Jak zabránit zarůstání nehtů? Stačí dodržovat pár pravidel

 Zdraví 
05. září 2018 11:44 / Bronislava Silná
  13
📷
4 fotografie v galerii
Někdy je návštěva lékaře už nezbytná Shutterstock
Zarůstání nehtů je velmi nepříjemné a komplikuje mnoha lidem život. Ale dá se mu předejít a dá se řešit. Máme doporučení, která vás nezklamou.

Nenechte dojít zarůstání nehtů až do stavu, kdy se vše musí řešit chirurgicky. Pečujte o své nehty a vězte, že základní řešení je právě na vás. Za většinou zarůstání je špatné stříhání a případně těsná obuv.

Styl stříhání

Nehty na nohou je třeba stříhat pravidelně, a to ve chvíli, kdy jsou o více než dva milimetry za bříškem prstu. Nehty stříhejte rovně. Důležité je, abyste se nesnažili je nějak ze stran zužovat či zakulacovat. Kůže pak bude mít dost prostoru se tlačit k nehtům a ty začnou zarůstat. To ovšem neznamená, že si máte nechat hrany ostré. Pilníkem na nehty je zabruste, aby vás nemohly poranit.

Obuv

Dalším častým důvodem zarůstání nehtů je nevhodná obuv. Stačí mít boty, které nemají dost prostoru na prsty, a i jemný tlak na nehty způsobí u disponovaných jedinců katastrofu. Jestliže máte se zarůstáním nehtů potíže, pořizujte si zásadně jen obuv s kulatou špičkou, kde budou mít prsty dost prostoru. Samozřejmě si také pořizujte kvalitní ponožky a dbejte na zvýšenou hygienu. Součástí zarůstání nehtů je také vznik zánětu. Tomu právě zvýšenou hygienou můžete zabránit.

Lékařské postupy

Někdy je třeba zahájit celý proces u lékaře. Na výběr jsou v zásadě dvě metody. Ta klasická spočívá ve stržení starého nehtu. Jde o velmi bolestivý zásah. I když je prováděn s místním umrtvením, prst později přijde k sobě a užijete si svoje. Lepší je proto metoda jiná, která spočívá v plastické operaci, která řeší úpravu dispozice k příliš širokým nehtům odstraněním části nehtového lůžka. Provádí se laserem za místního umrtvení. Není nijak náročná a pacient by měl mít problém vyřešen. Je třeba dodržovat samozřejmě výše uvedené zásady.

Léčba zánětu

Jestliže už došlo k průniku nehtu do masa, obyčejně se vytvoří zánět. Tomu lze čelit vyjmutím nehtu a dezinfekcí rány. Lze doporučit nasazení lokální antibiotické masti. Tím způsobem zmenšíte také bolestivost zarůstajícího nehtu v době před lékařským zákrokem. Pokud nevíte, jak na zánět, použijte z dostupných prostředků třeba heřmánek nebo sléz. Více o účincích slézu se dozvíte v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47