Na kamenec se pomalu zapomnělo. Jde přitom o kosmetický zázrak, který pomůže nejen s opary či akné

 Ostatní 
23. října 2018 10:28 / Marie Popelková
  12
📷
4 fotografie v galerii
Kamenec se vám osvědčí nejen při holení Internet
Byly doby, kdy kostka kamence připomínající kus ledu byla snad v každé koupelně. Často tento minerál používali muži po holení. Kamenec toho ale umí daleko víc a využít ho mohou i ženy. Je proto škoda, že v posledních letech upadl v zapomnění.

Kamenec je minerál – síran hlinitodraselný. Má velmi pozitivní vliv na pokožku, proto je oblíbeným produktem v přírodní kosmetice. Je čistě přírodní, neobsahuje žádné chemikálie či aromata. Má uklidňující a antibakteriální účinky. Používá se jako přírodní antiperspirant. Kamenec dokonce používali už staří Egypťané více než 2 000 let před naším letopočtem.

Na co vše je kamenec dobrý?

  • Má silně stahující účinky na kůži, tudíž spolehlivě zastavuje drobná krvácení, například po holení.
  • Funguje jako antiperspirant, čili omezuje pocení. Navíc neutralizuje pachy vytvářené potem.
  • Zjemní pleť příznivým pH (zabraňuje vzniku akné).
  • Spolehlivě odstraní bolest i otok při bodnutí hmyzem (komárem, včelou i vosou).
  • Působí jako spolehlivá prevence zánětům pokožky (působí antibakteriálně).

Zbaví pachu v podpaží i v botách

Kamenec dokáže mírně stáhnout potní žlázky. Sice to nezabrání úplnému pocení, ale díky tomu, že dokáže rozložit pachové bakterie, pot nezapáchá. Navíc je velmi šetrný k vaší pokožce, takže si tento přírodní antiperspirant mohou dopřát i citliví jedinci. Každý také určitě ocení, že působí dlouhou dobu, takže častá aplikace není nutná. O dalších fintách, jak se zbavit nadměrného pocení přírodní cestou, jsme psali zde.

Pozitivní vlastnosti kamence využijete i jinak. Lidé si dříve dávali kamenec také do bot, protože skvěle funguje proti nadměnému pocení a zápachu nohou. A když si kamencem budete pravidelně potírat chodidla nebo dlaně, vyvarujete se také nejrůznějších plísňových onemocnění.

Afty, opary štípance a vyrážky

Stačí kamenec namočit do studené vody a pak lehce přejíždět po dobu několika sekund problematické místo na pokožce. A je jedno, zda jde o afty, opar, štípanec od hmyzu, akné či jinou vyrážku. Všechno dokáže kamenec zahojit.

A pokud se při vaření třeba spálíte, opět si vemte na pomoc kamenec. I se spáleninami umí totiž kamenec zdárně zatočit.

Skvělý pomocník při holení

Ženy i muži mohou kamenec používat také při holení. Díky svým stahujícím účinkům totiž kamenec funguje jako perfektní péče po holení. Dobře uzavírá póry a zabraňuje zarůstání chloupků, což ocení hlavně ženy, které si holí nohy. Nejenže zabrání zarůstání chloupků, ale také tvorbě nepříjemných vyrážek a pupínků, které se často po oholení nohou objevují. S pupínky na tváři po holení se ale potýkají také muži. Navíc kamenec vám pomůže i ve chvíli, kdy si při holení způsobíte drobnou krvácející ranku.

Jak kamenec používat

Kamenec stačí lehce namočit do vody a poté si ho nanést na místo, které jím chcete ošetřit. Pokud se kamencem snažíte zastavit krvácení, nechte ho přiložený na místě tak dlouho, dokud krvácení nepřestane. V ostatních případech stačí místo lehce přejet. Po aplikaci opláchněte vodou jak kamenec, tak pokožku. Poté stačí už jen osušit a kamenec uložit mimo vlhko. Ideální je na něj mít krabičku.

Obvykle se dá kamenec pořídit ve tvaru kostky, ale k dostání jsou i tyčinky, které oceníte, pokud si chcete vzít kamenec třeba s sebou do práce.

Co se týká ceny, kamenec lze koupit za 50 korun i klidně pětistovku. Rozdíl je v tom, zda je vyrobený z jednoho kusu nebo jen slisovaný z několika menších krystalků. Ty slisované se mohou po čase začít loupat. Vzledem k tomu, že kamenec vám vydrží opravdu douho, je lepší investovat nějakou tu korunu navíc a pořídit si kvalitnější kousek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47