Máte zablokovaná záda? Pomůže vám účinná léčba ohněm

 Zdraví 
01. října 2018 16:22 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Moxování je léčebná metoda tradiční čínské medicíny  Shutterstock
Zní to sice strašlivě, ale nemusíte mít strach. Moxování je prastará alternativní metoda a hlavně opravdu účinná. V podstatě jde o prohřívání akupunkturních bodů léčivými bylinami. Skutečně pomáhá a léčí.

Největší předností moxování je hlavně to, že jde o samoléčení. Naučit se to může prakticky každý. A není čeho se bát. Na tělo nepokládáte nic žhavého ani horkého. Vše se odehrává v bezpečné vzdálenosti od těla. Akupunkturní body se nesmí spálit, ale pouze prohřát. Jde o účinnou léčitelskou metodu, která je na východní polokouli prověřená už tisíce let.

Akupunktura v hlavní roli

U metod, jako jsou akupunktura nebo akupresura, hrají body na těle hlavní roli. Jinak to není ani v případě moxování. Jde tedy o součást tradiční čínské medicíny. Nevyužívá se však jehliček ani tlaků vlastních prstů, ale tepla a kouře z léčivé moxy. Ta se přikládá pouze v určité vzdálenosti od těla.

Jde tedy o takzvanou nepřímou metodu, která příjemně prohřívá dané místo, a vy velice rychle pocítíte úlevu. Nejen díky teplu, ale hlavně látkám, které se uvolňují z přidaných bylin. Tělo tím získá potřebnou energii, která mu pomůže lépe se vyrovnat s nemocí či daným problémem. Ale hlavně – zároveň je i prevencí, aby se daná zdravotní komplikace už neopakovala. 

Bylinné moxy

Abychom mohli tuto metodu provádět, musíme si tedy nejprve pořídit takzvanou moxu. Jde v podstatě o speciální doutník či cigaretu, které jsou naplněné bylinkami. Nejčastěji se pro tento účel využívá pelyňku černobýlu, protože tato bylinka působí na většinu lidí uvolňujícím účinkem. Využít však můžeme jakoukoli jinou bylinu. Často používané jsou i zázvor či tradiční čínské léčivé byliny.

Bylinnou „cigaretu“ pak zapálíme a hořící konec přibližujeme k tělu tak blízko, co nám naše kůže dovolí. Ideálně se zastavíme cca 1 - 2 centimetry nad pokožkou. Nesmíte cítit pálení, ale pouze příjemné teplo. Pochopitelně podmínkou pro to, abyste se do moxování pustili, je znalost akupunkturních bodů na těle. A jestli touto znalostí neoplýváte, pak nezoufejte. Je možné přihlásit se do speciálních kurzů pro laiky, kde vás alespoň ty nejzákladnější a nejdůležitější body naučí a moxování vám názorně předvedou a zaučí vás do něj.

Rychlé ochlazení

Pokud jste se s moxou přiblížili až moc a kůži jste si lehce spálili, pak ihned rozkrojte bramboru a položte si ji na postižené místo. Ranka se tím rychleji zhojí. Následně pak můžete použít i klasickou panthenolovou mast.

Prevence i léčba

Moxou nemusíte léčit jen daný zdravotní problém. Ale celkově je možné touto metodou zvýšit obranyschopnost organismu, zrychlit látkovou výměnu nebo zvýšit prokrvení těla. Moxování uvolní svalstvo a zklidní nervový systém. Rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak. Léčí bolesti kloubů, svalové spasmy i ženské problémy. Skvělé je i při bolestech hlavy, migrénách a nachlazení.

Likviduje nachlazení

Jste nachlazení nebo se o vás nějaký bacil pokouší? Pak zažehněte moxu – ideálně s příměsí eukalyptu. A nahřívejte čelo – 5x za den a pokaždé po dobu sedmi minut. Zmizí bolesti hlavy, rýma i zalehlé uši. Jeden den je pro léčbu dostačující.

Mimochodem, moxy mohou odstranit i kuří oka - vyzkoušejte. Další způsoby, jak se kuřího oka zbavit rychle, jednoduše a hlavně bez bolesti, se dočtete v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve