní, jindy jména z určitých filmů či seriálů. V poslední době se také více přejímají jména zahraniční. Někteří rodiče chtějí jméno, které bude výjimečné. Jiní preferují jména slovanská, další germánská.

Rodová tradice

Rodová tradice není špatný způsob volby. Pokud mají předchozí generace ověřeno, že se jim pro jejich kombinaci jména a příjmení nikdo nevysmíval a jméno působí dobře, není důvod ho nezopakovat. Potíž může být jen v tom, že není při různých rodinných vyprávěních jasné, o kterém členu rodiny se mluví a musí se používat přezdívky, varianty jména či upřesňující rozlišení.

Módní jména

Pokud bude mít vaše dítě jméno, které bude v danou chvíli moderní, nebude mít velmi pravděpodobně problém, že by se mu někdo kvůli jménu posmíval. Potíž může nastat i tak, neboť je velmi pravděpodobné, že v jedné třídě ve škole se sejde několik Michalů, Janiček, Sebastiánů či zástupců jiných, právě v té době populárních jmen. I zde je na místě vážit, jaké je příjmení. Obzvlášť u chlapců se obvykle nemění a některé kombinace mohou být problematické. Vezměte například kombinaci Samson Střízlík, Anastázie Švihlá a další.

Jména z filmů a seriálů

Ještě horší paseku napáchají jména z filmů a seriálů. I jména známých osobností mohou způsobit určité potíže. Zatímco osobnosti mají obvykle i nějaký ten punc kvality, prosté seriálové jméno může napáchat nedozírné škody. Když běžel kdysi seriál Sandokan, došlo k pojmenování některých mužů tímto jménem. Představte si ale, jak komicky zní třeba kombinace Sandokan Čepička. I kdybyste použili jméno z kvalitních a doslova kultovních seriálů, stejně narazíte. Takový Harry Čumprlík bude působit velmi nezvykle, třebaže Harry Potter je krásná postava ze slavného příběhu a na příjmení Čumprlík není vůbec nic divného.

Další zásady

Nesnažte se být originální za každou cenu. Dávejte jména relativně běžná, vyskytující se v daném jazykovém prostoru. Přemýšlejte nad kombinací jména a příjmení. Jestliže příjmení obsahuje měkké souhlásky, mělo by křestní jméno být spíš tvrdší a obráceně. Řehoř Třásnička je příliš tvrdé. Navíc přemýšlejte nad tím, zda se ve vaší rodině nevyskytuje nějaká řečová vada. Pokud jste měli vy, váš partner, vaši rodiče či partnerovi rodiče problémy s výslovností, zkuste předpokládat, že danou hlásku nebude moci vyslovit ani vaše dítě. Jestliže se řečová vada opravdu u dítěte objeví, navštivte logopeda. Informace si můžete přečíst v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod