Vyhýbáte se sauně? Možná, že jste podlehli některému z mýtů

 Zdraví 
18. října 2018 13:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Saunování má celou řadu pozitivních vlivů na lidské tělo Internet
Máte špatnou náladu? Máte před zkouškou nebo byste potřebovali nakopnout imunitu? Pak neváhejte a upalujte do sauny. Sauna znamená relax, navíc na podzim a v zimě si díky ní příjemně prohřejete tělo. Kromě toho působí blahodárně na zdraví.

Přesto se sauně mnoho lidí vyhýbá. Řada z nás má spoustu otázek nebo věří mnoha mýtům. Pojďme si je zodpovědět.

Dokonalý detox těla

Pokud hledáte nejbezpečnější způsob, jak se rozloučit s toxiny v těle, svěřte své tělo sauně. V ní  to půjde samo. Nejpřirozenější způsob, jak se zbavit toxinů v těle, je pocení. Sauna navodí takový stav detoxikace, kterým bychom měli přirozeně procházet několikrát za den. Přestože pot obsahuje hlavně vodu, najdeme v něm i malé množství kovů, jako je nikl, olovo, měď, rtuť a množství chemikálií. To vše vám v sauně odejde z těla ven. Není však pravda, že díky sauně zhubnete. Saunováním sice spálíte zhruba 300 kalorií, jenomže neubývá při něm tuk, ale vypařuje se z těla voda. Ta se však vrátí hned, jakmile se napijete. Nicméně díky detoxikaci organismu můžete proces hubnutí více podpořit. Bez vlastního úsilí to ale nepůjde.

Nakopne imunitu

Často se hovoří o tom, že saunování zahání chřipku. Není to pravda. Saunování je vhodné jako prevence, nikoliv jako léčba. Při pobytu v sauně stoupne teplota těla a díky tomu se startuje tzv. přirozený proces hojení. Krevní oběh se zrychluje, dojde k většímu okysličení a imunitní systém začne tvořit bílé krvinky. Ty v těle bojují s viry, infekcemi a snižují množství choroboplodných zárodků. Takže pokud budete pravidelně navštěvovat saunu, bude vaše imunita pracovat na plné obrátky.

Méně infarktů

Díky sauně se cévy roztahují a rozesílají po celém těle větší množství krve. Tím se posilují, získávají větší elasticitu a zajišťují správné fungování krevního oběhu. To vše má za následek nižší riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Terapie horkem tedy snižuje opotřebení srdce a zachovává jeho vitalitu. A ne jej ničí, jak se velmi často uvádí.

Zlepší náladu

Možná, že to bude znít trochu divně, ale pravidelné saunování pomáhá zlepšit náladu. Může za to jednak tiché a klidné prostředí sauny, které je ideálním místem pro relaxaci a načerpání duševních sil. Navíc při zvýšené teplotě organismu se vyplavuje endorfin, známý jako hormon štěstí. Ten navozuje dobrou náladu, přirozenou cestou zklidňuje mysl, tiší bolest a přináší pocit relaxace. A rozhodně není pravda, že je potřeba kvůli tomu být v sauně hodinu. To by asi nikdo ani nevydržel. Při teplota 95 °C stačí maximálně patnáctiminutový pobyt.

Dobrou náladu ovlivňuje serotonin, nebo-li hormon štěstí. Víte, jak do těla dostat co nejvíce hormonu štěstí?

Nastartuje mozek

Čeká vás nějaká těžká zkouška či jednání? Pak si před ním dopřejte saunu. Krátkodobé zvýšení teploty spouští v mozku proces, při kterém vznikají nové mozkové buňky. Souběžně s tím roste hladina neropinefrinu, který zvyšuje naši koncentraci, a prolaktinu, který regeneruje nervová vlákna. Sauna tak vytváří ideální podmínky pro studium všeho druhu, protože zlepšuje schopnost učit se, poznávat a rozšiřuje mentální kapacitu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47