Přelomové tvrzení: Solárium je zdravé!

 Zdraví 
18. června 2018 13:44 / Martina Langová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Umělé sluníčko nám může prospět Pixabay
Donedávna odborníci varovali před opalováním v soláriu. Upozorňovali na jeho škodlivost, ba dokonce přímé nebezpečí pro naše tělo. Mnozí z nich svůj názor ale mění. Proč?

Předčasné vrásky, vyschlá pokožka a nejlepší cesta k rakovině kůže. Tímto odborníci i lékaři odlákávají ženy i muže od návštěvy solária. Ovšem od slov, že je to nebezpečné a zdraví škodlivé se mnozí z nich pomalu a opatrně odklánějí. Další a další průzkumy je totiž „nahlodávají“.

Bezpečné záření

Je to stejně jako s jinými tématy. Jsou dva tábory expertů. Těm, kteří tvrdí, že solárium je nejlepší cesta k nemocem, se věnovat nebudeme. Raději se zkusíme podívat na pohled těch druhých. Ti jsou přesvědčeni o tom, že přiměřené opalování v soláriu, tedy jeho návštěva maximálně dvakrát až třikrát do týdne na rozumnou dobu, v žádném případě nemůže být pro náš organismus škodlivé. Ba, právě naopak. V letních měsících naši pokožku může připravit na nálož slunečního záření u moře, následkem čehož nám nehrozí spálení a zčervenání kůže.

Po 4 – 5 přípravných návštěvách solária se už budeme opalovat dohněda a pokud nebudeme vysedávat na přímém slunci přes poledne, tedy mezi 11. – 15. hodinou, pak nemáme šanci se spálit. Naše pokožka si se silným přímořským sluníčkem poradí mnohem lépe, než kdyby nebyla ze solária připravená.

Prospívá zdraví

Stejně tak mohou přiměřené návštěvy opalovacího studia prospívat našim kloubům, šlachám a vazům. Ty však nesmí být při opalování v akutním zánětu. Pokud však řešíte jejich dlouhodobé bolesti, může vám umělé slunce jen pomoci. To samé platí i v případě dlouhodobých stresů, mírných depresivních stavů, špatných nálad či jinak pochroumanému psychickému stavu. Umělé světlo umí pomoci tělu v tvorbě hormonu serotoninu, což je v překladu „hormon štěstí“. Pokud trpíte špatnými pocity či máte sklon k melancholickým náladám, doporučuje se návštěva solária pravidelně alespoň dvakrát v týdnu přes zimní měsíce. V soláriu se dokonale uvolníte, přijdete na jiné myšlenky a můžete relaxovat. 

Zdravé opálení

Budete-li do solária docházet pravidelně, je vhodné používat kosmetiku pro umělé sluníčko určenou. Ovšem pozor – většina takové kosmetiky obsahuje sloučeniny hliníku a další pro tělo toxické látky, tudíž pro nás může být větší hrozbou než případné nadměrné opalování. Pořiďte si takovou kosmetiku, která bude vhodná do solária, přesto bude vyrobena z přírodních surovin. Nejčastěji se používají nejrůznější oleje, případně doplněné oxidem zinečnatým. Po opálení se pak natřete buď čistým mandlovým olejem, který bude za studena lisovaný a dokonale vyživí pokožku i jí dodá všechny cenné látky, které potřebuje. Případně použijte opět nějaký kvalitní krém bez zbytečné chemie. Sprchování se po umělém opalování nedoporučuje, s tím raději počkejte až několik hodin po návštěvě solária. Každopádně nezapomeňte dodržovat pitný režim. Víte, jak poznáte, že jste správně hydratovaní?

Hnědnutí s rozumem

Nutno však znovu podotknout, že opalování - ať už na slunci venku nebo v soláriu - se nesmí přehánět. Vždy je třeba hledět na aktuální stav naší pokožky a ideálně si nechat pravidelně kontrolovat mateřská znaménka na dermatologii. Pokud by dermatolog učinil jakýkoliv nález, pak se o dalších návštěvách solária poraďte s ním.

Oleje s přírodním UV faktorem

Některé kvalitní za studena lisované oleje mají přirozený ochranný faktor. Mohou být cenným doplňkem opalování. Víte, které to jsou?

  • olej z malinových semen (SPF 30 – 50)
  • olej z mrkvových semen (SPF 35 – 40)
  • arganový olej (SPF 30)
  • olej z obilných klíčků (SPF 20)
  • avokádový olej (SPF 4 – 15)
  • olivový olej (SPF 8)
  • mandlový olej (SPF 5)
  • kokosový olej (SPF 4)
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve