Léčivý plevel z pole, který zná každý. Tohle jste o něm netušili

 Zdraví 
20. července 2018 17:37 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Heřmánek je nepřekonatelnou léčivkou Pixabay
Heřmánek je považován za krále mezi bylinami. Patří nejen mezi okrasné květiny, ale rovněž mezi ceněné léčivky. Už odpradávna. Své pevné místo má i v lidovém léčitelství, kde se využívá na spoustu běžných obtíží.

Ač jej mnozí považují za plevel, není tomu tak. Léčivé účinky jsou pravému heřmánku připisovány už od starověku. Ve Skandinávii byl dokonce považován za posvátnou rostlinu a uctíván jako symbol Slunce. S čím nám tedy může pomoci?

Vypěstujte si jej

Pokud váháte, jestli zaručeně na louce poznáte ten správný léčivý heřmánek, poradíme vám. Abyste si jej nespletli se rmenem, postačí, když květ rozloupnete napůl. Je-li uvnitř dutý, zaručeně jde o pravý heřmánek. Tedy ten, který opěvujeme. Najít ho venku není zase tak složité, protože roste všude jako plevel – hlavně u prašných cest a na loukách. Občas je k vidění i na poli, kde se pěstuje jako rostlina pro průmyslové zpracování.

Heřmánek můžeme najít v nížinách i v podhůří. Na půdu i pěstování je skromný. Pokud si jej zasadíte na zahradě, rozhodně čekejte bohatou úrodu. A to bez jakékoliv větší péče. Sázet jej můžete snadno buď ze semínka nebo sazenice, obojí seženete v každém zahradnictví.

Voňavý sběr

Bylina kvete od května až do září, tedy právě teď je ve své největší síle. Sbíráme květy. A to pouze za suchého počasí. Ideálně pak třetí až pátý den po rozvití květních úborů. Sbíráme tedy květy vyvinuté, ale nepřekvetlé. Květní stopky by neměly být delší než dva centimetry. Sušíme jej ve stínu, ale rychle. Pomalým sušením by přišel o spoustu cenných látek v něm obsažených, i barvu.

Heřmánek by měl být uložen v tenké vrstvě (maximálně dva centimetry) například na hustém sítě. Pokud budeme sušit uměle, pak je dobré mít na paměti, že by teplota neměla přesáhnout 40 °C. Květy při sušení zbytečně nepřevracíme, protože se heřmánek lehce drolí a rozpadlé květní úbory pak ubírají na kvalitě. Skladujte je na suchém místě chráněném před světlem a vlhkostí.

Přírodní léčba

Bylinku můžeme užívat jak vnitřně, tak i zevně. Co se vnitřního užití týče, oceníte jej při nadýmání, střevních a žaludečních potížích, křečích, kolikách, nespavosti, kašli, bronchitidě, bolestem v krku, nachlazení, při bolestivé menstruaci, poruchách menstruačního cyklu, zánětech močových cest, zácpě, neuróze i depresi. Zevně je pak možné jej použít především k obkladům a kloktání. Pomáhá na špatně se hojící rány, spáleniny, kožní vyrážky, alergické kožní projevy či hemoroidy.

Oceníte jej při zánětu očí, ústní dutiny, zubů i na jizvy, které hojí. V neposlední řadě má heřmánek své místo také ve vlasové kosmetice. Velice často se přidává do šamponů nebo vlasových vod. Jistě si vybavíte starou pravdu našich babiček, že zatímco kopřivový odvar je vhodný pro tmavé vlasy, heřmánkový zase na blonďaté. Nálev z heřmánku ale můžete přidat také jako přísadu do relaxační koupele. Heřmánek obsahuje antibakteriální složky, které mohou rovněž urychlit léčení infekcí. Jde zkrátka o jedinečný léčivý plevel.

Heřmánková limonáda

  • 10 kostek ledu
  • 1 červený grep
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 sáčky heřmánkového čaje
  • 1 litr vody
  • 2 citrony

Uvaříme vodu, se kterou pak zalijeme dva sáčky heřmánkového čaje. Pak si vymačkáme šťávu z grepu a citronu, smícháme s třtinovým cukrem a vlijeme do konvice s čajem. Vše dobře promícháme. Nakrájíme omyté citrony a limetky, konvici s čajem přelijeme do skleněného džábu. Do něj vhodíme i citronovou směs spolu s kostkami ledu.

Heřmánkový sirup

Menší kyblík heřmánkových květů zalijeme studenou vodou, aby byly všechny ponořené. Necháme 24 hodin stát. Druhý den je ¼ hodiny povaříme, potom vylisujeme šťávu a svaříme s cukrem. Vaříme tak dlouho, dokud se hmota netáhne jako med. Na 1 kg šťávy počítejte s jedním kilogramem cukru.

Heřmánkové víno

Čerstvě nasbírané bylinky naložíme do bílého vína a necháme osm dnů stát. Potom přecedíme a slijeme do jiné sklenice.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008