Vrásky ze sluníčka? Rozhodně je mít nemusíte

 Krása 
20. června 2018 11:35 / Martina Langová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Před slunečními paprsky se neschovávejte Pixabay
Opálenou pokožku chce mít přes léto každý. Slunce se však významně podílí na stárnutí naší pokožky. Tudíž nám i způsobuje vrásky. Ne vždy to však musí být nutně pravda.

Opalování je dobrý sluha, ale zlý pán. Je to jako se vším. Pokud jej budeme zneužívat, doplatíme na to. Ale v případě, že se budeme chovat zodpovědně, nebezpečí nám nehrozí. Stačí dodržovat několik základních pravidel.

Životně důležitý vitamin

Sluneční záření je zdrojem potřebného vitaminu D, který se po slunění tvoří v naší pokožce. V případě, že se budeme mazat krémy s hliníkovými blokátory nebo nanočásticemi oxidu zinečnatého (čistý oxid zinečnatý čili zinek je v pořádku), pak nemůžeme čekat, že se nám nějaké „déčko“ v kůži utvoří. Možná i to je důvod, proč má drtivá většina populace nízkou hladinu tohoto vitaminu. A to je problém nejen pro naše tělo, ale i kůži.

Vitamin D je, volně řečeno, aktivátorem imunitního systému v našem organismu. Podle průzkumu vědců má téměř 60 procent populace velký deficit vitaminu D a celá čtvrtina lidí z této skupiny pak trpí jeho extrémně nízkou hladinou. Vitamin D pečuje ale nejen o naši obranyschopnost, ale rovněž o zdravou a hezkou pokožku. Doplňovat jeho hladinu bychom měli nejen v případě kožních onemocnění, a to i takových, jako jsou těžké ekzémy nebo lupenka. Ale správná hladina vitaminu D se postará i o to, abychom neměli na těle nevzhledné vrásky. Ty vzniklé pak pomáhá eliminovat. A pokud jste se na slunci spálili, sáhněte pro lék do lednice.

Pozor na vysušení

Pochopitelně, pokud budeme na slunci vysedávat od rána do večera, získaný vitamin D nás před vráskami nezachrání. Je třeba proto dodržovat další pravidla. Jedním z těch nejdůležitějších je hydratace. Pokud tu kůže nemá, vysychá. K tomuto účelu velmi dobře pomohou kvalitní hydratační krémy nebo ještě lépe za studena lisované oleje. Pro krásnější kůži bez vrásek se hodí olej mandlový, meruňkový nebo arganový. Ten poslední jmenovaný pak pečuje navíc o zdraví a hydrataci našich vlasů. Olejem je však nutné se mazat pravidelně, nenechat kůži vyschnout. A pokud se koupeme, pak je třeba namazat další vrstvu vždy po plavání.

Bezpečný opalovací čas

Dalším nutným pravidlem, které je třeba dodržovat, je čas strávený venku. Jak dlouho tedy můžeme zůstat na slunci, abychom využili maximum výhod ze slunění a přitom se už nedostali do situace, že nám sluneční paprsky budou ubližovat? Podle odborníků se čas strávený na slunci pohybuje mezi 10 – 20 minutami. Tato doba nám může jen prospět, napomůže zdravé tvorbě vitaminu D v těle a zároveň pro nás není nikterak nebezpečná. Řeč je pochopitelně o opalování bez použití konvenčních opalovacích prostředků.

Opalování za sklem

Používat ochranné prostředky po uplynutí bezpečné doby je nutné i v případě, že sedíme v práci u okna nebo jezdíme celý den autem. Sklo totiž sice blokuje UVB záření, ale problém je se zářením UVA. Toho totiž dokáže pohltit jen 50 procent paprsků. A právě tyto paprsky mohou kůži spálit nebo způsobit její stárnutí. A takové denní vystavování se ultrafialovým paprskům může nechráněné pokožce způsobit dvakrát tak rychlejší stárnutí než u pleti, která je chráněná kvalitním krémem či olejem. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve