Vybrat dětem gumáky není jen tak. Nekvalitní holinky mohou být nebezpečné

 Děti 
19. září 2018 13:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S dobrými holinkami se děti kaluží bát nemusejí Shutterstock
Podzim s sebou přináší i deštivé dny a pokud máte doma děti, zřejmě se neobejdete bez pořádných holinek. Děti totiž louže a mokro doslova milují, ale aby mohly skákat do kaluží, je třeba je na to dobře vybavit. A pokud si myslíte, že na tak jednoduché obuvi není co pokazit, jste na velkém omylu.

Gumáky děti opravdu unosí, a to nejen na podzim, ale také na jaře či jindy v roce, když zrovna prší. Díky této obuvi totiž zůstanou nohy vašich ratolestí pěkně v suchu i při jejich divokém dovádění v loužích. I když se na první pohled zdá, že jde o velmi jednoduchý výrobek, i mezi holinkami lze najít špatnou a nekvalitní obuv. Aby holinka byla zdravotně nezávadná a praktická při užívání, je třeba zrátka vybírat velmi pozorně. 

Nejlepší je kaučuk

Dětské holinky se vyrábějí ze dvou materiálů – z PVC nebo z gumy. Obecně se má za to, že lepší je určitě guma, která je vyráběna z přírodního kaučuku.

Když vybíráte gumáky pro děti, dejte přednost lehčím holinkám před těžšími.

Podrážka je základ

Kvalitní dětské gumáky se od těch laciných odlišují zejména v provedení podrážky. Dobrá podrážka je silná, pevná, s výrazným vzorkem, který zabrání uklouznutí dítěte v mokrém či blátivém prostředí. Vyzkoušejte, jak ohebná je podešev, a to zejména v místě, kde se noha při chůzi ohýbá (tj. v oblasti prstních kloubů). Tuhé a nepoddajné holinky budou zvyšovat únavu, snižovat pohodlí chůze a narušovat zdravý vývoj nohou dítěte.

Levné neznačkové gumáky mají často jen tenkou hladkou podrážku, která klouže a je přes ni cítit každý kamínek. Kvalitní holínky navíc mívají v zadní části podrážky výstupek, který slouží pro usnadnění vyzouvání holínky za pomoci přišlápnutí druhou nohou.

Jedině s podšívkou

Při výběru holinek pozorně sledujte, zda je bota po celém svém vnitřním povrchu potažena bavlněnou látkou. Noha se v holinkách potí a je potřeba, aby se pot měl kam vsáknout, k čemuž slouží právě podšívka. Většinou je podšívka z bavlny, ovšem nejlevnější neznačkové holinky nemusí mít podšívku vůbec žádnou. Takovým se raději vyhněte. 
 
Pozor si dejte rovněž na kvalitu provedení, zejména na to, zda je podšívka dobře přilepena k celému vnitřku boty a nikde se neodchlipuje.

Mějte na paměti, že holinky jsou neprodyšné, proto uvnitř vzniká nepříznivé klima, které svědčí plísním a bakteriím. Dětské nohy se navíc hodně potí. Vyberte proto raději gumáky s vyjímatelnou stélkou ze savého materiálu, případně takovou vložkou boty vybavte. Pro děti do cca 4 let věku není příliš vhodná vložka podporující klenbu, ale pro starší děti je výhodou. Vyjímatelná stélka zároveň usnadní vysoušení.

Zateplení a tkaničky

Pokud počítáte s tím, že dítě bude gumáky nosit i v chladnějších dnech, vyberte takové, které mají podšívku zateplenou. Zateplená podšívka bývá obvykle zhotovena ze syntetické kožešiny, která poskytuje dobrou tepelnou izolaci i ve velmi nízkých teplotách.
 
Je také dobré, když jsou holinky zároveň opatřeny šňůrkou u horního lemu - dítěti se do boty nedostane tak snadno vlhkost a různé nečistoty.

Správná velikost

Pro výběr velikosti holinek platí to samé jako pro výběr další dětské obuvi. Velikost tedy zvolte tak, aby vpředu před prsty bylo asi 10 mm volného místa. O tom, jak při výběru dětských bot nesáhnout vedle, jsme psali zde.

Nechte dítě vyzkoušet celý pár obuvi a projít se v něm. Sledujte, jestli se mu při chůzi holinky nevyzouvají.

A pamatujte, že gumáky rozhodně nejsou obuví pro celodenní nebo časté nošení. Obouvejte je tedy jen v opodstatněných situacích a na nezbytně nutnou dobu.

Bezpečnost

Velkým plusem dětských holinek jsou reflexní prvky, které zvýší viditelnost dítěte při případném pohybu na vozovce. Gumáky bude dítě používat zejména za deštivých dnů, kdy bývá viditelnost snížená, takže reflexní prvky jsou na tomto typu bot opravdu důležité.

Samotný design je pak už věcí osobního vkusu. Na trhu jsou k dostání nejrůznější vzory, takže holinky se pak mohou stát i zajímavým módním doplňkem. Umožněte dítěti vybrat si takové holinky, jaké se budou líbit jemu - bude je pak daleko radši nosit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod