Léčivé oleje skrývají obrovskou moc. Dokáží nahradit i antibiotika

 Zdraví 
19. září 2018 07:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oleje z léčivých bylin není těžké vyrobit doma Shutterstock
Léčivé oleje využívali už naši prapředkové a nedali na ně dopustit. Používají se vnitřně i zevně a dokáží zatočit s kdejakou nemocí. Některé fungují na nemocné srdce, další na hemoroidy nebo dýchací potíže. A jsou i léčivé oleje, které dokáží nahradit i antibiotika.

Obvykle se léčivé oleje vyrábějí tak, že do rostlinného oleje (olivový, slunečnicový, řepkový či jiný) dáte usušenou léčivou bylinu a necháte vyluhovat. Kokosový olej se vyrábí z jader zralých kokosových ořechů a arganový zase z jader argánie trnité. Existuje také čajovníkový olej, který se získává z listů kajeputu střídavolistého. Zevně se aplikuje pro své antibakteriální, antiseptické, fungicidní či antimykotické vlastnosti, ale pomáhá například také při oparech. Pokud věříte v přírodní medicínu, neměl by léčivý olej ve vaší domácnosti chybět. Existuje jich obrovské množství.

Hřebíčkový olej

Hřebíčový olej má dezinfekční, antiseptické a lokálně znecitlivující účinky, využívá se k léčbě zánětlivých procesů na kůži, na ošetření dutiny ústní, na akné apod., zklidňuje a uvolňuje organismus. Je získáván z hřebíčku.

Oreganový olej

Oreganový olej obsahuje vápník, hořčík, zinek, železo, draslík, měď, bór, mangan, vitaminy C, A ( beta - karoten), niacin. Získává se z dobromysli obecné (oregana). Hlavní účinnou složkou je carvacrol, který kromě toho, že je silný antioxidant, také výrazně působí proti bakteriím a plísním, takže je někdy označován za přírodní antibiotikum. O tom, jak si doma vyrobit oregánový olej, jsme psali zde.

Třezalkový olej

Tento olej je z květů třezalky tečkované. Má čistící a antimikrobiální účinky, zmírňuje problematické stavy pokožky, podporuje regeneraci při spáleninách. Někdy se označuje za Janův olej (podle anglického názvu). Je výborný na rány, popáleniny, zapařeniny, hemoroidy, bolesti svalů a při bodnutí hmyzem.

Grepový olej

Vyrábí se z grepových jadérek. Účinky oleje byly testovány na 770 kmenech bakterií, (mezi nejznámější patří stafylokoky, streptokoky či salmonela) a 93 kmenech plísní, jako je candida, aspergilus, chlamydie, helicobakter... Výsledky jsou srovnatelné s účinky antibiotik a s protiplísňovými léky, ale olej má jednu výhodu: nemá toxické vedlejší účinky a dá se užívat dlouhodobě. Nejčastěji se používá při infekcích a zánětech vyvolaných přemnoženými bakteriemi, kvasinkami, plísněmi, viry, prvoky a parazity na pokožce a zvláště na sliznicích trávicího traktu, močových a pohlavních orgánů.

Kaštanový olej

Jírovec obsahuje aescin, aesculin, fraxosid - látky které mají zesilující účinek na žilní stěny a zvyšují jejich pružnost. Tím je podpořen krevní oběh, čímž se předchází hromadění krve v žilách, což je hlavní příčinou vzniku křečových žil a hemoroidů. Na křečové žíly i hemoroidy má kaštanový olej terapeutický účinek. Dále lze kaštan použít na artritidy pro jeho protizánětlivý účinek a k tlumení otoků.

Heřmánkový olej

Květ heřmánku je velmi bohatý na azuleny, bisabololy a polyfenoly. Zevně se používá na zmírnění svědivosti, dále při virových a plísňových onemocněních kůže. Zklidňuje podrážděné oči, a vhodný je také k ústní hygieně. Vnitřně je pak užíván při trávicích obtížích - křeče, nadýmání, plynatost, zánět střev a dalších.

Rakytníkový olej

Olej získávaný z plodu rakytníku vykazuje výrazný regenerační a epitelizační účinek. Proto je olej vhodný při ošetření kůže po spáleninách, omrzlinách a drobných poraněních. Zvyšuje pružnost a vitalitu pokožky, používá se k tlumení projevů lupénky a nejrůznějších forem ekzémů. Působí protizánětlivě a urychluje hojení drobných poranění kůže. Tlumí tvorbu vrásek a vyhlazuje je.

Lněný olej

Je získáván ze sušených semen lnu setého. Jedná se o jedlý olej, nicméně kvůli výrazné chuti a pachu se využívá v kuchyni jen málo, ale je dostupný jako doplněk stravy. Obsahuje velká množství omega-3 mastných kyselin, zvláště kyseliny alfa-linolenové, která může hrát pozitivní roli v omezení zánětů vedoucích k ateroskleróze, prevenci srdečních nemocí a arytmie. Je důležitý pro správný vývoj dětí.

Levandulový olej

Potírání bolavých míst pomáhá při revma, po úrazech, při vykloubeninách, natržených svalech, bolestech, zánětech nervů a migréně. Olej podporuje léčení vředů, infekčních ran a povrchových zánětů. Je také užitečný proti různým mykózám (plísním). Některé zdroje uvádějí, že při inhalaci příznivě působí na zklidnění a uvolnění svalů při porodních bolestech. Dále se vdechováním urychluje léčba chřipky, angíny a bronchitidy. Levandulová koupel zlepšuje krevní oběh a celkově oživuje organismus dospělých i dětí.

Měsíčkový olej 

Působí antibakteriálně, antisepticky a protizánětlivě. Nejvíce aktivních látek obsahují okvětní lístky. Měsíček se používá na spáleniny různého původu, vyrážky a bércové vředy. Zvláčňuje kůži a je velmi vhodný na pooperační jizvy. S úspěchem je měsíček používán na lupénku a některé formy ekzémů. Použití měsíčku značně snižuje dobu hojení. Při potírání dásní tlumí bolesti zubů. Pokožku regeneruje, tiší bolest a stimuluje hojení. Při vnitřním užití reguluje křečové stavy zažívacího ústrojí a podporuje hojení sliznic, očí, krve, svalů, kostí a kůže.

Pupalkový olej

Získává se lisováním zralých semen pupalky dvouleté. Jeho užívání zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů, pomáhá udržet mladistvý vzhled pokožky. Rovněž pomáhá odstraňovat premenstruační napětí a bolesti během menstruace. Obsahuje velmi důležitou nenasycenou kyselinu gama-linolenovou. Podporuje metabolické funkce, normální činnost kardiovaskulárního systému (snižuje hladinu cholesterolu v krvi) a také podporuje přirozenou obranyschopnost - stimuluje imunitní systém. Rovněž pomáhá regenerovat popálenou a zanícenou kůži a také pomáhá hojení ranek způsobených kožními onemocněními.

Konopný olej

Konopný olej se získává lisováním semen technického konopí, které neobsahuje návykové látky THC. Lisovaný za studena a nerafinovaný obsahuje přibližně 80 % esenciálních mastných kyselin. Dále obsahuje fytosteroly, minerály (vápník, hořčík, draslík a železo) a vitaminy (A, E, D a dokonce i některé ze skupiny B). Co se týče lokálního působení, konopný olej se pro své široké účinky přidává do kosmetických přípravků, mastí či masážních emulzí, kde působí protizánětlivě, regeneračně a antibakteriálně. Rovněž podporuje hojení ran, popálenin.

Dýňový olej

Pochází z tykve obecné. Lisuje se z jejích semínek. Konzumovat se dají i dýňová semínka nebo olej z nich lisovaný. Má projímavý účinek a byl také používán proti parazitům či zánětům či jako doplněk stravy u léčby prostaty. Z vitaminů obsahuje beta karoten, vitaminy C, D, E a z vitaminů skupiny B pyridoxin, cyanocobalamin, thiamin, riboflavin a niacin. Z minerálů obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek či mangan.

Olej z čeného kmínu

Olej z černého kmínu se lisuje ze semen černuchy seté. Zmírňuje alergické projevy pokožky, hodí se k masážím suché a citlivé pokožky se sklonem k alergickým reakcím. Je ideálním nosným olejem pro aromaterapeutické ošetření při oslabené imunitě, nachlazení a dýchacích potížích. Pokožku přirozeně chrání, regeneruje a podporuje její přirozenou obranyschopnost.

Sezamový olej

Jde o jedlý rostlinný olej získaný ze sezamových semínek. Podporuje tvorbu žluči a vyprazdňování žlučníku, pomáhá při zánětech dásní a parodontóze. Dále se v tradičním léčitelství uvádí, že čistí játra, chrání proti žloutence a bakteriím. Obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2, B12, PP), hořčík, fosfor, karoteny, zinek, železo, mangan, měď, nikl.

Ostropestřecový olej

Získává se z ostropestřce mariánského a vzhledem k vysokému obsahu kyseliny linolové (omega-6 mastná kyselina) se uplatňuje při regeneraci a obnově kůže. Dá se užívat i vnitřně. Kromě ochrany jaterních buněk a příznivého působení na žlučník působí pozitivně u poruch krevního oběhu, prospívá při nízkém krevním tlaku, tonizuje cévy, má příznivý vliv na onemocnění srdečního systému, pomáhá při migrénách a závratích.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod