Trápí vás lupy? Může jít i o mnohem vážnější onemocnění

 Zdraví 
21. června 2018 08:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nadbytek lupů může ukazovat například i na plíseň Shutterstock
Lupy nejsou jediná věc, která může potrápit vaši hlavu. Je totiž celá řada kožních nemocí, které se skrývají pod vlasy. K nejčastějším problémům vlasové pokožky patří lupy. Nejde ani tak o vážné onemocnění, jako spíše o estetický problém, kdy se ve vlasech usazují bílé šupinky odloupané vlasové kůže.

Nejedná se o nijak vážné onemocnění, ale někdy mohou ukazovat na jiné onemocnění, proto je dobré pátrat po příčině. Často se na jejich vzniku podílí agresivní vlasová kosmetika, špatné oplachování nebo časté mytí vlasů,  nedostatek vitaminů či minerálů, ale také prudké změny teplot. Velký nadbytek lupů ale může značit mnohem vážnější problémy.

Lupénka

Lupénka neboli psoriáza je autoimunitní kožní onemocnění, které se nejčastěji projevuje zarudlými místy na kůži, která je pokryta stříbřitými šupinkami odlupující se kůže. Může se vyskytovat na celém těle, včetně vlasové pokožky. Příčiny lupénky nejsou dosud známy, víme jen o vlivech, které v jejím vzniku hrají určitou roli. Patří tam dědičnost, autoimunita i vlivy okolního prostředí. Lupénka není nakažlivá a v dnešní době se její příznaky dají už i dobře potlačit.

Plíseň

Vlasovou pokožku může napadnout také plíseň. Stejně jako na jiných částech těla, i ve vlasech ji způsobují mikroskopické houby. Na kůži se tvoří ohraničená ložiska se šupinatěním, která často svědí. Infekci můžete chytit od druhého člověka, zvířete (často ji přenáší kočky) nebo od infikovaného předmětu. V místě nakažení ztrácejí vlasy lesk a lámou se. Může dojít i k jejich vypadávání. Při léčbě se používají antimykotické šampony nebo roztoky či léky.

Vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů nepatří mezi infekční onemocnění, ale také může pořádně potrápit. Svou roli hraje dědičnost, stres, hormony i nesprávná výživa. Je dobré si uvědomit, že stav a kvalita vlasů jsou často zrcadlem životního stylu člověka. Normální je, pokud nám vypadne 100 vlasů za den, v případě jejich umytí jich může být více. Zpozornět byste měli, jestliže vám padá víc vlasů než normálně a nebo se vám dokonce objevují lysá místa na hlavě. V takovém případě vyhledejte svého lékaře, který se bude snažit najít příčinu. Hlavně nezoufejte. Existuje několik tipů, jak prořídlé vlasy šikovně zamaskovat. O tomto tématu jsme psali zde.

Seboroická dermatitida

Seboroická dermatitida je kožní onemocnění, které se nejčastěji vyskytuje na místech s vyšším výskytem mazových žláz, jako je pokožka hlavy, genitálie, obličej nebo hrudník. Charakteristická je pro ni zvýšená tvorba kožního mazu, svědění, podrážděná pokožka a žluté lupy.

Furunkl

Furunkl je hnisavý vřídek, který se vyskytuje v blízkosti vlasových a chlupových folikulů či mazových žlázek. Způsobuje ho především infekce Stafylokoky. Bakterie pronikne do folikulu nebo žlázky a vyvolá zánět. Výsledkem je červený bolestivý uzlík, která je teplý na dotek. Pokud se zánět šíří dál, v centru uzlíku se tvoří hnis, vřídek se zvětšuje a žloutne až bělá. Časem může i prasknout. Pokud se tak nestane a naopak se zvětšuje, je potřeba vyhledat lékaře.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?