Návod na správné běhání. Neničte si zbytečně klouby

 Ostatní 
17. června 2018 14:09 / Martina Langová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Běh je sice zdravý, ale může nám i ublížit Pixabay
Běhá každý a všude. Ale ne vždy správnou technikou. Pokud nedodržujete základní pravidla, pak jste na nejlepší cestě ke zničení kloubů. Poradíme vám, jak začít běhat zdravě a správnou technikou.

Sport, který přináší mnoho výhod. Nepotřebujete k němu téměř žádné vybavení, takže je skoro zadarmo. Dá se provozovat naprosto kdekoliv, nemusíte platit drahé vstupné do fitness centra. Prospívá pohybovému aparátu, srdci i cévnímu systému. Navíc celkově vylepšuje tělesnou kondici, posiluje plíce, pomáhá hubnout a vůbec – jde prostě o naprosto nepřekonatelnou sportovní aktivitu. Pokud ji provozujeme správně.

1. Pořiďte si dobré boty

Můžete vytáhnout staré vytahané tenisky, vydat se v nich ven a dát si pořádně do těla. Až se vrátíte domů celí upocení a šťastní, že jste doběhli, budete mít sice dobrý pocit, že jste pro sebe něco udělali, ale vaše klouby budou názoru zcela opačného. Na tvrdém betonu ve starých křuskách se moc komfortně necítí a za pár let, možná už měsíců vám to dají pořádně znát. Jak jsou schované uvnitř našeho těla, není jejich nářek a křik tak dobře slyšet. Jenže jak ho jednou uslyšíte, už ho jen tak neutišíte.

Je tedy lepší chovat se i k vnitřku našeho těla s respektem a péčí. Nemůžete-li běhat v lese nebo na atletické dráze, tedy na měkkém povrchu, pak potřebujete opravdu dobrou obuv. Kvalitní, lehkou a odpruženou. Naštěstí je dostatek specializovaných prodejen, kde vám s koupí bot na míru rádi poradí.

2. Rozcvička

Platí to stejně u všech pohybových aktivit. Před tím, než si dáme pořádně do těla, je nutné se rozcvičit. U běhání pak toto pravidlo platí dvojnásob. Takže než vyběhnete, dopřejte si důkladný strečink. Protáhněte a uvolněte svaly a vazivové tkáně. Začít pak můžete například desetiminutovou rychlou chůzí, teprve pak přejděte na běh. A neodbývejte se ani po běhání. Strečink má své opodstatněné místo i zde. Dopřejte si alespoň 5 – 10 minut, kdy se budete věnovat uvolňovacím cvikům.

Pozor na zdravotní omezení

Stejně jako jiné sporty, má i běh svá omezení. Není vhodný pro jedince, kteří jsou bezprostředně po operacích a úrazech kloubů dolních končetin. Pozor byste si měli dávat i v případě, že máte začínající artrózu. A opatrně běhejte v případě, že jste silnější. Čím těžší člověk, tím větší nápor na pohybový aparát a následně tedy i možný vznik případných obtíží. Chcete-li hubnout, začněte raději jen rychlou chůzí a následně pomalejším během. Pravidelný pohyb ale kloubům v každém případě prospívá. Díky němu se zlepšuje flexibilita a elasticita kloubního pouzdra, zpevňují se okolní svaly a vazy, kloub je stabilnější a odolnější. Víte, co s vaším tělem nadělá pár kroků denně? Podívejte, co všechno se změní.

Odpočiňte si po běhání

  • Dopřejte nohám chladivou koupel – do větší nádoby napusťte vlažnou vodu. Do hrnku mléka nakapejte pět kapek eukalyptového éterického oleje a promíchejte. Směs vlijte do vlažné vody a ponořte do ní nohy. Takto zůstaňte alespoň dvacet minut. Nohy jako zázrakem přestanou bolet.
  • Cukry – když budete relaxovat s nohama v lavoru, snězte banán. Dodá vám rychlé cukry, zažene hlad a dodá všechno, co tělo po náročném běhu potřebuje.
  • Automasáž chodidel – dosáhnete na ně, takže si je můžete promasírovat sami. Nejsou důležité žádné tahy, ale spíše jen jakési prohmatání a promačkání plosek nohou a nártu. Pokud vás nohy po běhání opravdu hodně bolí a jsou namožené, vmasírujte do nich jalovcovou tinkturu.
  • Dobré pití – alkohol rozhodně na mysli nemáme. Rozhodně lepší volbou je po běhu chladný meduňkový čaj nebo voda s citronem. Vyvarujte se ledových i horkých nápojů, ty tělu v tuto chvíli neprospějí. Pijte výhradně vlažné či spíše chladnější tekutiny.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve