Chcete zhubnout? Zkuste potraviny, které ničí tuky na počkání

 Zdraví 
13. listopadu 2018 17:08 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Správně zvolené jídlo nám může napomoci k hezčí postavě Shutterstock
Je mnoho pomocníků, kteří nám mohou pomoci zhubnout. My bychom však měli ideálně sáhnout po těch přírodních. Ovoce, zelenina i byliny. Jsou zdravé, chutné a pomohou nám vytvarovat tělo do ideálních rozměrů.

Pokud se to nepodařilo do léta, do Vánoc to určitě vyjde. Shodit pár přebytečných kilogramů není žádná věda. Stačí jen vědět, po kterých potravinách sáhnout. Vyzkoušejte a sami uvidíte.

Citrusy 

Obsahují vysoké množství vitaminu C. Podporují spalování tuků. Jejich kyselá chuť v nás omezuje chutě na sladké a zabraňuje přejídání.

Citrusy je vhodné zařadit do jídelníčku už od rána. Po probuzení vypijte čerstvě vymačkaný citron s teplou vodou. A na svačinu pak snězte jeden až dva kusy vybraného ovoce. Citrusy mají také všeobecně nejmenší kalorickou hodnotu z nabídky ovoce. Během dietní kúry je tedy rozhodně nejvhodnější.

Krom vitaminů C a P jsou v citrusech většinou bohatě zastoupeny také vitaminy skupiny B a minerální látky. Nejčastěji draslík, hořčík, vápník či železo. Citrusy také odbourávají tuky v krvi a zabraňují jejich ukládání. Z této skupiny je však jednoznačně nejvhodnější grep - urychluje látkovou přeměnu, usnadňuje trávení tuků, povzbuzuje vyměšování žluči a pomáhá hubnout.

Ananas

Nejužitečnější ovoce, co se odbourávání tuků týče. Pochopitelně nesmíme sníst hned celý, protože přece jen obsahuje poměrně hodně cukru. Má v sobě však i skrytý enzym bromelain, který má na svědomí jeho až zázračný um odbourávat tukové polštáře. Díky tomuto enzymu nám ananas pomůže zbavit se přebytečné vody v těle, zmizí otoky, hojí tkáně a snižuje riziko trombózy. Ananas se skládá převážně z vody – má jí v sobě až 90 %. A také z rozpustné vlákniny. Díky tomu nás zasytí na dlouhou dobu.

Papája

Obsahuje vysoké množství vitaminu C a také vitaminu A. Druhého jmenovaného má tolik, že už jedna porce papáji bez problémů pokryje polovinu denní potřebné dávky tohoto vitaminu. Krom jiného však obsahuje i papain, který působí na bílkoviny tak, že usnadňuje jejich rozklad žaludečními šťávami. Je tedy vhodné dát si alespoň kousek papáji po vydatném jídle. Pomůže vám se zažíváním. A zároveň bude i odbourávat tuky. Enzymy papáji jsou údajně účinné i při celulitidě. Je však nutné jíst ji v tomto případě nalačno – a minimálně hodinu před jídlem.

Jablka

Patří mezi nejzdravější domácí ovoce. Jejich přínos tkví zejména v tom, že obsahují pektiny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Výborně léčí průjem i zácpu. Nejlepší jsou jablka čerstvá, protože pektin účinkuje pouze syrový. Při hubnutí jsou vhodná zejména pro obsah vlákniny, kdy nás dokážou na delší dobu zasytit. Hodnotné vitaminy se nacházejí hned pod slupkou, proto by se jablka měla jíst neloupaná. Už staré přísloví nám říká, že bychom denně měli sníst alespoň jedno jablko.

Červená řepa

V lidové medicíně je známá jako prostředek k posílení obranyschopnosti organismu. A také jako velmi účinná prevence rakovinného bujení. Obsahuje látky, kterým se říká pektiny. Ty nám pomáhají při trávení. Také snižují množství škodlivého cholesterolu a čistí střeva. Červená řepa dále podporuje činnost ledvin, a tím i odbourávání tuků. Ovšem pozor – obsahuje poměrně velké množství cukru. Na pozoru by tedy měli být diabetici. Během hubnoucí kúry je pak vhodné červenou řepu jíst dopoledne nebo nejpozději v poledne.

Hlavkové zelí a salát

Obsahují obrovské množství vitaminů a minerálních látek. A právě v tom je ukryto jejich tajemství, jak nám pomáhají hubnout. Jsou z nich totiž díky jejich složení naprosté jedničky v odbourávání tuků. Stačí si je dát jako přílohu ke každému z hlavních jídel. Už tím nám pomohou. Pamatujte, že hubnout není žádná věda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47