Neutrácejte za drahé vlasové přípravky. Vyrobte si domácí kondicionér

 Krása 
16. června 2018 08:05 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Kondicionér používá jenom každá pátá žena Shutterstock
Kondicionér by rozhodně neměl chybět v koupelně žádné ženy, která dbá na vzhled svých vlasů. Bohužel, za kvalitní kondicionéry zaplatíte nemalou sumu. Co si tak vyrobit vlastní kondicionér, který bude mnohem levnější, navíc na přírodní bázi?

Spousta žen se také mylně domnívá, že kondicionér pouze usnadňuje rozčesávání. Takže pokud nemají hodně dlouhé nebo kudrnaté vlasy, ani je nenapadne si tento přípravek pořizovat. Ale ať už si vlasy barvíte nebo zesvětlujete, foukáte, rovnáte, nebo naopak natáčíte, touhle činností je vždycky poškozujete. Proto je důležité o ně pečovat. A k tomu patří jak šampon, tak i kondicionér.

Ochrana a výživa

Podle výzkumu používá kondicionér jen zhruba každá pátá žena. Považují ho za zbytečnost. Mají totiž pocit, že když mají dobrý šampon a třeba občas použijí masku, tak to stačí. Což je omyl. Vlasy při kontaktu s vodou ztrácí svůj přirozený ochranný film a lesk, a proto pak účes působí tak vysušeně. Vlasy navíc nejsou uhlazené a zacelené, poletují kolem hlavy a není jednoduché je upravit do požadovaného účesu. A právě proto existuje kondicionér, který vlas obalí, a ten se stává lesklým a poddajným.

Domácí kondicionér

Krásně voňavý a účinný kondicionér si však můžete celkem jednoduše vyrobit i doma, stejně tak jako šampon, o jehož výrobě jsme psali zde. Máme pro vás hned dva návody, které vám nezaberou víc než půl hodiny. Navíc jsou bez chemických látek.

Banánový kondicionér

Tento vlasový přípravek je voňavý a navíc nabitý vitaminy. Vaše vlasy jej budou doslova milovat.

Ingredience

  • 1/2 banánu
  • 1/2 avokáda
  • 1/2 kelímku bílého jogurtu
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžička jablečného octa

Výroba a použití

Všechny suroviny dejte do mísy a rozmixujte. Vzniklou směs naneste na umyté vlasy, důkladně rozetřete a zabalte. Takto nechejte působit alespoň patnáct nebo dvacet minut a poté vypláchněte teplou vodou.

Kokosovo-měsíčkový

V případě druhého receptu budete potřebovat kokosový olej, jenž má protizánětlivé, antibakteriální, protiplísňové, hydratační a regenerační účinky (skvěle regeneruje i roztřepené konečky vlasů a lámavé vlasy), navíc také podporuje růst vlasů.

Ingredience

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 5 lžic měsíčkového oleje
  • 2 lžíce čerstvých či sušených bylinek
  • 1 lžíce rostlinného glycerinu
  • 1 lžička vakuové soli
  • 5 kapek éterického oleje dle vlastního výběru

Postup

Kokosový olej rozpustíme ve vodní lázni, přilijeme k němu měsíčkový olej a necháme chvilku zahřát. Do horké tekutiny přidáme čerstvé či sušené bylinky a necháme louhovat přes noc. Druhý den oleje opět zahřejeme a poté přecedíme. Do kondicionéru nakapeme éterický olej, přidáme glycerin a pořádně rozmícháme. Nakonec jej zahustíme vakuovou solí a přelijeme do čisté lahvičky.

Bylinky a oleje

Nevíte, jaké bylinky přidat? Použít můžete třeba levanduli, šípek, růži, rozmarýn nebo bazalku. Z éterických olejů se hodí zase rozmarýn, proti padání vlasů pak třeba éterický olej neroli, ylang-ylang či šalvěj. Éterický olej cedr zase bojuje proti lupům. Pro suché vlasy přidejte několik kapek éterického oleje heřmánek. Nebo jednoduše použijte váš oblíbený éterický olej.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod