Bolí vás hlava? Když dodržíte naše rady, už bolet nebude

 Zdraví 
19. června 2018 11:24 / Martina Langová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Odhalit původ problémů může být snadné Pixabay
Máte občas takové bolesti hlavy, že vás to donutí vzít si prášek? Pak je na čase naučit se jiné možnosti, jak bolest zastavit. Prášek jen vypne varovné upozornění, že je něco v nepořádku, problém ale nevyřeší.

Po růžové tabletě nás sice hlava může přestat bolet, ale rozhodně se nezbavíme počínajícího problému. Jestliže nebudeme řešit příčinu bolesti, mohou se opakovat či dokonce stupňovat. Pokud se pak potíže vyskytují častěji, hovoříme již o migréně. Ta se následně projevuje i mžitkami před očima, výpadky vidění, závratí či nevolností. A to už je nejvyšší čas řešit problém do hloubky.

Obyčejná bolest

Tu a tam bolí hlava každého z nás. Příčinou může být přepracování, horko, zima, deprese, nízká hladina cukru, citlivost na lepek, zadržování vody v těle či hormonální výkyvy. Bolest v takovém případě by však měla být jednorázová a rychle odeznít. Pokud se to nestane, pak je nutné začít zjišťovat, co se děje. Velmi častou příčinou bývají v takovém případě obtíže s krční páteří. Tady je velmi často původ v životním stylu. Hodiny práce na počítači v nepřirozené poloze, špatná židle při několikahodinovém sezení nebo dokonce dlouhodobé působení stresu na organismus nebo málo pohybu a strnulá poloha při celodenní práci.

To všechno jsou faktory, které mohou bolest hlavy zapříčinit. V případě bolestí z krční páteře mohou pomoci speciální cviky, se kterými vám poradí každý fyzioterapeut. A rozhodně byste si měli pořídit i kvalitní matraci a ergonomický polštář. Původcem bolestí však může být i vysoká fyzická zátěž při sportu, těžká manuální práce, monotónní práce s opakovanými pohyby či dlouhé cestování dopravními prostředky. Nebo vám mohou chybět i nějaké stopové prvky.

Nepříjemná migréna

Tu a tam se migréna může objevit až u 70 procent populace. Když se něco takového stane jednou či dvakrát za život, dá se to chápat jako abnormální reakce na nějakou životní situaci nebo momentální stav. Problém nastává ve chvíli, kdy se migrény v pravidelných záchvatech opakují. Přičemž ženy jimi trpí více než muži. Zatímco se tento problém týká maximálně sedmi procent mužů, u žen je toto číslo až třikrát vyšší.

Bylinami proti bolestem hlavy

1. Vrba bílá v sobě ukrývá látku salicin, na základě které se začala uměle vyrábět kyselina acetylsalicylová, tedy acylpyrin. Tuhle látku ukrývá kůra, kterou si snadno za pár korun můžete koupit v každé lékárně. Lžíci kůry nasypte do hrnce, zalijte půl litrem vody a povařte asi deset minut. Pak ihned sceďte, nechejte zchladnout a popíjejte. 

2. Na bolest hlavy pomáhá i pobyt na čerstvém vzduchu. A když už budete venku, nasbírejte si kvítka kopretin. Můžete je jíst jen tak, dát do salátu nebo do polévky. Můžete si s nimi dělat, co chcete. Kopretina umí nejen léčit bolavou hlavu, ale zároveň slouží i jako prevence proti migrénám. Jezte ji klidně pravidelně každý den, rozhodně neublíží.

3. Uvařte si čaj z řebříčku – dvě polévkové lžíce sušené rostliny spařte vroucí vodou a nechte deset minut vylouhovat. Čaj se doporučuje pít maximálně třikrát denně.

Upravte životní styl

  • Užívejte koenzym Q10 (zvyšuje přívod krve do mozku, je prevencí migrén).
  • Doplňujte vápník a hořčík (v poměru 2 díly vápníku a 1 díl hořčíku)
  • Nechejte si udělat podrobný rozbor krve a podle toho doplňujte vitaminy a minerální látky, které vám v těle chybí.
  • V případě obtíží či těsně po ataku migrény si udělejte kúru z lecitinu (pomáhá zmírnit migrénu).
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve