Unavuje vás to v práci? Několik nevšedních tipů, jak dobít baterky

 Zdraví 
15. června 2018 12:46 / Martina Langová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nuda v práci nemusí být způsobena jen tím, že vás to nebaví Pixabay
Znáte to jistě dobře – ráno vstanete s pomocí budíku. Nic se vám nechce. Jste unavení, nedospalí a ani káva už nenabíjí jako dřív. K tomu všemu je před vámi osmihodinová pracovní doba. Víme, jak ji v pohodě přežít!

Práce vás pořádně nebaví, přežíváte jeden ospalý den za druhým a nevíte, jak z toho ven? Máme pro vás tipy, které vám pomohou všední dny překonat. Jakmile se zbavíte dlouhotrvající únavy, uvidíte, že se vám hned bude na světě lépe dýchat, a dokonce práce vás začne víc bavit. Opravdu, máme to vyzkoušené!

1. Správný jídelníček

Jídlem dnem začíná i končí. Pokud si dáte koblihu s marmeládou nebo opečenou slaninu, pak nečekejte přes den žádné zázraky, co se vaší energetické výkonnosti týče. Tělo ke správnému fungování potřebuje dostatek živin – vitaminů, minerálů, kvalitní bílkoviny, sacharidy i tuky. Zvlášť po ránu bychom tělo neměli zatěžovat žádnými zbytečnostmi, ale spíše sáhnout po lehčí stravě.

A jestli máte pocit, že jste jeden z milionu, na koho takový jídelníček nefunguje, pak vyzkoušejte alespoň několik užitečných triků. Jedním z nich jsou třeba dýňová nebo slunečnicová semínka. Ty vám dodají chybějící energii. A můžete je uzobávat klidně celý den. Ještě silnějším pomocníkem jsou pak ořechy a sušené ovoce, případně i kousek kvalitní hořké čokolády. Ale pozor na biopotraviny, zatím nebylo prokázáno, že by byly lepší.

Tip: Dejte si droždí

Zní to neuvěřitelně, ale právě droždí je doslova nabito vitaminy skupiny B, a tudíž nás dokáže pořádně nakopnout a dodat nám sílu do celého dne. Vyzkoušejte například drožďovou pomazánku nebo lehkou ranní polévku s drožďovými knedlíčky.

2. Vhodné pití

Káva po ránu, káva po příchodu do práce, káva na svačinu… Zní vám to jako ideální pitný režim? Ani omylem. Zvlášť v horkých letních měsících potřebujeme tělu doplňovat tekutiny, díky kterým bude snadno fungovat. Přebytek kofeinu z kávy, kterou ve velké míře popíjíme, totiž, navzdory zažitým představám, utlumuje smysly. Optimální jsou proto maximálně dva až tři šálky denně.

V opačném případě budete ztrácet rychlost a pohotovost, což se může negativně projevit na kvalitě odvedené práce. Kávu pijte spíše v dopoledních hodinách, odpoledne dejte přednost například zelenému čaji, který má stimulační účinky. Dobrou službu vám udělá také maté. Tento přírodní produkt ocení zejména lidé, kteří už jsou odolní vůči kofeinu nebo kávě obecně neholdují. Maté je zároveň vhodnější než často užívané energetické nápoje, které obsahují velké množství cukru. Dobrým řešením je rovněž pití zředěného pomerančového džusu nebo vody s vymačkaným citronem.

3. Očista těla

Detoxikace se objevuje čím dál tím více všude kolem nás. Přitom vlastně nikdo neví, jak ji správně provádět, aby měla skutečně očekávané účinky na náš organismus. Zapomeňte na předražené doplňky stravy, očistit tělo je snadnější, než si myslíte. Naplánujte si očistné dny, kdy budete mít čas se sami sobě alespoň trošku věnovat a přemýšlet o tom, co vkládáte do úst. V těchto dnech se vyhněte červenému masu, uzeninám, cukru, bílé mouce, černé kávě i černému čaji. Dopřejte si naopak zelenou zeleninu i bylinky, které detoxikaci urychlí – řeřichu, kopřivy, pampeliškové listy. Udělejte si z nich třeba špenát, chutná báječně.

4. Dostatečný pohyb

Jste tak unavení, že představa fitness centra vám vyvolává pupínky na kůži spíš, než příjemný pocit? Pak se rozhodně nepřemáhejte. Ale vydejte se na krátkou, později i delší příjemnou procházku. Vydejte se na plovárnu. Vytáhněte kolo nebo kolečkové brusle. Anebo alespoň vyměňte jízdu po jezdících schodech nebo i v dopravních prostředcích za chůzi po svých. Bude to malá změna pro vás, ale obrovská pro celý váš organismus. Uvidíte, že vás to začne bavit a časem si začnete sami zvedat „laťku“.

5. Terapie světlem

Uzavřené moderní budovy bez možnosti otevírání oken jsou to nejhorší, co mohli architekti pro naše zdraví vymyslet. Pokud vám však nezbývá nic jiného, než zde trávit čas, pak se alespoň snažte o přestávkách chodit na denní světlo. To samé byste měli udělat i po práci – trávit čas venku. Přes zimu je pak vhodné doplňovat vitamin D. Preventivně ideálně 500 – 1000 mikrogramů denně po dobu dvou až tří měsíců. Tuto kúru zopakuje dvakrát za chladné období roku. V krajním případě je možné zajít i na světloterapii, kterou vám napíše lékař.

6. Dobrá nálada

Udržet si dobrou náladu ve všedních dnech, kdy máme práce nad hlavu a jsme unavení, není úplně jednoduché. Minimálně si ale dělejte každý den drobné radosti – kupte si něco dobrého nebo hezkého. Večer si dejte vanu plnou pěny a k tomu něco dobrého k pití. Přečtěte si knihu, vyjděte si s přáteli, běžte si zatancovat… A ráno, než vstanete, se zkuste zaměřit na jednu věc, na kterou se můžete ten den těšit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve