خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zvyky na Sv. Štěpána • Styl / inStory.cz
 

Zvyky na Sv. Štěpána

2. svátek vánoční připomíná sv. Štěpána, prvního křesťanského mučedníka.
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Ostatní 
24. prosince 2016 07:32 / Internet
  7   2
O druhém svátku vánočním si připomínáme osobnost svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista, a stal se tak prvním křesťanským mučedníkem. Zejména v minulosti se v tento den chodilo koledovat a v kostelích kněží světili sedlákům osivo.
خرید vpn خرید vpn خرید vpn

Podle některých zdrojů nebyl Štěpán umučen 26. prosince, kdy se slaví jeho svátek, ale v srpnu. V prosinci prý byly nalezeny jeho tělesné ostatky. Štěpánův svátek církev o Vánocích slavila podle legend právě proto, že se jeho mučednictví vztahuje k narození Krista. 

Na stole by neměla chybět husa nebo kachna 

Dnešní den je spojen i se svatoštěpánskou koledou. Nejznámější je říkanka o Štěpánovi, který upadl na ledu a psi se na něj sběhli. 

Tradice také velí připravit na Štěpána pernatou drůbež. Na stole by tak neměla chybět husa, kachna nebo aspoň kuře.  

V minulých dobách na Štěpána odcházeli ze služby čeledíni a na odchodnou dostávali zvláštní koláč, který byl zdobený ořechy, rozmarýnem a pentlemi.

Kachna s červeným zelím a houskovým knedlíkem

Suroviny:
kachna, sůl, kmín, med 2 lžíce
Na červené zelí:
sádlo 1 lžíce, cibule 1 ks, jablko 1 ks, cukr 2 lžíce, červené víno, kysané červené zelí, sůl
Na houskové knedlíky:
hrubá mouka 500 g, sušené droždí 1 balíček, vejce 1 ks, sůl 1 lžička, vlažná voda 200 ml, sůl 1 lžičky

Postup: Kachnu osolte, okmínujte a důkladně ji všude promasírujte. Vložte do pekáče, přikryjte poklicí a dejte do trouby ve 23.00 na 80 °C. Jděte spát, ona si tam mezitím pěkně zařádí. Ráno troubu ani neotevírejte, jen přidejte teplotu na 120 °C a v 11.30 už ji konečně z trouby můžete vyndat. Smíchejte 2 lžíce medu se dvěma lžícemi výpeku a kachnu všude potřete, zvyšte teplotu na 170 °C a vraťte kachnu do trouby, aby krásně chytla barvu a měla křupavou kůrku. Bez poklice dopékejte maximálně 20 minut.

Červené zelí: za stálého míchání zpěňte na sádle nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte nastrouhané jablko a červené zelí, podlijte vínem. Nechte podusit, osolte či doslaďte podle chuti.

Houskové knedlíky: smíchejte suché ingredience a přidejte ve vodě rozkvedlané vejce a vypracujte těsto (mělo by lehce lepit). Přidejte nakrájený rohlík a zapracujte do těsta. Jestli těsto lepí i nyní, přisypte mouku a opět zapracujte do těsta. Na teplém místě nechte kynout. Poté z těsta vytvořte dvě šišky a nechte pod utěrkou 20 minut dokynout. Vložte do vařící vody a vařte 10 minut, poté knedlíky otočte a vařte dalších 10 minut. Hotové knedlíky propíchejte špejlí a nakrájejte nití na plátky.


Mladá husička s bílým zelím a chlupatým knedlíkem

Suroviny:
husa, jablko 2 ks, cibule 1 ks, hřebíček 2–3 ks, tymián, kmín, sůl
Na kysané zelí:
kysané zelí 500 g, vývar 1 dl, voda 1 dl, cibule 1 ks, sádlo, cukr, kmín, bobkový list, sůl
Na knedlíky:
uvařené brambory, syrové brambory, vejce 2 ks, mouka, sůl

Postup: Odřízněte křídla, husu osolte zevnitř i zvenku a okmínujte. Pak si připravte náplň: nakrájená jablka smíchejte s cibulí, hřebíčkem a tymiánem. Část směsi použijte jako náplň do husy a část dejte na dno pekáče. Husu položte prsama dolů, přiklopte a pečte zvolna zhruba hodinu na 140–150 stupňů. V polovině pečení husu otočte.

Mezitím si připravte kysané zelí: do kastrůlku dejte rozehřát sádlo, orestujte nakrájenou cibulku a přidejte zelí. Ochuťte cukrem, solí, kmínem a bobkovým listem. Podlijte vodou a nechte asi 20 minut dusit pod pokličkou. Průběžně míchejte, a pokud se voda odpaří, podlijte zelí vývarem. Nakonec zahustěte jíškou.

Jako přílohu podávejte domácí knedlíky: nastrouhejte uvařené brambory a část syrových brambor. Pak přidejte vejce, zasypte moukou a posolte. Potom dostrouhejte zbytek syrových brambor, vypracujte těsto, pomocí dvou lžic vytvarujte noky a dejte vařit do vroucí vody.

Husu vyndejte stranou a výpek nechte ohřát v kastrůlku, dokud se nevypaří šťáva. Pak přidejte jíšku, zalijte cca 1 dcl studené vody, nechte zahřát a přeceďte.

Upečená jablka položte na talíř a přidejte naporcovanou husu. Na další talíře nandejte zelí a knedlíky, šťávu nalijte do omáčkovníku a podávejte.

📷
2
fotografie
Marie Popelková | inStory.cz
Kam dál?
Skiareál ve Špindlu letos opět zvyšuje komfort pro své návštěvníky
Konopná mast je skvělé léčivo. Vyrobit si ji zvládnete i doma
Poloha při spánku o vás mnohé prozradí
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Daniel Hůlka zabodoval! Opět ukázal, že na muzikálová prkna prostě patří

Zprávy

Na český trh se dostaly nebezpečné dívčí plavky. Pokud je máte doma, raději je vraťte

Bydlení

Váš byt o vás prozradí více, než možná chcete