Exotické kaki, jeho účinky na zdraví a recepty z něj

Kaki, nebo také tomel, či churma je u nás ne příliš známé ovoce.
📷
Další 1 fotografie v galerii
 Zdraví 
15. ledna 2017 07:20 / Shutterstock
  25   0
Tomel, známý také pod názvem kaki, je lahodné, slaďounké ovoce výrazné barvy a vanilkové vůně. Je však třeba jej konzumovat dostatečně zralé, jinak jeho chuť nevynikne. Dováží se zdaleka a nechává dozrát. Pokud si přejete kaki vyzrálé na slunci, nezbývá, než si vypěstovat vlastní.

Tomel japonský (Diospyros kaki) je velmi dekorativní strom s ebenovým dřevem a s lesklými, tmavozelenými listy. Květy jsou nenápadné, zato velmi výrazné jsou plody tvaru rajčete o velikosti 5–8 cm, oranžové barvy s větším kalichem. Tomely se do Evropy dovážejí nejčastěji z Japonska, ale i z Číny a z Kalifornie.
Tomel neboli kaki či churmu lze dnes i u nás už běžně koupit, byť jsme si na toto exotické ovoce ještě úplně nezvykli. 

Jak vybrat kaki?

Zralé kaki poznáte hlavně na omak – musí být měkké. Španělské odrůdy kaki jsou zralé a chutné, až když se na nich objeví cukrové skvrny. Tyto tmavé skvrny na slupce nejsou na závadu, je to pouze vysrážená fruktóza.
Naopak kaki z jižní Afriky, Sharon Triumph, je sladké, i když je úplně tvrdé, a dokonce i nazelenalé.

Účinky na zdraví

Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. 

Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte. Jako ozvláštnění jídelníčku ho uvítají i malé děti, u nichž pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev. 

Bruschetta s kaki a mozzarellou

ciabatta 8 plátků (nebo bageta či světlý chléb, pečivo může být klidně den staré), kaki 3 kusy, sýr Mozzarella 150 gramů, olej olivový, sůl, pepř mletý
Postup přípravy
Kaki omyjeme a nakrájíme spolu s mozzarellou na kostičky.
Plátky ciabatty potřeme olivovým olejem, poklademe kostičkami kaki a mozzarelly, podle chuti osolíme a opepříme, položíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 190 - 200 °C a pečeme 10 - 15 minut, až se sýr rozteče a plátky chleba jsou nahnědlé a křupavé.

Kaki salát s kozím sýrem

salát hlávkový 1 kus, kaki 4 kusy, rajčata 4 kusy, sýr kozí 1 balení, olej olivový 2 lžíce, sůl, pepř, oregano
Postup přípravy
Zeleninu omyjeme, kaki oloupeme, nakrájíme, rozložíme na talíř, osolíme a opepříme. Posypeme oreganem, na něj dáme kozí sýr a nakonec zalijeme olivovým olejem.

Kaki v parmské šunce

kaki 2 kusy, šunka parmská 12 plátků, šalvěj 24 lístků
Postup přípravy
1. Kaki zbavte stopky, podélně rozkrojte na polovinu a krájejte dál na měsíčky. Z jednoho většího kaki jich uděláte asi 12. Plátky parmské šunky rozkrojte na polovinu a můžete začít balit: kousek kaki a lístek šalvěje obalte proužkem šunky a zajistěte párátkem.
2. Balíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 10 minut, šunka se rozvoní, ovoce prohřeje a šalvěj vše doladí. 

📷
1
fotografie
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Tenhle český herec drží hladovku, aby porazil rakovinu! Podaří se mu to?

Zprávy

Do čela ČSSD by se rád postavil tento muž. Má ale podmínku

Bydlení

Jak vybrat pohodlnou matraci: Na co si dát největší pozor?