Bodavá bolest v noze může být způsobena patní ostruhou. Jak ji léčit?

 Zdraví 
28. září 2018 12:38 / Bronislava Silná
  9
📷
4 fotografie v galerii
Zdravé nohy jsou pro náš život velmi důležité Pixabay
Někdy se objeví náhle, jindy postupně narůstá a sílí. Řeč je o bolesti v oblasti paty, která velmi komplikuje chůzi. Co dělat, když ortoped diagnostikuje patní ostruhu? Přinášíme zajímavé informace.

Patní ostruha vzniká v důsledku přetížení nohy. Příčinou může být nadváha, ale také špatná obuv či nesprávné držení nohy. Tělo se brání, úpony se zesilují a někdy dojde k vyváření výrůstku, který připomíná krápník. Tento výrůstek se pak při každém došlápnutí zabodává do tkáně a způsobuje nesnesitelné bolesti. Jaké máme možnosti léčby? Naštěstí je jich stále víc a víc.

Mechanická pomoc

Bývá docela dobré, pokud člověk změkčí své došlapování. To je možné jednak pořízením bot s měkčí výstelkou, ale zejména pořízením speciálních podpatěnek, které tlumí došlapy. Podpatěnky jsou gelové či silikonové. Záleží jen na vás, které budou více vyhovovat. Je-li příčinou nadváha, bude nejlepším řešením problému zhubnout. Vyzkoušet můžete také boty s jinak vysokým podpatkem. Jsou to maličkosti, ale mnoha nemocným významně uleví. Můžete se také pokusit o citlivé masírování chodidel, třeba podle doporučení z tohoto článku.

Léčba bolesti

Někdy je bolest tak nesnesitelná, že je třeba především omezit bolest samu. K tomu je vhodné používat různé krémy, které obsahují ibuprofen či jiná analgetika a samozřejmě také kortikoidy. Výhodou je, že řada těchto látek současně tlumí zánět a tím pomáhá i v léčbě potíží, neboť právě zánětlivými změnami na přetížených úponech celé onemocnění začíná.

Chirurgický zákrok

Někdy je konzervativní léčba analgetiky, kortikoidy v kombinaci s podpatěnkami natolik neúspěšná, že stojí za to přistoupit k chirurgickému zákroku. Ten je velmi bolestivý, vše se také poměrně dlouho hojí, ale výsledek je trvalý.

Ozařování

Na patní ostruhu se dost osvědčuje ozařování izotopem Cesia. U některých pacientů se tím problém zcela vyřeší, u jiných je třeba ozáření po čase opakovat, ale léčba je velmi nadějná.

Rázová vlna

Moderní je také léčba rázovou vlnou. Jde vlastně o přenos mechanické energie směrem k postiženému místu. Dochází k ovlivnění vápenatých výrůstků i k lepšímu prokrvení celého místa. Výsledkem je omezení bolesti a postupné vyléčení problému.

Homeopatie

Ačkoliv to vypadá zvláštně, na patní ostruhu velmi účinně zabírá homeopatie. Vychází se z poznatku, že ovce, které se dostávaly do kontaktu s popelem vyvrženým islandskou sopkou Hekla, měly velké množství kostních výrůstků. Homeopatie léčí tak, že látka, která je onemocnění schopná způsobit, je podána ve velkém ředění a v tomto ředění je schopna naopak nemoc léčit. Užívání Hekla lava 9CH dlouhodobě v množství 5 globulí prý potíže s vysokou spolehlivostí odstraní.

Bylinky

Nakonec můžete vyzkoušet i bylinky. Účinný je čaj z přesličky, ale i ten je třeba popíjet dlouhodobě. Bylinkáři doporučují tři šálky denně po dobu až tří měsíců.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve